Binnenkort vertelt de BPV-coördinator bij welk stagebedrijf je mag solliciteren voor jouw stage. Om te mogen solliciteren moet je kunnen laten zien dat je daar klaar voor bent. Dat betekent voor de les Nederlands, dat je een cv en een goede sollicitatiebrief of een goed motivatiefilmpje kunt laten zien aan je docent Nederlands. Tijdens JobSkills oefen je met het voeren van een sollicitatiegesprek.
Voor beide aspecten moet je weten wat jouw kwaliteiten, vaardigheden en werk-/leerervaringen zijn. Dit ga je uitzoeken door een professioneel profiel te maken.
Je gebruikt de resultaten van deze opdracht vervolgens bij het opstellen van een cv.
Daarna maak je een keuze: je schrijft een sollicitatiebrief óf je maakt een motivatiefilmpje.
En tot slot leer je jouw sollicitatie te versturen naar het stagebedrijf per e-mail.
Veel plezier!
Lesdoelen
Na afronding van deze module:
kun je jouw kwaliteiten en vaardigheden herkennen en benoemen.
kun je een Curriculum Vitae (cv) opstellen.
kun je een goede sollicitatiebrief schrijven of een motivatiefilmpje maken.
kun je feedback geven op het product van een klasgenoot.
kun je reflecteren op de feedback die een klasgenoot aan jou heeft gegeven.
kun je een zakelijke email versturen.
Werkwijze
Je werkt de komende zes weken (1 lesuur per week) in het computerlokaal aan deze module.
Je werkt in je eigen tempo aan deze module en je bekijkt zelf welke informatie en theorie je nodig hebt om goede producten in te kunnen leveren. De docent Nederlands is elke les aanwezig, dus je kunt altijd vragen stellen.
Je doorloopt de hele module. Als je ‘Opdracht’ ziet staan, betekent dat, dat je die opdracht moet doen. Het kan zijn, dat je niet de hele opdracht hoeft te maken, bijvoorbeeld omdat je al een cv hebt. In dat geval gebruik je de feedback van je klasgenoot en de checklist om je cv te verbeteren, voordat je je cv inlevert.
Onder de knop ‘Taalverzorging’ vind je verschillende onderdelen, zoals grammatica en spelling, waarover je uitleg krijgt en waarmee je kan oefenen. Het is bedoeld als ondersteuning voor het schrijven van de brief en het opstellen van het cv.
Klik eerst eens op alle knoppen om te kijken wat je moet en kan doen en waar je alle uitleg en informatie kan vinden. Onder de knop ‘Inleveren’ kun je zien welke producten over zes weken ingeleverd moeten zijn en waar en hoe je ze moet inleveren. Onder de knop ‘Beoordeling’ staat waar jouw product aan moet voldoen. Zorg ervoor dat je tijdens de eerste les weet wat er van je verwacht wordt en wat je moet inleveren.
Om jezelf op de kaart te zetten bij stagebedrijven is het goed om jezelf te kennen. Wat weet je al van jezelf? Plan jij alles van te voren of maak je een opdracht in de laatste minuut? Waar ben je heel goed in en waar moet je (nog) aan werken? Welke ervaring neem je mee naar je stageplek? Met de opdrachten in het werkblad ga je je kwaliteiten, vaardigheden en werk- en leerervaringen op een rij zetten voor jezelf.
Je gebruikt de resultaten in het werkblad om je professioneel profiel in te vullen. Je hebt je professioneel profiel nodig om je cv op te stellen en om je sollicitatiebrief te schrijven/ motivatiefilmpje te maken.
Als je jouw professioneel profiel helemaal hebt ingevuld, sla je hem op in je eigen OneDrive als: ‘[achternaam] [voornaam] professioneel profiel.docx’.
STAR-methode
Tijdens een sollicitatiegesprek kan gevraagd worden of je een bepaalde kwaliteit, vaardigheid of competentie wilt toelichten. Dit kan een lastige vraag zijn tijdens het gesprek. Met de STAR-methode kun je een duidelijk en volledig antwoord geven. En je kunt het van te voren oefenen!
Ook in je sollicitatiebrief of motivatiefilmpje kun je gebruik maken van de STAR-methode om je kwaliteiten duidelijk te maken.
STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Aan de hand van deze vier punten vertel je hoe je in het verleden in een bepaalde situatie hebt gehandeld. Je kunt zo een competentie toelichten of vertellen hoe je met bepaalde problemen omgaat. Door steeds deze structuur aan te houden maak je het jezelf gemakkelijk én kun je kort en bondig antwoorden.
Situatie
Wat was de situatie of context waarin het voorbeeld zich afspeelde? Wat gebeurde er?
Taak
Wat was jouw taak of welke taak heb jij op je genomen?
Actie
Wat is er precies gezegd/gedaan?
Resultaat
Hoe werd hierop gereageerd en wat was het eindresultaat?
Uitleg STAR-methode (vanaf 1:00)
Voorbeeld
Om je een idee te geven van hoe je de STAR-methode kunt hanteren, hierbij een voorbeeld voor een verkoper die de vraag krijgt hoe hij met lastige klanten omgaat.
Situatie: ik werkte als verkoper op de elektronica-afdeling van een groot warenhuis. Een bepaald product was in de aanbieding, maar was heel snel uitverkocht. Klanten die tevergeefs voor dat product kwamen, konden op een wachtlijst geplaatst worden. Een klant werd hier boos over, omdat hij het product gelijk nodig had.
Taak: mijn taak was de klant te woord staan en te vertellen dat het product pas over een paar weken weer leverbaar was. De klant nam daar echter geen genoegen mee, hij wilde het product gelijk hebben.
Actie: Ik heb de klant gekalmeerd en contact opgenomen met het hoofdkantoor om er achter te komen of het product in een ander filiaal nog voorradig was. Dat bleek het geval te zijn. In overleg met de klant heeft dat filiaal het toen opzij gelegd, zodat de klant het de volgende dag daar kon ophalen.
Resultaat: een gekalmeerde, tevreden klant.
cv opstellen
Opdracht: stel je cv op.
In jouw professioneel profiel heb je naast je werkervaring, ook je kwaliteiten en vaardigheden opgeschreven. Die ga je nu verwerken in je cv. Houd je professioneel profiel dus bij de hand.
Je maakt je cv in ‘Word’. ‘Word’ heeft sjablonen voor een cv en er zijn veel websites met voorbeelden. Hieronder vind je ook nog een paar sjablonen. Deze kun je invullen met je eigen gegevens. Klik op de link om het sjabloon te downloaden en open hem in Word om hem in te vullen.
Naast de uitleg in het lesboek vind je in het menu aan de linkerkant meer uitleg, links naar websites en tips voor het opstellen van een cv.
video: uitleg cv
In dit filmpje krijg je gesproken uitleg over het schrijven van een cv.
uitleg cv
Profielfoto
Een profielfoto op je cv ziet er niet alleen leuker uit, je toekomstige stagebegeleider kan meteen even kijken hoe jij er uit ziet. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat die foto een juiste indruk achterlaat.
8 tips voor een goede profielfoto
Lach.
Je gezicht is in beeld en je ogen zijn zichtbaar (geen zonnebril of petje).
Je staat er alleen op, niet met je “beste vrienden en vriendinnen”.
Gebruik niet je leukste feestfoto met een drankje in je hand of met feestende mensen erbij.
Blijf jezelf en dus herkenbaar.
Ga niet te ver van de camera afstaan en kijk niet recht in de camera.
Denk aan de achtergrond, dat mag best een gebouw of stad zijn, maar niet te druk.
Zorg dat je er verzorgd uitziet (voor dames: niet te veel en niet te weinig make-up).
Controleren
Zodra je klaar bent met het opstellen van je cv gebruik je de checklist cv om te controleren of je aan alles hebt gedacht. Je kunt natuurlijk ook verbeterpunten aan een klasgenoot vragen. Verbeter je cv eventueel.
Als jij tevreden bent, sla je de definitieve versie op in je eigen OneDrive als: ‘[achternaam] [voornaam] cv.docx’.
Sollicitatiebrief schrijven
Let op: je schrijft een sollicitatiebrief óf je maakt een motivatiefilmpje!
