Les op afstand in het MBO

Les op afstand in het MBO

Context

Aanleiding

Welkom op de pagina 'Les op afstand mbo'

De maatregelen van het kabinet voor de aanpak van het coronavirus, vragen veel van het onderwijs. Scholen in het po, vo en mbo blijven t/m maandag 6 april dicht. Er wordt daarom hard gewerkt aan het vormgeven van onderwijs op afstand.

Online lessen of andere vormen van leren op afstand bieden de mogelijkheid om onderwijs te geven aan leerlingen die niet fysiek op school aanwezig zijn. Via digitale wegen is het mogelijk om contact met elkaar te hebben en leerlingen instructie te geven. Daarnaast is het mogelijk om toegang te bieden tot (digitaal) lesmateriaal en opdrachten, om digitaal (formatief) te toetsen en om leerlingen te laten samenwerken.

 

Stappenplan

Les op afstand is een oplossing om onderwijs te verzorgen nu veel studenten niet meer naar school kunnen. Het gaat in veel gevallen om een mix van digitaal werken, werken met de methode of ander materiaal en andere (fysieke of creatieve) werkvormen. Om les of leren op afstand enigszins gestructureerd in te zetten kan je gebruik maken van het mbo stappenplan dat in het kader van de huidige bijzondere situatie is ontwikkeld. Dit is met name bedoeld voor onderwijsmanagement, teamleiders en stafmedewerkers. 

Aan de slag

Scholen, leraren en schoolleiders zitten niet bij de pakken neer maar zijn vol aan de slag om onderwijs op afstand te organiseren. Op deze site bieden wij hen ondersteuning door per sector tips en aanpakken te verzamelen en te delen. Bovendien vind je een overzicht van toepassingen, leermiddelen en leveranciers (inclusief de ondersteuning die zij nu bieden). We werken hierbij samen met onder andere het ministerie van OCW, de PO-Raad, de VO-raad, de MBO Raad en saMBO-ICT.

Voor PO ga naar po.lesopafstand.nl

Voor VO ga naar vo.lesopafstand.nl

Voor MBO ga naar mbo.lesopafstand.nl

Inspirerende voorbeelden over hoe andere scholen omgaan met onderwijs op afstand vind je op de website Leraar.nl.

Actuele informatie over de landelijke aanpak van het coronavirus en de gevolgen voor het onderwijs vind je op de website van de Rijksoverheid.

Oproep: samen sterk!

De informatie blijven wij uitbreiden, daar hebben we jullie allemaal bij nodig. Via onze Linkedingroep kun je meedenken, meepraten of vragen stellen. Ook op twitter kun je via #lesopafstand reageren.


Heb je opmerkingen, aanvullingen, lesideeën of onderwerpen om deze centrale plek voor onderwijs op afstand te verbeteren en uit te breiden?
Klik dan op onderstaande knop en geef ze door! Dan verwerken wij je bijdragen.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk

Of je school te maken krijgt met afstandsleren door het Coronavirus of niet, is inmiddels niet meer de vraag.  Daarom is het van belang om een team samen te stellen, die nadenkt over en invulling geeft aan al de aspecten die in dit artikel worden benoemd. Houd hierbij rekening met verschillende scenario’s en neem de andere collega’s mee in de plannen.

Een aantal tips op een rij:

  • Beleg zo snel mogelijk een overleg met de teamleiders en vervolgens met de teams.

  • Maak gezamenlijk een plan hoe studenten thuis verder kunnen werken.

  • Betrek daarbij in welke mate studenten toegang hebben tot een device met internetverbinding tijdens schooluren en daarbuiten.

  • Trek met het hele team één lijn en houd gezamenlijk één werkwijze aan. Dat maakt dat studenten een logisch geheel voorgeschoteld krijgen en vergroot de kans dat zij (én ouders) het bijblijven op afstand serieus nemen.

  • Stuur als het moment daar is eventueel ook een bericht aan de ouders van jongere studenten om uit te leggen wat het plan van aanpak is.

  • Vanuit huis leren zal niet voor alle studenten gemakkelijk zijn. Bied extra ondersteuning of (indien van toepassing) vraag ouders om te helpen bij het nakomen van verplichtingen.

  • Zorg dat collega's samenwerken in het maken van lesplannen, het klaarzetten van materiaal en het vullen van studiewijzers/lesplanners. Zorg dat materiaal met elkaar gedeeld wordt en in het leerplatform staat.

