Opdracht: Wat te doen met het pensioen - h45

Opdracht: Wat te doen met het pensioen - h45

Introductie

Nederland heeft een uniek pensioenstelsel. Het bestaat uit drie pijlers: het staatspensioen, het aanvullende bedrijfspensioen en de individuele besparingen die mensen zelf regelen. Samen bepalen deze onderdelen het totale bedrag dat iemand ontvangt als de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt.

De hoogte van dit bedrag staat onder druk, bijvoorbeeld als gevolg van de vergrijzing en/of een slechtere economische conjunctuur.

Over de hoogte van de pensioenen gaat deze examenopgave.

 

Colofon

Het arrangement Opdracht: Wat te doen met het pensioen - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-11-17 11:50:56
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Ruilen over tijd', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie h45. De opdracht begint met een intro, daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. De opdracht bestaat uit drie verschillende opdrachten en examenvragen. De eerste opdracht gaat over sparen. Hier worden vragen moet je berekeningen doen aan de hand van sparen. Bij de tweede opdracht gaat over de levensloop en het pensioen. Hier worden vragen gesteld over de levensloop en de i/a-ratio. Bij de derde opdracht gaat het over inflatie en koopkracht. Hier worden onder andere vragen gesteld over reële loonsverhoging en inflatie. Bij het examen ga je vragen beantwoorden over wat te doen met het pensioen? Hier beantwoord je onder andere vragen over de economische crisis, ruilen over tijd en het pensioen. Ter afsluiting worden de juiste antwoorden van het examen weergegeven.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Inflatie; Ruilen over de tijd; Economie; Levensloop; Intertemporele ruil;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
1 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, h45, kapitaaldekkingsstelsel, levensloop, omslagstelsel, pensioen, ruilen over tijd, stercollectie, waardevast, wat te doen met pensioen
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open