Opdracht: Betalingsbalans - vwo456

Opdracht: Betalingsbalans - vwo456

Inleiding

Nederland is een klein land met een open economie, dat wil zeggen dat Nederland veel handelt met het buitenland. Een Nederlander geeft gemiddeld ongeveer 53 % van zijn inkomen uit aan producten die niet in Nederland zijn gemaakt. Daar staat tegenover dat een groot deel van de producten die in Nederland worden geproduceerd verkocht worden aan het buitenland.

Het is voor een land belangrijk dat de waarde van de import niet jarenlang groter is dan de waarde van export. De betalingsbalans van het land is dan weliswaar ieder jaar formeel in evenwicht, maar de situatie in het land is zeer onevenwichtig.

In deze opdracht staat de betalingsbalans centraal.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Betalingsbalans - vwo456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-11-18 10:42:53
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Ruil', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie vwo456. De opdracht begint met een intro, daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. Eerst is er een opdracht over internationale handel en de betalingsbalans. De opdracht bestaat uit een onderzoeksvraag, twee verschillende stappen met bijbehorende opdrachten, een eindproduct, een toets en een reflectie. In deze opdracht geef je antwoord op de volgende onderzoeksvraag: Hoe kun je uit de betalingsbalans afleiden of er in een land sprake is van een evenwichtige of onevenwichtige situatie met betrekking tot de internationale handel? Deze vraag is onderverdeeld in meerdere deelvragen. Belangrijke onderwerpen zijn: betalingsbalansevenwicht en fundamenteel evenwicht. Bij stap 1 ga je bezig met een betalingsbalans in Excel. Bij stap 2 ga je samen met een klasgenoot bezig met het eindproduct. In Excel ga je bezig om antwoord te geven op de hoofdvraag. Ter afsluiting is er een toets over de internationale handel en de betalingsbalans. Na de toets wordt er nog een keer teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het?
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Ruil; Economie; Bankbalans; Geld;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, betalingsbalans, economie, formeel evenwicht, internationale arbeidsverdeling, kasbasis, ruil, stercollectie, transactiebasis, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Economie. (z.d.).

Betalingsbalans - h45

https://maken.wikiwijs.nl/136929/Betalingsbalans___h45

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open