Opdracht: Branchevervaging - vwo456

Opdracht: Branchevervaging - vwo456

Inleiding

“Tot 2005 was voor de verkoop van boeken vanaf € 20,- toestemming nodig van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB). Nu die toestemming is komen te vervallen richten allerlei branchevreemde ondernemingen, zoals bijvoorbeeld supermarkten, zich op de boekenmarkt.”

Wat vind jij hiervan?
In deze opdracht ga je de voor- en nadelen van de hierboven beschreven situatie op een rijtje zetten. Dat doe je door je te verplaatsen in de situatie van een aantal verschillende betrokkenen.

Het resultaat van de opdracht is een ingevuld argumentenschema met argumenten pro en contra deze ontwikkeling, bezien vanuit de verschillende partijen.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Branchevervaging - vwo456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-11-22 08:56:39
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Markt', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie vwo456. De opdracht begint met een intro, daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. Eerst komt er een opdracht over soorten bedrijven. Daarna bestaat de opdracht uit een onderzoeksvraag, twee stappen met bijbehorende opdrachten, een eindproduct, een toets en een reflectie. In deze opdracht geef je antwoord op de volgende onderzoeksvraag: Wat zijn de voor- en nadelen van branchevervaging voor de verschillende betrokken partijen? De onderzoekvraag is onderverdeeld in meerdere deelvragen. Belangrijke onderwerpen zijn: bewegingen in een bedrijfskolom en de factoren die een rol spelen bij de bewegingen in een bedrijfskolom. Bij de eerste stap ga je samen met een klasgenoot vragen beantwoorden over een uitbreiding van de Albert Heijn. Hier ga je onder andere nadenken over de verandering in de bedrijfskolom, het probleem, welke partijen een rol spelen en de mening van de consument. Bij stap 2 gaan jullie bezig met het eindproduct. Hier ga je een argumentenschema maken die antwoord geeft op de hoofdvraag. Ter afsluiting is er een toets over soorten bedrijven. Na de toets wordt er nog een keer teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het?
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Veranderingsfactoren van vraag en aanbod; Markt; Economie; Vraag en aanbod;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, bedrijfskolom, branchevervaging, economie, integratie, markt, parallellisatie, specialisatie, stercollectie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Economie. (2020).

Opdracht: Branchevervaging - h45

https://maken.wikiwijs.nl/142087/Opdracht__Branchevervaging___h45

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open