Opdracht: schrijf een sollicitatiebrief aan jouw stagebedrijf.
In jouw professioneel profiel heb je naast je werkervaring, ook je kwaliteiten, vaardigheden en ontwikkelingspunten opgeschreven. Deze ga je (deels) gebruiken om de sollicitatiebrief te schrijven.
Om een sollicitatiebrief te schrijven is het fijn om wat standaardzinnen te weten en veel voorbeeldbrieven te lezen. Op deze manier kun je veel leren van andere brieven en ontdekken op welke manier jij graag wilt opvallen bij je toekomstige werkgever.
Naast de uitleg in het lesboek vind je in het menu aan de linkerkant meer uitleg, links naar websites en tips over het schrijven van een sollicitatiebrief.
Bij het schrijven van een sollicitatiebrief gaat het niet alleen om de inhoud. Schrijffouten, lange onleesbare zinnen en slordig taalgebruik spreken je stagebedrijf zeker niet aan. Kijk even onder de knop ‘Taalverzorging’ en verdiep je in de theorie en de oefeningen om je kennis en vaardigheden rond spelling, grammatica en formuleren weer even op te frissen.
Kies jij voor de alternatieve opdracht: een motivatiefilmpje maken?
Kijk hiervoor onder de knop Videosolliciteren.
Betoog schrijven
Als voorbereiding op het schrijven van de sollicitatiebrief, kun je een betoog schrijven. Met een betoog wil jij de lezer overtuigen en dat geldt natuurlijk ook voor je sollicitatiebrief. Je wilt je stagebegeleider overtuigen dat jij de beste stagiair bent die het bedrijf kan aannemen.
Onderstaande opdracht is een hulpmiddel voor het schrijven van de sollicitatiebrief.
Oefening
In een betoog van ongeveer 100 woorden beschrijf je een situatie waaruit blijkt dat jij een bepaalde kwaliteit hebt die gevraagd wordt in de beroepspraktijk.
Bekijk jouw kwaliteiten nog eens. Kies er één waarmee je de stagebegeleider wilt overtuigen van jouw geschiktheid bij het stagebedrijf.
Schrijf jouw tekst bijvoorbeeld naar aanleiding van de vragen van de STAR-methode, die je ook hebt gebruikt voor je professioneel profiel. Door de vragen te beantwoorden en daar een samenhangend verhaal van te maken, schrijf jij een duidelijke tekst.
Laat je betoog aan de docent lezen en vraag feedback.
Let op: er zijn meerdere structuren mogelijk voor het schrijven van een betoog. Je kunt ook één van de onderstaande structuren gebruiken:
standpunt / argumentatie
voor- / nadelen
probleem / oplossing
Video: uitleg sollicitatiebrief
In dit filmpje krijg je uitleg over het schrijven van een sollicitatiebrief.
uitleg sollicitatiebrief
Websites
Naast de uitleg die je in de lesmethode kunt vinden, zijn er natuurlijk heel veel websites met informatie en handige tips over het schrijven van een sollicitatiebrief. Ga eens op onderzoek uit! Hieronder vind je alvast een paar links.
Zodra je klaar bent met het schrijven van je sollicitatiebrief gebruik je de checklist sollicitatiebrief om te controleren of je aan alles hebt gedacht. Als jij tevreden bent, vraag je feedback aan een klasgenoot via het feedbackformulier.
Zodra je de feedback van je klasgenoot terug hebt, kijk je nog eens kritisch naar je sollicitatiebrief. Verbeter je brief en sla de definitieve versie op in je eigen OneDrive als: ‘[achternaam] [voornaam] sollicitatiebrief.docx’
en sla het ingevulde feedbackformulier op als: ‘[achternaam] [voornaam] feedback.docx’.
Videosolliciteren
Let op: je schrijft een sollicitatiebrief óf je maakt een motivatiefilmpje!
Opdracht: maak een motivatiefilmpje gericht aan jouw stagebedrijf.
Je kunt er ook voor kiezen om met een filmpje te solliciteren. Originaliteit valt natuurlijk op! In dat geval schrijf je geen sollicitatiebrief, maar maak je een motivatiefilmpje. Je stelt jezelf voor door middel van een korte, maar krachtige video. Solliciteren met video wordt steeds populairder! Het is in elk geval heel persoonlijk. In een sollicitatievideo, ook wel pitchvideo genoemd, komt veel beter naar voren wie je nou eigenlijk bent.
