Opdracht: Vrij verkeer van arbeid - vwo456

Opdracht: Vrij verkeer van arbeid - vwo456

Inleiding

Bestudeer de volgende situatie:

"In 2004 is Polen, samen met een aantal andere landen, lid geworden van de Europese Unie (EU). Sinds de toetreding tot de EU zijn veel Polen, aangetrokken door de hogere lonen, naar West-Europa gekomen. Toen in 2007 Roemenië en Bulgarije toetraden tot de EU heeft Polen zijn arbeidsmarkt meteen opengesteld voor werknemers uit die landen. Door de hogere lonen in Polen hebben veel Bulgaren zich op de Poolse arbeidsmarkt begeven."


Wat vind jij hiervan? Bespreek de situatie met een klasgenoot.
voor wie heeft de openstelling voordelen? En voor wie nadelen?

In deze opdracht ga je de voor- en nadelen van de hierboven beschreven situatie op een rijtje zetten. Dat doe je door je te verplaatsen in de situatie van een aantal verschillende betrokkenen.

Het resultaat van de opdracht is een ingevuld 'gevolgenschema' met gevolgen van deze ontwikkeling voor de verschillende partijen.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Vrij verkeer van arbeid - vwo456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-11-18 11:04:01
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Ruil', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie vwo456. De opdracht begint met een intro, daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. Eerst is er een opdracht over protectie of vrijhandel. Daarna bestaat de opdracht uit een onderzoeksvraag, twee stappen met bijbehorende opdrachten, een eindproduct, een toets en een reflectie. In deze opdracht geef je antwoord op de volgende onderzoeksvraag: Wat zijn de voor- en nadelen van de toetreding van landen als Polen, Roemenië en Bulgarije tot de EU als je kijkt naar het vrij verkeer van arbeid binnen de EU voor de verschillende betrokken partijen? De onderzoekvraag is onderverdeeld in meerdere deelvragen. Belangrijke onderwerp zijn: de samenwerking tussen landen binnen de EU, vrij verkeer van goederen, arbeid, kapitaal & arbeid en de economische verschillen. Bij de eerste stap ga je nadenken over het gemiddeld inkomen per hoofd in Nederland, Polen en Roemenië. Bij stap 2 ga je als eindproduct een gevolgenschema maken. Hier ga je samen met een klasgenoot antwoord geven op de hoofdvraag. Ter afsluiting is er een toets over de protectie of vrijhandel. Na de toets wordt er nog een keer teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het?
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Ruil; Economie; Eigendomsrechten; Ruilen;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arbeidsmarkt, arrangeerbaar, economie, protectionisme, ruil, stercollectie, vrij verkeer van arbeid, vrij verkeer van productiefactoren, vrijhandelsgebied, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Economie. (z.d.).

Vrij verkeer van arbeid - h45

https://maken.wikiwijs.nl/137022/Vrij_verkeer_van_arbeid___h45

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open