  • Blijf werken volgens een rooster, eventueel aangepast. Zorg voor backup voor de roostermaker(s).

  • Maak een plan hoe werkzaamheden tussen collega's verdeeld kunnen worden.

  • Schrijf de werkwijze uit en zorg dat iedereen hiervan op de hoogte is.

  • Zorg voor handleidingen voor digitale handelingen.

De SURF Special Interest Group Media & Education organiseert op woensdagmiddag 18 maart een online webinar over het onderwerp: hoe verplaatsen we ons onderwijs naar online?

Mogelijke ideeën

Structuur

  • Gebruik met het hele team en op dezelfde manier een digitale lesplanner om de taken voor de studenten te plannen. De studiewijzer/lesplanner is online beschikbaar, is direct aanpasbaar en zorgt voor een overzichtelijk geheel.
  • Zorg dat de studiewijzers gedeeld worden met collega's zodat eventueel zaken kunnen worden overgenomen.
  • Werk met duidelijke taken met een deadline.
  • Houd het normale rooster zoveel mogelijk overeind, voor persoonlijk contact maar ook bijvoorbeeld voor inlevermomenten.

Persoonlijk contact

  • Zorg voor manieren om persoonlijk contact met de studenten te hebben. Plan dit ook uit in de tijd (houd bijvoorbeeld tijden van het normale rooster aan) en organiseer live 'webinars' of Teams/Skype-/Google hangoutsessies om in contact te blijven.
  • Zorg dat studenten u ook op andere tijdstippen kunnen bereiken via bijvoorbeeld Teams, Skype of Google.

Motivatie

  • Het is voor sommige studenten wellicht lastig om mee te doen aan afstandsleren. Bied extra ondersteuning aan of (indien van toepassing) vraag ouders om te stimuleren en te helpen.
  • Organiseer iets ludieks: een langlopende wedstrijd, een leuk project, iets 'out of the box' om de moed erin te houden.

Uitleg/theorie

  • Zoek naar instructiefilmpjes voor de stof die u wilt behandelen. Zijn er geen instructiefilmpjes voorhanden maak ze dan samen met sectiegenoten om dubbel werk te voorkomen.
  • Organiseer een webinar (zie ook 'persoonlijk contact'). Bedenk daarbij dat er ook studenten achter zullen raken doordat zij tijdelijk uitvallen: zorg dus altijd ook voor instructie die beschikbaar blijft of neem de webinar op.
  • Studenten hebben uiteraard hun (digitale) boeken waarin zij de stof kunnen naslaan.

Opdrachten en voortgang

  • Is er digitaal uitgeversmateriaal beschikbaar? Maak er gebruik van, met name van de interactieve oefeningen. Als docent heeft u daardoor zicht op de voortgang. Het geeft mogelijk ook aanleiding om extra uitleg rond bepaalde onderwerpen aan de studenten te sturen.
  • Bekijk het resultaat van de digitale oefeningen goed en geef indien van toepassing feedback aan de studenten, schriftelijk, of tijdens een Teamschat, video of Skype-sessie.
  • Zorg voor open opdrachten die studenten moeten inleveren en waarop u feedback kunt geven. Bij vakken als wiskunde kunt u studenten ook foto's laten maken van hun uitwerkingen en die laten inleveren. Gebruik hiervoor het leerplatform indien mogelijk.
  • Denk ook aan samenwerkingsopdrachten voor de studenten. Via Office365 of Google for education kan gemakkelijk aan hetzelfde document worden gewerkt. Studenten kunnen onderling ook contact houden via deze platformen.

Meer over 'afstandsleren'

De druk om nu studenten op afstand les te geven is groot. Wellicht is er nu onvoldoende tijd om na te denken over hoe afstandsleren effectief ingezet kan worden, het is altijd goed om er over na te denken.

Een aantal bronnen over afstandsleren.

Een artikel over de verschillen: https://www.te-learning.nl/blog/vormen-van-synchroon-live-online-leren/

Een artikel over de verschillen, middelen en mogelijkheden: https://www.vernieuwenderwijs.nl/afstandsleren/

Een wiki met informatie over o.a. gratis beschikbare middelen, didactiek: https://afstand.vernieuwenderwijs.nl/

Lesgeven

Structuur

Kunt u überhaupt digitaal lesgeven?