Wil je dit eens proberen? Zoek een klasgenoot die je wil helpen met filmen. Dat kunnen jullie in eerste instantie met je mobieltje doen. Zo kun je ook meteen een paar keer oefenen. Als het goed bevalt, kun je de docent om een filmcamera vragen.
Om een goed motivatiefilmpje (of sollicitatievideo) te maken, moet je je wel goed voorbereiden.
Naast de uitleg in het lesboek over presenteren, vind je in het menu aan de linkerkant uitleg, links naar websites en tips voor het maken van een motivatiefilmpje.
Video: hoe dan?
Solliciteren met een video doe je zo
Hoe het wel en niet moet
Video: tips
Tips voor een goede videosollicitatie
Een geslaagde video-cv: 5 tips
Video: voorbeelden
Voorbeelden van een sollicitatiepitch
voorbeeld sollicitatiepitch 1
voorbeeld sollicitatiepitch 2
Websites
Bekijk in de lesmethode de uitleg over presenteren. Je kan ook onderstaande artikelen met uitleg en tips voor het maken van een goede motivatievideo lezen.
Zodra je klaar bent met het maken van het motivatiefilmpje gebruik je de checklist motivatiefilmpje om te controleren of je aan alles hebt gedacht. Als jij tevreden bent, vraag je feedback aan een klasgenoot. Laat je klasgenoot het filmpje zien en vraag hem/haar om het feedbackformulier in te vullen.
Zodra je de feedback van je klasgenoot terug hebt, kijk je nog eens kritisch naar je motivatiefilmpje. Neem eventueel opnieuw op.
Let op: is je video af? Dan kun je hem beter niet als bijlage meesturen in de mail, daar wordt de mail namelijk veel te zwaar en groot van. Zet je video daarom liever op YouTube of Vimeo en markeer hem als ‘privé’. Zo kan iedereen met de link de video bekijken, maar wordt hij niet door zoekmachines gevonden. (Sein je docent even in als je hier hulp bij nodig hebt.)
Zet de link naar de video in Word en sla dit documentje op in je eigen OneDrive als: ‘[achternaam] [voornaam] motivatiefilmpje.docx’
en sla het ingevulde feedbackformulier op als: ‘[achternaam] [voornaam] feedback.docx’.
Taalverzorging
Bij het schrijven van een sollicitatiebrief gaat het niet alleen om de inhoud. Schrijffouten, lange onleesbare zinnen en slordig taalgebruik spreken je stagebedrijf zeker niet aan.
Misschien twijfel je over een woord, een zin of een alinea. Misschien blijkt uit de feedback van je klasgenoot dat je bijvoorbeeld te veel spreektaal gebruikt, of dat je spelling niet altijd klopt.
Naast de uitleg in het lesboek vind je in het menu aan de linkerkant meer uitleg en voorbeelden van onder andere grammatica, spelling, het formuleren van zinnen en stijl. Bij elk onderdeel is een oefening opgenomen, zodat je kan checken of je de lesstof begrijpt.
Test: Noteer de persoonsvorm in de juiste tijd (tt / vt / vd)
Test: Noteer de persoonsvorm in de juiste tijd (tt / vt / vd)
0%
Typ in het tekstvak de juiste vorm van het opgegeven werkwoord in. Let op: je moet een keuze maken uit tegenwoordige tijd, verleden tijd en voltooid deelwoord.
Algemene Informatie
Titel
Noteer de persoonsvorm in de juiste tijd (tt / vt / vd)
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Je solliciteert niet meer met een brief die je in een envelop stopt en met een postzegel verstuurt. Veel bedrijven hebben inmiddels een website waar je kunt solliciteren door op een knop te drukken en het online formulier in te vullen. Maar de meeste bedrijven hebben een e-mailadres waar je je sollicitatiebrief en je cv naartoe moet sturen.
Verdiep je in de theorie over het schrijven van een zakelijke e-mail en lees de tips.
