Module: Enigma - Gebruikersinterfaces

Module: Enigma - Gebruikersinterfaces

Vooraf

Wat is informatica? Als we een antwoord op deze vraag geven, dan kunnen we daar de onderstaande definitie voor gebruiken:

“Informatica is de wetenschap en de technologie van informatieverwerkende systemen in verschillende verschijningsvormen, zoals procesgeoriënteerde systemen, gegevensgeoriënteerde systemen, modelgeoriënteerde systemen en autonoomgeoriënteerde systemen. In de praktijk gaat het om systemen die op computers zijn gebaseerd en is de aandacht van informatica vooral gericht op de software.”

In deze definitie staat het begrip “informatieverwerkende systemen” centraal. Informatieverwerkende systemen verwerken gegevens die van buiten het systeem komen: de invoer. Het resultaat van de verwerking wordt gepresenteerd aan de gebruiker of een ander systeem: de uitvoer.
Vrijwel alle systemen kunnen informatie kortere of langere tijd bewaren in een geheugen.

Een geldautomaat van een bank, een drankenautomaat in de kantine van school. Het zijn voorbeelden van informatieverwerkende systemen. Voor de communicatie met deze systemen wordt meestal gebruik gemaakt van een grafische gebruikersinterface. In het Engels: de Graphical User Interface (GUI).

Maar ook andere interfaces winnen aan populariteit. Het gebruik van voice in een auto of bij een smartphone is zo’n andere interface.
De gebruikersinterface kun je beschouwen als de schakel tussen mens en machine. Dat omvat de hardware- als de softwarekant van een machine. Een goed ontworpen gebruikersinterface zorgt ervoor dat in principe iedereen zonder al teveel voorkennis goed met het systeem kan werken. De user interface moet dan ook vooral gebruiksvriendelijk zijn.
Een ontwerper van een gebruikersinterface dient in de keuzes die gemaakt worden tijdens het ontwerpproces zich daar telkens bewust van te zijn.

In deze module maak je kennis met de diverse aspecten van het ontwerpproces van gebruikersinterfaces.

Colofon

Het arrangement Module: Enigma - Gebruikersinterfaces is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-09-26 13:04:19
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Het thema 'Gebruikersinterfaces' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van Enigma-online. Fair Use In de modules van Enigma-online wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze module is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor het kerndeel van Informatica voor hv456. In deze module maak je kennis met de diverse aspecten van het ontwerpproces van gebruikersinterfaces. De gebruikersinterface kun je beschouwen als de schakel tussen mens en machine. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van voice in de auto of op je telefoon. Dat omvat de hardware- als de softwarekant van een machine. Een goed ontworpen gebruikersinterface zorgt ervoor dat in principe iedereen zonder al teveel voorkennis goed met het systeem kan werken. De user interface moet dan ook vooral gebruiksvriendelijk zijn. Een ontwerper van een gebruikersinterface dient in de keuzes die gemaakt worden tijdens het ontwerpproces zich daar telkens bewust van te zijn. In ieder onderdeel vind je, verdeeld over verschillende pagina's, informatie in de vorm van teksten, afbeeldingen en video's. Daarnaast ga je zelf aan de slag met toepassingsopdrachten en toetsen. Van de toetsen wordt je voortgang bijgehouden en deze voortgang zal zowel door jou als je docent te bekijken zijn. Veel succes!
Leerniveau
HAVO 4; VWO 6; HAVO 5; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Informatica;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
arrangeerbaar, enigma-gebruikersinterfaces, gebruikersinterface, gebruiksvriendelijkheid, hv456, informatica, interfaces, kerndeel, ontwerpen, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (2019).

Gebruikersinterfaces

https://maken.wikiwijs.nl/88298/Gebruikersinterfaces

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open