Zorg ervoor dat u samen met andere verantwoordelijken een inventarisatie maakt of studenten en docenten vanuit huis kunnen inloggen en dan bij al hun leermiddelen kunnen.

Gebruik daarvoor de volgende checklist:

  • Hebben alle studenten en docenten de beschikking over een goede internetverbinding? Als dat niet het geval is, zorg dan voor een alternatief voor deze gebruikers.

  • Hebben alle studenten en docenten de beschikking over een device om op te werken? Als dat niet het geval is, zorg dan voor een leendevice voor deze gebruikers.

  • Hebben alle studenten en docenten de mogelijkheid om buiten het schoolgebouw het digitale lesmateriaal te benaderen? Heeft iedereen een account voor de verschillende platformen? Stel veilige procedures op om nieuwe accountgegevens aan te vragen.

  • Heeft de school de beschikking over een platform om digitaal samen te werken? Bijna alle scholen maken gebruik van Microsoft Office 365 of Google G-Suite. Maak gebruik van de bestaande systemen om met elkaar samen te werken.

Ook is het van belang dat elke student en docent overweg kan met de digitale omgeving. Hiervoor kunt u reeds bestaande uitlegfilmpjes inzetten.

Kijk onder samenwerken hoe u digitaal in contact kunt blijven met studenten en collega's.

Kijk onder instructie hoe u digitaal klassikaal les kunt geven.

Samenwerken

Waar ’ontmoet’ u elkaar?

Maak gebruik van de beschikbare platformen op uw school. Kijk in het bijzonder naar de samenwerkmogelijkheden van omgevingen als Office365 en G-Suite. Deze leveranciers bieden nu in verband met het Coronavirus ruimere dienstverlening aan, waardoor het eenvoudiger is om lessen op te nemen, te streamen en te delen. Kijk naar de verschillende mogelijkheden en praat daarover met uw collega’s.

Maak duidelijk met elkaar wat nu de digitale ontmoetingsplek is van student en docent en zorg dat iedereen die kan gebruiken. Denk na over een manier om online besprekingen op te zetten met het team en met de vakgroep/-sectie om onderling af te stemmen hoe het gaat en eventueel de plannen bij te stellen.

De SURF Special Interest Group Media & Education organiseert op woensdagmiddag 18 maart een online webinar over het onderwerp: hoe verplaatsen we ons onderwijs naar online?


Microsoft Office 365

Binnen alle academische licenties kunnen scholen gebruik maken van Microsoft Teams en Skype, welke uitermate geschikt zijn voor leren op afstand. Voor 1-op-1 gesprekken en groepen kunt u Skype inzetten. Dit kan als losse applicatie, of als onderdeel van Teams. Binnen Teams is het mogelijk om met groepen samen te werken aan documenten, aan bijvoorbeeld opdrachten.

Enkele handige links over het inzetten van Teams:

​Microsoft resources

Opzetten van een online meeting

Gebruik van webinars

Samenwerken aan documenten middels Teams

 

Voor ondersteuning en licenties kan je contact opnemen met SLBdiensten, https://www.slbdiensten.nl/slb/lesopafstand


Google G-Suite

Binnen G-Suite for Education heeft Google verschillende extra functionaliteiten opengesteld voor alle gebruikers die onder dezelfde voorwaarden gebruikt kunnen worden.

Hangouts Meet kan nu (tot 01-07-2020) naar tot 100.000 gebruikers tegelijk livestreamen, om digitaal klassikaal lesgeven mogelijk te maken. Deze streams kunnen worden opgenomen en later worden afgespeeld door studenten.

Aan Hangout groepen kunnen nu tot 250 gebruikers worden toegevoegd, ook weer voor het digitaal klassikaal lesgeven via video, of contact met kleinere groepen.

Let op: deze extra functionaliteit moet door een administrators worden aangezet, zie hier voor instructies: https://support.google.com/a/users/answer/9282720?hl=nl  

Zie hier enkele handige links over het inzetten van G-Suite om digitaal samen te werken:

Samenwerken voor studenten

Er zijn verschillende mogelijkheden om samenwerkingsopdrachten te laten uitvoeren, ook wanneer de studenten niet fysiek op één locatie aanwezig zijn. Welke mogelijkheden u ter beschikking heeft hangt af van de school.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Leerplatformen bieden in het algemeen mogelijkheden om samenwerkingsgroepjes in te richten en groepsopdrachten te verstrekken. In sommige omgevingen zijn voorzieningen beschikbaar om studenten te laten samenwerken.
  • Office365: studenten kunnen gemakkelijk online tegelijk werken aan één document en tegelijkertijd de chatfunctie gebruiken.
  • Google (for education): ook hier kunnen studenten tegelijk online werken in hetzelfde document.