Opdracht: mail je sollicitatiebrief en cv
Je hebt de afgelopen weken hard gewerkt aan het opstellen van je cv en het schrijven van een sollicitatiebrief of het maken van een motivatiefilmpje. Nu is het zaak dat deze bij je stagebedrijf terechtkomen. Om dit een keer te oefenen, mail jij je sollicitatiebrief/motivatiefilmpje en cv naar je docent Nederlands.
Een zakelijke e-mail moet natuurlijk wel aan een aantal eisen voldoen. Gebruik de checklist e-mail en controleer vóór je de mail verstuurt of alles in orde is.
Heb je een goed e-mailadres? Misschien vond je het eerder leuk om een speelse naam te geven aan je e-mailadres (kippetje123@..., harigehenkie@..., master_love@...). Een goed e-mailadres heeft bij voorkeur jouw eigen naam (voornaam, tussenvoegsel, achternaam). Als je een ‘gek’ adres hebt, is het slim om eerst bij een provider een correct e-mailadres aan te maken.
Goede onderwerpregel In de onderwerpregel verwijs je naar de stageplek en de functie. Bijvoorbeeld: sollicitatie stageplek administratief ondersteunend.
Aanhef Als je de naam weet van de persoon waar je moet solliciteren, is de aanhef: Geachte heer [achternaam] of Geachte mevrouw [achternaam]. Wanneer je geen naam hebt, is de aanhef: Geachte heer/mevrouw.
Tekst van de e-mail Om een goede indruk te maken, is het belangrijk dat ook de e-mail waarmee je je sollicitatiebrief en cv stuurt, in orde zijn. Typ de tekst eerst in Word en controleer met de spellingscontrole, zodat er geen schrijffouten in zitten. Je kunt de tekst van je sollicitatiebrief gebruiken als tekst van je e-mail. In dat geval stuur je de sollicitatiebrief natuurlijk niet meer mee als bijlage.
Afsluiten van de e-mail Beëindig je mail met de tekst: Met vriendelijke groet, en vervolgens op een nieuwe regel je volledige naam en je telefoonnummer.
Inleveren
Wat lever je via de (zakelijke) e-mail bij de docent Nederlands in?
De zakelijke e-mail met jouw sollicitatiebrief en cv als bijlagen, of
De zakelijke e-mail waarin je de link naar je motivatiefilmpje zet, met jouw cv als bijlage.
Wat lever je verder via Teams bij de docent in?
De definitieve versie van jouw sollicitatiebrief, inclusief de feedback van de klasgenoot, of de definitieve versie van jouw motivatiefilmpje (het Word-document met de link), inclusief de feedback van de klasgenoot.
De definitieve versie van jouw cv.
Jouw professioneel profiel.
Beoordeling
Je bent klaar met deze module wanneer:
Je alles hebt ingeleverd (zie ‘Inleveren’)
Je sollicitatiebrief óf motivatiefilmpje met voldoende is beoordeeld.
Je cv met voldoende is beoordeeld.
Je zakelijke e-mail met voldoende is beoordeeld.
En dat betekent, dat je mag gaan solliciteren bij een stagebedrijf.
In het document 'Beoordeling en rubrics’ kun je lezen waarop elk product beoordeeld wordt. Alle onderdelen moeten voldoende (V) zijn om deze module af te ronden en te mogen solliciteren bij een stagebedrijf. Als er een onvoldoende gescoord wordt, moet dat onderdeel eerst gerepareerd worden.
Het arrangement Cv en sollicitatiebrief / motivatiefilmpje is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Annemiek Giebels
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-03-15 20:06:53
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Uitleg en opdrachten professioneel profiel maken, cv opstellen en sollicitatiebrief schrijven of motivatiefilmpje maken. BOL niveau 2, voorbereiding sollicitatie stageplek.
Uitleg en opdrachten professioneel profiel maken, cv opstellen en sollicitatiebrief schrijven of motivatiefilmpje maken. BOL niveau 2, voorbereiding sollicitatie stageplek.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Noteer de persoonsvorm in de juiste tijd (tt / vt / vd)
Wat is de juiste schrijfwijze?
Meervoud
Verbind het juiste signaalwoord met het juiste verband
Wat is het juiste woord?
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.