Les op afstand in het MBO

Les op afstand in het MBO

Context

Aanleiding

Welkom op de pagina 'Les op afstand mbo'

De maatregelen van het kabinet voor de aanpak van het coronavirus, vragen veel van het onderwijs. Scholen in het po, vo en mbo blijven t/m maandag 6 april dicht. Er wordt daarom hard gewerkt aan het vormgeven van onderwijs op afstand.

Online lessen of andere vormen van leren op afstand bieden de mogelijkheid om onderwijs te geven aan leerlingen die niet fysiek op school aanwezig zijn. Via digitale wegen is het mogelijk om contact met elkaar te hebben en leerlingen instructie te geven. Daarnaast is het mogelijk om toegang te bieden tot (digitaal) lesmateriaal en opdrachten, om digitaal (formatief) te toetsen en om leerlingen te laten samenwerken.

 

Stappenplan

Les op afstand is een oplossing om onderwijs te verzorgen nu veel studenten niet meer naar school kunnen. Het gaat in veel gevallen om een mix van digitaal werken, werken met de methode of ander materiaal en andere (fysieke of creatieve) werkvormen. Om les of leren op afstand enigszins gestructureerd in te zetten kan je gebruik maken van het mbo stappenplan dat in het kader van de huidige bijzondere situatie is ontwikkeld. Dit is met name bedoeld voor onderwijsmanagement, teamleiders en stafmedewerkers. 

Aan de slag

Scholen, leraren en schoolleiders zitten niet bij de pakken neer maar zijn vol aan de slag om onderwijs op afstand te organiseren. Op deze site bieden wij hen ondersteuning door per sector tips en aanpakken te verzamelen en te delen. Bovendien vind je een overzicht van toepassingen, leermiddelen en leveranciers (inclusief de ondersteuning die zij nu bieden). We werken hierbij samen met onder andere het ministerie van OCW, de PO-Raad, de VO-raad, de MBO Raad en saMBO-ICT.

Voor PO ga naar po.lesopafstand.nl

Voor VO ga naar vo.lesopafstand.nl

Voor MBO ga naar mbo.lesopafstand.nl

Inspirerende voorbeelden over hoe andere scholen omgaan met onderwijs op afstand vind je op de website Leraar.nl.

Actuele informatie over de landelijke aanpak van het coronavirus en de gevolgen voor het onderwijs vind je op de website van de Rijksoverheid.

Oproep: samen sterk!

De informatie blijven wij uitbreiden, daar hebben we jullie allemaal bij nodig. Via onze Linkedingroep kun je meedenken, meepraten of vragen stellen. Ook op twitter kun je via #lesopafstand reageren.


Heb je opmerkingen, aanvullingen, lesideeën of onderwerpen om deze centrale plek voor onderwijs op afstand te verbeteren en uit te breiden?
Klik dan op onderstaande knop en geef ze door! Dan verwerken wij je bijdragen.

Colofon

Het arrangement Les op afstand in het MBO is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2020-03-18 19:59:44
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Bronnen

Bron Type
Een filmpje maken van je PowerPoint-presentatie
https://youtu.be/TFrAj_piM8c
Video
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open