Instructie

Hoe geeft u ‘klassikale’ instructie?

Er zijn verschillende tools die u kunt gebruiken om grotere groepen op afstand te onderwijzen. Uiteraard is de snelle klap om met een groepje studenten te videoconferencen. Dit kan via de omgevingen zoals Hangouts van Google en Stream/ Skype/Teams van Microsoft. Zie samenwerken.

Binnen Office 365 biedt Microsoft het product ‘Stream’ aan, in te zetten als videoplatform om klassikaal lesgeven te ondersteunen. Hiermee kunnen lessen live worden 'gestreamd', maar ook worden opgenomen en later teruggekeken worden.
Op deze site staan uitgebreide instructies om hiermee aan de slag te gaan: https://docs.microsoft.com/nl-nl/stream/overview

Binnen G-Suite van Google kunt u Hangout Meet gebruiken voor klassikale instructie. Zie voor meer informatie samenwerken.

Het is ook mogelijk om alleen de les te 'flippen', dat wil zetten de instructie op te nemen of te streamen, waarna studenten via blended learning zelfstandig aan de slag gaan. Op Leraar24 vindt u uitleg over 'flipping the classroom'. Het opnemen en delen kan ook binnen Office 365 en G-Suite.

Enkele tips: zorg als leraar voor een lichtbron gericht op uw gezicht. Zorg ook voor interactie gedurende een ‘les’, d.m.v. vragen, polls, korte opdrachten, etc.

Van PowerPoint naar video

Vaak maakt u in de les al gebruik van PowerPoint-presentaties. Het is dan supermakkelijk om bij de verschillende dia's commentaar in te spreken en er vervolgens een filmpje van te maken.

Via de knop hieronder vindt u een instructie om geluid toe te voegen aan een PowerPoint.

Gesproken tekst opnemen bij een PowerPoint presentatie

Via het filmpje wordt uitgelegd hoe hier vervolgens simpel een video van wordt gemaakt.

Een filmpje maken van je PowerPoint-presentatie

Het scherm opnemen

Om een instructiefilmpje te maken is het in veel gevallen nuttig om het scherm te kunnen opnemen. Dat kan bijvoorbeeld met de Windowstoets + G (Windows 10) of met het (gratis) Screencast-o-matic.

Reisgidsdigitaalleermateriaal: Screencast-o-matic

Kickstarter Screencast-o-matic

Screencast-o-matic inclusief handleidingen

Uzelf filmen

Het is mogelijk om uzelf op te nemen tijdens het geven van uw les. Dit heeft echter wel de nodige beperkingen. Tenzij school (al) de beschikking heeft over gespecialiseerde opnameapparatuur zult u uw eigen device moeten gebruiken voor de opname. En dat houdt in het algemeen in dat u tijdens de les redelijk aan uw plek in het lokaal gebonden zult zijn. Loopt u te ver van de laptop, dan zal het geluid niet goed meer worden opgenomen of verdwijnt u uit beeld. 

Een eenvoudige manier om uzelf tijdens de les op te nemen is door gebruik te maken van de camera van het device.

Gebruikt u bijvoorbeeld Microsoft Stream om de les direct te streamen, dan wordt automatisch na beeïndiging van de sessie ook een versie opgeslagen die beschikbaar blijft voor video on demand.

De film monteren

Als u zelf een filmpje maakt is de kans groot dat het niet in één keer goed is en dat er wat geknipt en geplakt moet worden. Er zijn meerdere programma's waar dat mee kan.

Microsoft Foto's

Open Shot video editor

Tips instructievideo maken

Onderstaande video's geven tips over het maken van instructievideo's.

Een goede instructievideo maken

Instructievideo's opnemen: waar begin je?

Virtueel klaslokaal

Online interactieve activerende instructie en samenwerken

Naast 'asynchroon' leren, waarbij studenten vaak zelf kunnen kiezen wanneer ze de aangeboden lesstof via video bekijken, is er 'synchroon' leren. Dit kan via Teams en Google hangouts, maar biedt weinig mogelijkheden tot interactie, activatie en samenwerken.

