Module: Enigma - Artificial Intelligence

Module: Enigma - Artificial Intelligence

Vooraf

De titel van deze module is “Artificial Intelligence” oftewel kunstmatige intelligentie.
Daaronder verstaan we de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen kunnen oplossen.
Het denkvermogen van een mens wordt daarbij nagebootst.
Voorbeelden van toepassingen van kunstmatige intelligentie zijn een robot die zelfstandig verbanden kan leggen of software waarmee gezichtsherkenning mogelijk wordt maakt.
Om meer te leren over waar intelligentie vandaan komt en hoe dat werkt, kan gebruik gemaakt worden van computerprogramma’s.
Met deze programma’s kan intelligentie gesimuleerd worden.

In deze module maak je kennis met NetLogo. Met deze software kun je zelf modellen ontwikkelen die gebruikt kunnen worden om intelligentie na te bootsen.
Als eerste bestudeer je een aantal voorbeeldmodellen in NetLogo.
Daarna volgt een theoretische uiteenzetting over kunstmatige intelligentie. In dit onderdeel maak je kennis met het model BRAND, dat een brand simuleert in een school. Na het theoretisch onderdeel leer je zelf code te schrijven in NetLogo.
Tot slot pas je de opgedane kennis toe op het model Brand.

Colofon

Het arrangement Module: Enigma - Artificial Intelligence is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-08-05 12:07:55
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze module is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor het keuzedeel van Informatica voor hv456. Onder kunstmatige intelligentie verstaan we de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen kunnen oplossen. Het denkvermogen van de mens wordt daarbij nagebootst. Om meer te leren over waar intelligentie vandaan komt en hoe dat werkt, kan gebruik gemaakt worden van computerprogramma's. In deze module maak je kennis met NetLogo. Met deze software kun je zelf modellen ontwikkelen die gebruikt kunnen worden om intelligentie na te bootsen. Als eerste bestudeer je een aantal voorbeeldmodellen in NetLogo. Daarna volgt een theoretische uiteenzetting over kunstmatige intelligentie. In dit onderdeel maak je kennis met het model BRAND, dat een brand simuleert in een school. Na het theoretisch onderdeel leer je zelf code te schrijven in NetLogo. Tot slot pas je de opgedane kennis toe op het model Brand. In ieder onderdeel vind je, verdeeld over verschillende pagina's, informatie in de vorm van teksten, afbeeldingen en video's. Daarnaast ga je zelf aan de slag met toepassingsopdrachten en toetsen. Van de toetsen wordt je voortgang bijgehouden en deze voortgang zal zowel door jou als je docent te bekijken zijn. Veel succes!
Leerniveau
HAVO 4; VWO 6; HAVO 5; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Informatica;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
arrangeerbaar, code schrijven, enigma- artificial intelligence, hv456, informatica, keuzedeel, kunstmatige intelligentie, netlogo, software, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (2019).

Artificial Intelligence

https://maken.wikiwijs.nl/125754/Artificial_Intelligence

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open