Boek-en-Netflix-quest: De brief voor de koning

Boek-en-Netflix-quest: De brief voor de koning

Introductie

Uitleg

Over deze quest...

Deze weken kom je er misschien eerder aan toe om lekker een boekje te lezen of een serie te kijken. Je kunt nu twee vliegen in een klap slaan, want: op Netflix staat sinds kort een boekverfilming, genaamd The Letter for the King. Komt je dat bekend voor? In het Nederlands heet dit boek De brief voor de koning. Het is een heel bekend en veel gelezen boek van de schrijfster Tonke Dragt.

In deze quest ga je een paar tekstjes en fragmenten lezen en (een paar) Netflix-afleveringen kijken. Je verdiept je in 'De brief voor de koning', of je het nu (ook) meeleest of alleen bekijkt. Ook ga je kijken naar verschillen tussen de serie en het boek.


 

 

 

 

Tijdsbesteding

 

Afhankelijk van hoeveel afleveringen jij zult bekijken, kun je deze quest in ongeveer 3 uur maken. Langer mag natuurlijk altijd, want dan lees je het boek (later) uit of maak je misschien een echte vergelijking tussen de hele serie en het boek. Dan maak je er in overleg met mevr. Sigmond een uitgebreide quest van.

 

 

Routeplanner

Deze quest kun je in 1 week afronden. Als je meer/alle afleveringen wilt kijken, dan is het beter om het te spreiden over 2 of meer weken. Als je hiervoor kiest, overleg je dit eerst met mevr. Sigmond. Je noteert dit ook in je motivatiemotor.

Je kunt kiezen uit twee soorten opdrachten. Je mag ze ook allebei maken. Dan ben je langer dan 2 weken bezig met deze quest:

  • leesopdracht
  • kijk-/filmopdracht

Jouw gemaakte opdrachten lever je in een mooi verzorgde Keynote in op Seesaw .

Veel plezier!

Motivatiemotor

Waarom zou je deze quest willen doen?

  • ... omdat je houdt van spannende series en/of ridderverhalen? Denk aan je leerspier Verbeelding...
  • ... omdat je het boek 'De brief voor de koning' altijd al eens wilde (her)lezen? Denk aan je leerspier Verbindingen maken...
  • ... omdat je het lekker vindt om relaxed op de bank te leren?
  • ... omdat je ook de spannende wereld buiten PlayStation wilt ontdekken? Denk aan je leerspier Voortbouwen...
  • ... omdat je wilt leren om goed uit te leggen wat jij van iets vindt? Denk aan je leerspier Doorgronden en Essentie benoemen...
  • ... of misschien iets heel anders?

 

Verderkijker

Wat kun je en weet je nadat je deze quest gedaan hebt?

  • .... je weet wat een 'klassieker' is en wat 'coming of age' is;
  • ... je kunt uitleg geven over spanning, sfeer en personages in een verhaal;
  • ... je kunt informatie uit tekst en kijk/luisterfragmenten verwerken;
  • ... je kunt je inleven in een fictief personage (dus een verzonnen persoon);
  • ... je kunt verschillen aangeven tussen een verhaal(fragment) in een boek en in een film/serie;
  • ... je kunt je mening uitleggen met argumenten en beoordelingswoorden
  • ... je kunt een storyboard maken 
  • ... je kunt een verslag schrijven of een video maken met daar in jouw mening over het boek/de serie

Reis(blog)

Hiernaast vind je de lees- en kijkopdrachten. Veel plezier!

Leesopdracht

Leesopdracht - introductie

Maak een Keynote aan en zet daar straks de antwoorden en de opdrachten in. 

Lees eerst de achterflaptekst (hieronder) van 'De brief voor de koning' van Tonke Dragt. Beantwoord daarna de eerste twee vragen.

EEN JONGE HELD. EEN GEHEIME OPDRACHT. EEN ONGELOOFLIJK AVONTUUR.

Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood...

Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen - een brief die het lot van het koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen - voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten.

1. Een uitgever gebruikt een achterflaptekst om lezers te trekken. Hoe gebeurt dat hier? Welke dingen zouden lezers kunnen verleiden om dit boek te openen en te gaan lezen? Noteer er minstens twee en leg kort uit waarom.