Tools als Vitero (Virtual Team Room) en Adobe Connect bieden deze opties wel. Deze tools zijn vrij eenvoudig in het gebruik, maar om effectief les te kunnen geven is goede instructie over de mogelijkheden en uitdagingen van deze tools noodzakelijk. Daarbij vergen deze omgevingen enig beheer in de vorm van inrichting en technische ondersteuning. 

Meer uitleg over deze applicaties:

 

 

https://www.reisgidsdigitaalleermateriaal.org/tools/vitero/

Leermiddelen

Welke (digitale) leermiddelen kunt u inzetten?

Als eerste kijkt u natuurlijk naar wat er op het gebied van digitale leermiddelen al in huis is. In de bijzondere situatie dat de school haar deuren sluit, is het niet wenselijk om op dat moment nieuwe applicaties en leermiddelen in te zetten. Bekijk daarom vooral eerst welke digitale leermiddelen al beschikbaar zijn in de school, en neem deze als uitgangspunt. Dit ligt in lijn met de GEU. Zij vermelden dat u desgewenst digitale leermiddelen van de uitgeverijen in kunt zetten en dat de uitgeverijen u op verzoek hierover kunnen adviseren. Daarnaast is er op de sites van de uitgevers en methodes al veel informatie te vinden over hoe u een methode kunt (blijven) gebruiken wanneer de school dicht is.

Het kan goed voorkomen dat er ‘gaten’ vallen in het lesaanbod. Wellicht is niet elke methode digitaal, waardoor het lastig is om ze vanuit huis te benaderen. Overweeg of het nodig is om dit digitale gat op te vullen met een nieuwe applicatie. Bedenk wel, voor iedereen is de applicatie op zo’n moment nieuw, en sluit het wellicht minder goed aan op de huidige methode.

Het is mogelijk dat de applicatie niet het gewenste effect heeft doordat gebruikers er nog niet aan gewend zijn. Bedenk daarom of het niet handiger is om dit gat op een andere manier te dichten, door bijvoorbeeld projecten en opdrachten te bedenken waar studenten gezamenlijk aan kunnen werken. Het is wel van belang om dit goed te kunnen volgen, bijvoorbeeld door het werken in een cloudomgeving of door resultaten te laten opsturen via de mail.

In vergelijking met het vo, wordt er in het mbo nog niet veel lesmateriaal gedeeld. U kunt altijd via Wikiwijs of de vakverenigingen kijken of er ondersteunend materiaal te vinden is. Kijk ook hierbij goed naar wijze waarop deze leermiddelen aansluiten bij de huidige methode en werkwijze.

Op dit moment helpt de markt u een handje op weg door tijdelijk pro-accounts gratis weg te geven aan scholen. Niet alleen Google en Microsoft breiden hun suites tijdelijk uit, ook tools als Socrative en Showbie voor het formatief evalueren en inleveren van opdrachten bieden pro-licenties gratis aan om leren op afstand mogelijk te maken. Ook LessonUp biedt haar licentie 2 maanden gratis aan.

Wanneer u een vervangende tool voor een leermiddel overweegt, bekijk dan goed of deze tool past in het schoolbeleid, en of deze tool past binnen de wet- en regelgeving van de AVG. Gebruik hiervoor de Appchecker van Kennisnet.

Door goed te kijken naar wat al in huis is, eventueel aangevuld met extra tools, maakt u het mogelijk om op afstand studenten de lesstof te laten verwerken. Uiteraard blijft de instructie van essentieel belang! Ook hiervoor moet een oplossing gevonden worden, zodat de studenten nog steeds nieuwe strategieën aangeleerd krijgen.

Uitgeverij Deviant heeft aangegeven instellingen te willen ondersteunen bij het inzetten van materiaal, dat aanbod geldt ook voor mbo-instellingen die geen klant zijn: https://www.uitgeverij-deviant.nl/uitgeverij-deviant-richt-tijdens-coronacrisis-kosteloos-afstandsonderwijs-in-voor-mbo-studenten/

 

Aanvullende digitale leermiddelen

Naast het inzetten van alle hulpmiddelen die al aanwezig zijn, bent u wellicht op zoek naar aanvullende tools om de instructie interactiever te maken, om voorkennis te checken of juist te kijken of de uitleg 'geland' is.

Vanwege het coronavirus zijn er verschillende digitale leermiddelen die gratis licenties aanbieden om onderwijs op afstand te kunnen verzorgen. Voorbeelden hiervan zijn: EDPuzzle, Flipgrid, Google Hangouts Meet, Kahoot, Peardeck, Screencastify, Sutori, WeVideo, Zoom en Quizlet. Als je de websites van deze tools bezoekt, komt de aanbieding in veel gevallen vanzelf in beeld.

Hier een aantal handleidingen, tips en tools om het leerproces te versterken.

 

FAQ aanvullend materiaal

Algemene vragen

Q         Waarom zetten educatieve marktpartijen deze stap?

A          Scholen zijn hard bezig met het verzorgen van onderwijs op afstand. De uitgevers willen scholen helpen door digitaal materiaal beschikbaar stellen bij het papieren materiaal dat zij al gebruiken. Het is een aanvullende maatregel: veel leerlingen beschikken al over digitaal materiaal. Alle educatieve marktpartijen (uitgevers, distributeurs, software- en portaalleveranciers) werken nauw samen om dit mogelijk te maken.

          

Q         Welke uitgevers bieden hun digitale licenties zo aan?

A          Er is per sector een lijst gemaakt van de uitgevers voor wie dit aanbod geldt.

 

Q         Hoe lang kunnen wij deze licenties gebruiken?

A          De uitgevers die deelnemen in dit initiatief bieden deze licenties in ieder geval tot en met maandag 6 april, de periode waarin de scholen gesloten zijn.
 

Q         Wij gebruik alleen het folio (papieren) materiaal van de methode. Geldt dit aanbod ook voor ons?

A          Ja, dit aanbod geldt juist voor scholen die nu nog niet het digitale materiaal bij de methode afnemen.

 

Q         Geldt dit voor alle digitale materialen?

A          Het aanbod geldt voor het digitale materiaal bij de methodes die u nu al gebruikt. Dat is digitaal materiaal dat aansluit bij het lesmateriaal waar leraren en leerlingen al mee vertrouwd zijn.

 

Q         Krijgen wij nu ook toegang tot digitale materialen van methodes die wij nog niet gebruiken?

A          Nee, dit aanbod geldt alleen voor het digitale materiaal bij de methodes die u nu al gebruikt, niet voor andere methodes.

 

Q         Hoe krijgen wij toegang tot het leermateriaal?

A          Dat gebeurt in principe via de bestaande kanalen. Uw leverancier neemt contact op met de ‘coördinator leermiddelen’ om deze te informeren over de stappen die gezet moeten worden om het materiaal voor uw docenten en leerlingen beschikbaar te maken. Ook uw portaalleverancier zal u daarbij ondersteunen.

 

Q         Hoe snel kunnen wij het aanvullende digitale materiaal gebruiken?

A          Leveranciers inventariseren en informeren op dit moment de scholen. Bij sommige scholen is de toegang reeds geregeld. Ervan uitgaande dat de ‘coördinator leermiddelen’ in staat is de benodigde informatie snel te leveren, zorgen de leveranciers ervoor dat nog deze week (t/m 20 maart) alle leerlingen in het vo en mbo gebruik kunnen maken van digitale materialen.

 

Q         Hoe kan ik als docent leren hoe ik het digitale materiaal kan gebruiken?

A          Raadpleeg allereerst de docentenhandleiding bij het materiaal, en de website van de uitgever (die ook vaak methodespecifieke webpagina’s heeft). Daarnaast bieden de portaalleveranciers  informatie voor ondersteuning van het onderwijsproces.  Stem af met collega’s die mogelijk al antwoorden hebben. U kunt ook de klantenservice van de uitgevers, distributeurs en portaalleveranciers raadplegen, maar houd rekening met langere wachttijden dan gebruikelijk.

 

Q         Onze school maakt nog helemaal geen gebruik van digitaal leermateriaal. Moeten we nu extra dingen regelen?

A          Uw leverancier neemt in eerste instantie contact op met de ‘coördinator leermiddelen’ van uw school en helpt hem, desgewenst samen met de ‘coördinator ICT’, bij het opzetten van de juiste toegangskanalen.

MBO specifieke vragen

Q         Welke uitgevers bieden hun digitale licenties zo aan?

A          Vrijwel alle leveranciers van digitaal leermateriaal werken mee. (Een overzicht zal zeer binnenkort worden gepubliceerd.)

 

Q         Moeten wij contact opnemen met onze uitgever(s)?