2. Zou deze achterflap jou overhalen om het boek te gaan lezen? Zo ja, leg uit waarom en zo nee, leg dan uit wat jij mist in deze tekst waardoor je niet enthousiast (genoeg) wordt.

3. De brief voor de koning wordt wel een klassieker genoemd. Zoek op wat 'een klassieker' betekent en noteer dit. Welke klassieker(s) ken jij nog meer? Schrijf er twee op.

 

LET OP: SPOILER ALERT! Wil je liever eerst alles zelf zien op Netflix en meteen je eigen mening vormen? Doe dat dan voordat je verder gaat met deze opdracht!

Lees eerst de twee recensies over De brief voor de koning. Maak daarna vraag 4 t/m 10.

In deze opdracht ga je twee recensies lezen over 'De brief voor de koning'. Daarna beantwoord je een aantal vragen. Heb je nog niet de hele serie gezien of het hele boek gelezen? Je hoeft echt niet elk detail te weten, om toch de grote lijn te snappen. Daar gaat het om bij deze opdracht.

Lees eerst de recensie op Sevendays.nl over de Netflix-serie 'The letter for the King'. Klik op:

Recensie Sevendays

Lees nu de recensie van de Volkskrant. Klik op: Recensie Volkskrant

4. Leg uit waarom De brief voor de koning een 'coming of age'-verhaal wordt genoemd. Als je de betekenis niet kent, zoek je eerst op wat dit betekent.

5. In beide recensies wordt genoemd dat er in de serie veel is afgeweken van het boek. Zo zijn er in de Netflix-serie veel meer meisjes in het verhaal dan in het boek. Ook zijn de jongens niet zo 'heldhaftig' als in het boek.

a) Waarom zouden de seriemakers hiervoor hebben gekozen?

b) Vind jij het kunnen dat een filmmaker het verhaal zo aanpast, of vind je dat het originele verhaal altijd moet worden aangehouden? Leg dit uit met een argument.

In de Volkskrant-recensie staat dat het begin van het boek heel anders is dan het begin van de serie. De journalist vindt dit kennelijk jammer. Lees eerst het boekfragment (zie kader) en kijk daarna het begin van aflevering 1 op Netflix. Als dit niet lukt, lees dan de recensie nog eens goed. Dan kun je deze vraag ook goed maken:

 

Fragment uit De brief voor de koning

auteur: Tonke Dragt

uitgever: Leopold

Achtenvijftigste druk 2020

Eerste druk: 1962

 

1 De nachtwake in de kapel

Tiuri lag geknield op de stenen vloer van de kapel en staarde naar de bleke vlam van de kaars die voor hem stond.

   Hoe laat zou het zijn? Hij moest ernstig nadenken over de plichten die hij zou hebben als hij eenmaal ridder was, maar zijn gedachten dwaalden telkens af. Soms dacht hij zelfs helemaal niet. Hij vroeg zich af of zijn vrienden hetzelfde voelden.

   Hij keek naar opzij, naar Foldo en Arman, naar Wilmo en Jioesipu. Foldo en Wilmo tuurden naar hun kaarsen, Arman had zijn gezicht in zijn handen verborgen. Jioesipu zat rechtop en staarde naar boven, maar plotseling veranderde hij van houding en keek Tiuri recht in het gezicht. Ze bleven elkaar een poosje aankijken; toen wendde Tiuri zijn hoofd af en richtte zijn ogen weer op de kaars.

   Waar zou Jioeisipu aan denken?

   Wilmo bewoog zich en maakte een krassend geluid met zijn schoen o ede vloer. De anderen keken allemaal tegelijk zijn kant uit. Wilmo boog zijn hoofd alsof hij zich schaamde.

   Wat is het stil, dacht Tiuri even later. Zo stil is het in mijn leven nooit geweest. Ik hoor alleen onze ademhaling, en misschien, als ik goed luister, het kloppen van mijn eigen hart…

   De vijf jongelieden mochten niet met elkaar praten, geen woord mochten ze zeggen, de hele nacht. En met de buitenwereld mochten ze helemaal geen verbinding hebben. Ze hadden zelf de deur van de kapel op slot gedaan en morgenochtend, om zeven uur, zouden ze hem weer openen, als de ridders van koning Dagonaut hen kwamen halen.