A          Dit is afhankelijk van waar u het foliomateriaal heeft besteld. Indien u bij een distributeur heeft besteld dan neemt deze contact op met de scholen om het digitale materiaal voor uw docenten en studenten beschikbaar te maken. Zij kunnen vaststellen welke aanvullende digitale materialen beschikbaar zijn. 
De leveranciers nemen contact op met de Leermiddelenfonds Coördinatoren. Docenten hoeven dus geen actie te ondernemen richting leveranciers of uitgevers.

 

Q         Hoe krijgen docenten en studenten toegang tot het materiaal?

A          Dat gaat in het mbo met unieke persoonlijk activeringscodes. De distributeur of uitgever draagt zorg voor de distributie naar de school conform de huidige toegangsroute op de school. Studenten kunnen met de activatiecode via de website van de uitgever toegang krijgen tot het leermateriaal.

 

Q         Is er ondersteuning voor docenten en studenten bij het krijgen van toegang?

A          Ja, distributeurs en uitgevers zorgen voor de juiste instructie. De distributeur ondersteunt waar nodig docenten en leermiddelencoördinatoren bij de activering van codes en toegang tot licenties.

Leveranciers leermiddelen

Leverancier

Contact helpdesk

Opmerkingen

Magister https://www.magister.nl/over-ons/contact/  
itslearning support.nl@itslearning.com  

SLBdiensten

https://www.slbdiensten.nl/slb/lesopafstand

020-4201396

Noordhoff 088 522 68 88  

Malmberg

073 62 88 766

 

ThiemeMeulenhoff

088 800 2015

 

Kennisnet

0800 32 12 233

 

Ontwikkelcentrum

info@ontwikkelcentrum.nl

+31 (0)318 642 992

Leermateriaal voor groen onderwijs
Uitgeverij Deviant https://www.uitgeverij-deviant.nl/afstandsonderwijs-corona/ Biedt tijdens de schoolsluiting vanwege corona kosteloos lesmateriaal voor alle scholen.
Instruct

instruct@instruct.nl, 0172-650983,

Instruct afstandsonderwijs

Instruct biedt haar lesmateriaal kosteloos aan
Codename Future

https://www.codenamefuturs.nl/hoe-kun-je-goed-onderwijs-blijven-verzorgen-tijdens-deze-coronacrisis/

Lily Steijn, lily@codenamefuture.nl

Alle oplossingen zijn ook beschikbaar voor niet-klanten.
Mr Chadd

https://www.mrchadd.nl/?gclid=EAIaIQobChMI9oTYyIyf6AIVWOd3Ch2z3Ae5EAAYASAAEgIf3PD_BwE

Jan Gustavo Kuipers. 06-52037133

huiswerk en examenbegeleiding
Boom Beroepsonderwijs

tel: 0522 - 235 235

service@boomberoepsonderwijs.nl

 
Bettermarks

https://nl.bettermarks.com/corona/

contact: support@bettermarks.nl

 

Bettermarks rekenen biedt voor mbo instellingen gratis haar rekenmethode 1F, 2F en 3F aan.
Studyflow

Studyflow      020 - 261 18 99   www.studyflow.nl/covid-19

 

Vanuit Studyflow stellen we onze digitale producten voor rekenen en taal deze weken gratis ter beschikking.  
Mr Chadd https://www.mrchadd.nl/mr-chadd-afstandonderwijs Binnen 1 dag online voor alle vragen van studenten.
E-learning-beats-corona initiatief https://e-learning-beats-corona.nl Ondersteuning docenten bij e-learning toepassing
Numo www.numo.nl Numo biedt nu gratis gebruik van online taal en rekenen tools aan. 

 

 

 

Wat kunt u zelf checken/oplossen?

Student bereikt het materiaal niet

Andere studenten bereiken het leermateriaal normaal, echter één student ziet de link wel staan, maar bij klikken wordt het materiaal niet bereikt.

Mogelijke oorzaak: soms zijn er ongewenste 'cookies' blijven hangen en/of staat je elo al te lang open.

Laat de student daarom eerst het volgende doen:

  • de browser afsluiten met de knop rechtsboven (kruisje)
  • opnieuw de browser openen en weer aanmelden bij de elo
  • opnieuw klikken op de link naar het lesmateriaal

Studentmateriaal werkt niet goed

De studenten kunnen het materiaal wel bereiken, maar bij het gebruik ontstaan problemen (pagina's verschijnen niet, resultaten worden niet opgeslagen, antwoorden kloppen niet, ontbrekende onderdelen, lang laden van pagina's met 404-melding o.i.d., het kan van alles zijn....)

Check via:  Actuele storingen of er bij de betreffende uitgever een storing is. Is dit het geval, dan is in ieder geval de oorzaak bekend en kan de voortgang worden gevolgd.

Tip: is er geen actuele storing in het spel? Vraag de student dan om aan te melden via een andere browser. Sommige methodes hebben in hun systeemeisen specifiek opgenomen welke browsers worden ondersteund.

Docent ziet niet het juiste 'boek'

Alle uitgevers gaan hier op een iets andere manier mee om. In het algemeen is er een knop 'instellingen' of een onderdeel van 'profiel' waarin het gewenste leermateriaal kan worden geselecteerd.

Docent ziet in het volgsysteem niet alle studenten

Hoogstwaarschijnlijk zijn de studenten nog niet in een klas geplaatst. Alle uitgevers volgen een verschillende procedure voor studenten om zich in een klas te plaatsen.

Laat de student daarom eerst het volgende doen:

  • Check (meestal bij het profiel) of de student de juiste school heeft geselecteerd

  • Soms dient een student zich zelf in een klas aan te melden. Soms moet een boek worden gekoppeld aan een klas (Noordhoff), soms moet een klascode worden ingevoerd (Malmberg). Check of de student de juiste procedure heeft gevolgd. Tip: bij Noordhoff materiaal is het voor een student gemakkelijk om het boek te koppelen aan een foutieve klas (bijv. aan 'science' in plaats van 'wiskunde'). De student kan dan gewoon werken, maar de docent 'kijkt' naar de klas 'wiskunde' en de student ontbreekt daar. De student moet dan alsnog het materiaal ook aan de juiste klas koppelen).

Toetsen en examineren

Examineren

Op dit moment werken de scholen hard aan het realiseren van mogelijkheden om het onderwijs (mbo + vavo) de komende weken zoveel mogelijk te laten doorgaan. Om dat goed te kunnen organiseren hebben de scholen antwoorden nodig op vragen rond onder meer examinering, aanmelden beroepsopleiding, stages. De MBO Raad werkt samen met OCW en partners de komende dagen aan het zo snel mogelijk beantwoorden van die vragen.

Hebt u vragen over examinering? Stel ze aan het coronameldpunt: corona@mboraad.nl  

Toetsen op afstand

Toetsen op afstand vraagt om creativiteit en vindingrijkheid

 

Toetsen op afstand is niet altijd gemakkelijk. Je kan (of mag) er niet vanuit gaan dat een student thuis zonder toezicht een summatieve toets (voor een cijfer) op een eerlijke manier maakt. Uiteraard zijn er wel wat alternatieven te bedenken, maar daarvoor is enige mate van creativiteit vereist.

Hieronder een aantal tips (die wij hebben ontvangen):

Voor een toets kun je als docent ook andere vormen kiezen waarbij juist tal van websites, methodesites of andere bronnen geraadpleegd kunnen (of moeten worden). De afsluiting kan dan plaatsvinden met behulp van een mondelinge presentatie of het schrijven van ene betoog. Het is hier van belang dat je als docent natuurlijk een duidelijke begin- en eindtijd hebt bepaald. Anders gaan de studenten tussentijds met elkaar in gesprek.

Naast een open opdracht kun je er ook voor kiezen om juist het groepswerk verder te bevorderen door bovenstaande opdracht niet individueel, maar in groepjes te laten maken. Digitaal samenwerken is dan een extra beoordelingsonderdeel

Heb je de beschikking over apparatuur om een mondelinge toets af te nemen, dan is dat te prefereren boven een schriftelijke afname. Als school heb je de mogelijkheid om af te wijken van de toetsvorm indien je daar goede redenen voor hebt.

Veel docenten die al formatief toetsen zullen zich in deze fase als een vis in het water voelen. Door de studenten meer autonomie te geven ontstaan maatwerktrajecten waarbij sowieso geen standaard summatieve toetsen passen.

Voor veel praktijkonderdelen wordt het nu wat ingewikkelder omdat inmiddels flink wat ruimtes gesloten zijn of contact tussen mensen wordt vermeden. 

 

  • Het arrangement Les op afstand in het MBO is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2020-03-18 19:59:44
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Een filmpje maken van je PowerPoint-presentatie
    https://youtu.be/TFrAj_piM8c
    Video