   Morgenochtend! Tiuri zag de feestelijke optocht voor zich: de ridders op hun mooi opgetuigde paarden, de kleurige schilden en de wapperende banieren. Zichzelf zag hij ook, gezeten op een vurig paard, gehuld in een blinkend harnas, met helm en wuivende vederdos.

Hij schudde dit beeld van zich af. Hij moest niet denken aan de uiterlijke dingen van het ridderschap, maar zich voornemen trouw en eerlijk, dapper en hulpvaardig te zijn.

   Het kaarslicht deed pijn aan zijn ogen. Hij keek naar het altaar, waar de vijf zwaarden klaarlagen. Erboven hingen de schilden; ze glansden in het flakkerende licht van de kaarsen.

   Morgen zullen er twee ridders zijn die hetzelfde wapen voeren, dacht hij, vader en ik. Zijn vader heette ook Tiuri, ‘de Dappere’ werd hij genoemd. Zou hij nu wakker liggen en denken aan zijn zoon? Ik hoop, dacht trui, dat ik net zo’n goed ridder zal worden als hij.

   Even later kwam er een nieuwe gedachte bij hem op. Stel je voor dat er nu iemand op de deur klopt! We zouden dan niet open mogen doen. Hij herinnerde zich iets wat ridder Fartumar, wiens schildknaap hij was geweest, hem eens had verteld. Toen die de nacht voor zijn ridderslag waakte in de kapel, werd er plotseling hard op de deur gebonsd. Hij was daar toen met drie vrienden, maar geen van allen hadden ze opengedaan. Gelukkig maar, want later bleek dat het een dienaar van de koning was geweest, die hen op de proef wilde stellen.

   Tiuri keek weer naar zijn makkers. Ze zaten nog in dezelfde houding. Het was zeker al na middernacht. Zijn kaars was bijna opgebrand; hij was de kortste van de vijf. Misschien kwam dat doordat hij het dichtst bij een raam zat. Het tochtte hier, hij voelde telkens een koude luchtstroom langs zich gaan. Als mijn kaars uit is, steek ik geen nieuwe aan, dacht hij. Het leek hem prettiger in het donker te zitten, zodat de anderen hem niet konden zien. Hij was niet bang dat hij in slaap zou vallen. Sliep Wilmo? Nee, hij bewoog zich.

   Ik waak niet op de goede manier, dacht Tiuri. Hij vouwde zijn handen en vestigde zijn ogen op het zwaard, dat hij alleen voor een goede zaak zou mogen gebruiken. Hij sprak bij zichzelf de woorden die hij de volgende dag tot koning Dagonaut zou zeggen. ‘Ik beloof als ridder u trouw te dienen, en evenzo al uw onderdanen, en ook iedereen die mijn hulp inroept. Ik beloof…’

   Toen werd er op de deur geklopt - zacht, maar heel goed hoorbaar. De vijf jongelieden hielden hun adem in, maar ze bleven onbeweeglijk zitten.

   Weer werd er geklopt.

   De jongelieden keken elkaar aan, maar ze spraken geen woord wen verroerden zich niet.

   Ze hoorden dat er aan de knop van de deur werd gedraaid. Daarna klonk er het geluid van voetstappen die langzaam wegstierven.

   Ze slaakten een zucht, alle vijf tegelijk.

   Nu is het gebeurd, dacht Tiuri. Het was vreemd, maar hij had het gevoel dat hij daar op gewacht had, al de tijd die hij had gewaakt. Zijn hart bonsde zo luid, dat het hem voorkwam dat de anderen het ook moesten horen. ‘Kom, blijf kalm,’ zei hij tot zichzelf. ‘Misschien was het een vreemdeling die niet wist dat wij hier waken, of iemand die ons wilde plagen, of op de proef stellen…’

   Toch bleef hij gespannen wachten of hij weer iets hoorde. Zijn kaars vlamde even heel helder op, en doofde toen uit, met een zacht sissend geluid. Nu zat hij in het donker.

    Hij wist niet hoeveel tijd er voorbij was gegaan, toen hij boven zijn hoofd een zacht gerucht hoorde. Het was alsof iemand met zijn nagels tegen het raam kraste!     

   En toen hoorde hij een stem, zacht als een ademtocht, die zei: ‘In Gods naam, doe de deur open!’

 

6. Vergelijk je gelezen bladzijden met de aflevering (1) over 'de proef' of met de tekst in de Volkskrant-recensie over dit fragment. Welke verschillen en overeenkomsten zie je? Wat spreekt jou meer aan?

7. Schrijfster Tonke Dragt verzon dit verhaal toen zij werkte als tekenlerares. Ze vertelde dit verhaal in de klas, telkens een stukje. Dragt vertelt dat zij aan leerlingen vroeg: wat zou jij doen als jij Tiuri was? Zou jij opendoen? Iedereen zegt snel nee. Maar als als degene buiten de deur nu eens in nood was, om hulp vroeg? Wat dan? Een ridder moet namelijk altijd bereid zijn om te helpen. Wat zou jij doen? En waarom?

In een boek kun je met een hoofdpersoon meeleven doordat je ziet wat hij doet, zegt en denkt. In het boek kun je toch altijd zijn/haar gedachten 'meelezen', omdat de schrijver die opschrijft. In een film/serie is dat anders. Een regisseur zoomt in op de hoofdpersoon, dit heet een close-up. Je ziet dan een gezicht van dichtbij, zodat je dit als het ware kunt 'lezen'.

8. Hoe 'zie' je in de 'op-de-proef'-scene in de Netflix-serie wat de gedachten zijn van Tiuri? Beschrijf een aantal gedachten van hem, zoals jij ze in een boek zou opschrijven.

9. Omdat Tiuri de deur heeft opengedaan, zit hij opeens midden in een avontuur. Hij krijgt een belangrijke, geheime brief die hij naar een onbekende koning moet brengen. Wat zou er in die brief staan?

a) Schrijf in ongeveer 5 zinnen wat er volgens jou in die belangrijke brief staat (dus jouw eigen tekst!).

b) Als jij een van Tiuri's metgezellen was, was jij nu waarschijnlijk bang of boos. Wat zou jij tegen Tiuri zeggen om hem te overtuigen de brief wel of niet naar de koning te brengen? Schrijf dit op in ca. 25 woorden.

10. Zou jij het hele boek verder willen lezen, of liever de hele serie willen kijken? Waarom wel of waarom niet? (Allebei mag natuurlijk ook!). Leg dit uit met twee argumenten.

 

 

 

Kijkopdracht

Kijk-/filmopdracht - introductie

Je kunt kiezen uit drie opdrachten. Lees deze eerst goed door, voordat je verder gaat. Sommige opdrachten kosten meer tijd dan andere. Houd hier rekening mee in je planning.

OPDRACHT 1 Film je eigen trailer

Een trailer bij een serie of film is bedoeld om kijkers te trekken. De ene trailer geeft een beter beeld van de serie of film dan de andere. Ken jij het boek al helemaal en/of heb je de serie al gezien? Maak dan een eigen trailer van 1 tot 2 minuten. Zoek eventueel nog twee trailers op ter inspiratie, maar wees origineel. Zorg dat duidelijk wordt waar De brief voor de koning over gaat en waarom het zo leuk/spannend/interessant is om naar te kijken.

Wees creatief en maak als regisseur gebruik van decor en ruimte (je tuin, kamer, etc.), acteurs (je familie?) en kies voor passende muziek. Veel plezier en succes!

Klaar? Zet je werk in Seesaw.

 

OPDRACHT 2 Film je eigen scene

Kijk eerst een deel of alle afleveringen van The letter for the king op Netflix. Welke scene vind jij het meest indrukwekkend of spannend? Of welke scene zou jij juist heel anders aanpakken? Deze scene ga jij nu zelf verfilmen, in max. 5 minuten. Schrijf eerst een script (tekst en beeld in een schema weergegeven) of teken een storyboard (teken je scenes uit in een soort stripverhaal). Wil je even inspiratie opdoen? Kijk dan even hier:

Bespreek je storyboard of script eerst met mevr. Sigmond voordat je je filmscene echt gaat filmen.

Wees creatief en maak gebruik van decor en ruimte (je tuin, kamer, etc.), afwisseling van close-ups en uitgesproken tekst, acteurs (je familie?) en kies voor passende muziek. Veel plezier en succes!

Klaar? Zet je werk in Seesaw.

 

OPDRACHT 3 Kijk en vergelijk

Lees eerst zelf (een deel van) het boek De brief voor de koning. Misschien heb je het al wel gelezen op de basischool? Vervolgens kijk je naar (een deel van) de serie. Je kiest nu een gedeelte dat zowel in het boek als in de serie zit. Vergelijk dit goed en maak aantekeningen.

Inspiratie nodig? Kijk eens bij dit verslag over het boek Sonny Boy, waarin ook de film wordt besproken: https://lieshendrix.wordpress.com/sonny-boy-annejet-van-der-zijl/

Maak daarna een goed lopend verslag (dus met een inleiding, middenstuk en slot) van ca. 250 woorden OF een video van 3-5 minuten en verwerk daarin onderstaande punten:

  • Vat eerst het fragment samen in een paar zinnen.
  • Schrijf nu de (meest opvallende) verschillen en overeenkomsten op tussen het boek en de serie.
  • Beschrijf jouw kijk op de hoofdpersonen. Lijken die op hoe jij je hen had voorgesteld toen je het boek las? Waarin zijn ze anders of hetzelfde?
  • Beschrijf de omgeving in het boek en in de serie. Welke spreekt jou meer aan?
  • Welke muziek zou jij als alternatief bieden bij het gekozen fragment? Waarom deze?
  • Stel, een klasgenoot wil het boek lezen en de serie kijken. Welke volgorde zou jij adviseren? Waarom?
  • Schrijf je een verslag?
    Maak een netversie. Controleer je tekst op leesbaarheid en spelfouten. Is de volgorde logisch? Gebruik je logische overgangszinnen en alinea's? Laat je tekst ook even lezen door een ander, want soms zie je je eigen foutjes niet meer.

Maak je een video? Oefen je tekst van te voren, wees enthousiast en goed verstaanbaar. Zorg dat je in beeld bent en dat je een toepasselijk decor hebt ('thuisstudio', zelfgemaakt decorstuk, tuin, etc.). Zorg voor variatie in je stem (toon) en oefen voor de spiegel. Succes!

 

TIP: Lees je het hele boek? Je kunt deze opdracht dan ook inzetten als een van de drie boekopdrachten dit jaar. Overleg dit dan wel eerst met je coach Nederlands.

Show

Je kunt de opdrachten inleveren in het mapje Nederlands in Seesaw. Daar krijg je natuurlijk feedback op. Hopelijk vond je het leuk om te doen. Als je vragen of opmerkingen hebt, laat het dan zeker weten!

LET OP: Als je de uitgebreide opdracht doet, waarbij je het hele boek De brief voor de koning hebt gelezen, dan kun je deze ook als boekopdracht inleveren (een van de drie titels die je per jaar leest).

Terugkijker

Wat leuk dat je deze quest gedaan hebt! Vond je het verhaal over Tiuri leuk? Misschien vind je het wel leuk om een vrije quest te bedenken over avonturenverhalen, fantasy of ridders. Kom dan langs bij mevr. Sigmond en leg jouw plan voor!

  • Het arrangement Boek-en-Netflix-quest: De brief voor de koning is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2020-03-29 22:43:34
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze mini-quest vergelijk je een paar fragmenten uit het boek De brief voor de koning met een aantal afleveringen van de serie 'The Letter for the king' op Netflix. Je oefent met het toepassen van literaire begrippen en geniet van een spannend verhaal.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    boekverfilming, fictie, jeugdliteratuur, kijkvaardigheid, literaire begrippen, personages, sfeer, spanning, vergelijken film/boek

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2020).

    Boekenweek mini-quest Nederlands: Reinaert de vos

    https://maken.wikiwijs.nl/157830/Boekenweek_mini_quest_Nederlands__Reinaert_de_vos

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.