Leren 'op afstand'

Leren 'op afstand'

Nieuws/mededelingen

Support

Alle weetjes over ondersteuning vind je op https://hulp.hethooghuis.nl/

We hebben inmiddels een apart centraal nummer voor vragen over Teams.

Daarnaast hebben we een apart nummer dat gebeld kan worden als er een probleem met een leerlinglaptop is. Eén van de servicepunten (op het Mondriaan) blijft open. Als het nodig is kan dan telefonisch een afspraak gemaakt worden om een laptop na te laten kijken/om te laten ruilen.

Ook werken we aan een FAQ-lijst zodat je bij een probleem met Teams eerst kunt kijken of de oplossing al bekend is.

Microsoft Teams

De 'bulk' van de Teams is in het weekend aangemaakt. Dit is automatisch vanuit Carmel-ICT gedaan. We weten dat dit (logisch onder zoveel tijdsdruk) niet helemaal vlekkeloos is verlopen. Missende groepen maken we handmatig aan. We hopen dat jullie begrip hebben voor het feit dat we helaas achter zijn geraakt. We hopen dat in de loop van donderdag alles is aangemaakt.

Mis je je lesgroep?

Mail dan de naam van je lesgroep uit SOMtoday en je vak naar l.legrand@hethooghuis.nl

Je lesgroep activeren en inrichten

Je krijgt in deze periode een aantal uitnodigingen (voor iedere lesgroep één) voor de nieuw aangemaakte Teams.

Wil je ze gaan gebruiken, dan moet je daarvoor nog enkele handelingen verrichten.

Klik hier voor de handleiding 'starten met Microsoft Teams voor je lesgroep'

Met je klas aan de slag

Carmel-ICT heeft inmiddels een aparte pagina voor docenten- en leerlinghandleidingen. Je vindt ze hieronder.

 

Tips van en voor elkaar

Tips over Teams

We hebben de eerste lesdag erop zitten. Teams is voor iedereen nieuw, maar toch zijn er inmiddels al de nodige tips verzameld. De uitleg vind je via deze link, de korte opsomming hieronder.

  • Als je je leerlingen toevoegt aan je Team, krijg je soms de melding dat de leerling ‘onbekend’ is. Tip: koppel de leerling gewoon toch. In 95% van de gevallen verschijnt de leerling met naam en al gewoon in je lijst.
  • In een Team for Education vind je bij bestanden al een vooraf aangemaakt mapje ‘lesmateriaal’. Als je hier bestanden in plaatst, kan de leerling deze alleen bekijken, niet wijzigen.
  • Je kunt kanalen aanmaken. Deze kun je de instelling ‘privé’ meegeven en vervolgens kun je daar een groepje leerlingen aan koppelen. Alleen die leerlingen kunnen dan in dat kanaal met elkaar aan de slag.
  • Via de kanaalinstellingen kan je regelen dat alleen de eigenaar (docenten dus) van het kanaal berichten mogen plaatsen. Je kunt dan bijv. een apart kanaal maken waarin leerlingen wél berichten mogen plaatsen. Zo voorkom je dat het kanaal ‘algemeen’ helemaal volstaat met niet-lesgerelateerde dingen. sorry deze tip is nog niet geverifieerd. Wordt vervolgd.
  • In een videovergadering kun je aan iedereen vragen om het geluid uit te zetten. Door het chatvenster aan de rechterkant te laten openen kunnen leerlingen vragen stellen door ze in te typen. Je kunt dan bijv. na enige tijd de vragen behandelen en beantwoorden. En je kunt iemand vragen de microfoon aan te zetten wanneer je graag een mondeling antwoord wilt. Dat voorkomt achtergrondgeluiden uit 30 huiskamers.
  • Je kunt de achtergrond van je beeld ‘wazig maken’ als je niet wilt dat iedereen jouw huis ziet.
  • Je kunt leerlingen eventueel 'dempen'. Zij kunnen dan geen berichten meer plaatsen. Dit kan per leerling of voor de hele klas. Je kunt het op ieder moment ook weer opheffen.

Oproep: samen sterk

Heb je opmerkingen, aanvullingen, lesideeën of best practices om te delen met collega's

Klik dan op onderstaande knop en geef ze door! Dan wordt je bijdrage in dit arrangement verwerkt.

Organisatie

Om leerlingen te bereiken die niet fysiek aanwezig zijn of om een klas te bereiken die niet fysiek aanwezig is, is het van belang digitale varianten te gebruiken.

In feite hebben we het hier over een vorm van 'afstandsleren'. Wanneer wij ervoor gaan dat onze leerlingen zo goed mogelijk in het leerritme blijven en zo weinig mogelijk achterstand oplopen is het van belang dat we dit 'afstandsleren' op een gestructureerde manier opzetten en is het dus ook zaak ons hierop voor te bereiden. Een paar ideeën:

  • Beleg zo snel mogelijk een overleg met de teamleiders en vervolgens met de teams.
  • Maak gezamenlijk een plan hoe je wilt zorgen dat leerlingen die thuiszitten aangesloten blijven.
  • Betrek daarbij in welke mate leerlingen toegang hebben tot een device met internetverbinding tijdens schooluren en daarbuiten. Denk daarbij ook aan de mogelijkheden van een mobiele telefoon als geen ander device beschikbaar is.
  • Trek met het hele team één lijn en houd gezamenlijk één werkwijze aan. Dat maakt dat leerlingen een logisch geheel voorgeschoteld krijgen en vergroot de kans dat leerlingen (én ouders) het bijblijven op afstand serieus nemen.
  • Stuur als het moment daar is bericht aan de ouders om uit te leggen wat je gaat doen.
  • Vanuit huis is leren zal voor leerlingen niet gemakkelijk zijn. Schakel de ouders in. Vraag ze hun kinderen te helpen bij het nakomen van hun verplichtingen.
  • Zorg dat collega's samenwerken in het uitwerken van lesplannen, het klaarzetten van materiaal en het vullen van studiewijzers/lesplanners. Zorg dat materiaal met elkaar gedeeld wordt en in de cloud staat.
  • Blijf werken volgens een rooster, eventueel aangepast. Zorg voor backup voor de roostermaker(s).
  • Maak een plan hoe werkzaamheden tussen collega's verdeeld kunnen worden.
  • Raadpleeg de leerlingen zelf. Hebben zij ideeën? En: als je eenmaal begonnen bent, evalueer dan en stel eventueel bij.
  • Schrijf de werkwijze uit en zorg dat iedereen hiervan op de hoogte is.

Tip: Lees het stappenplan van Kennisnet. 

Structuur

  • Gebruik met het hele team en op dezelfde manier de studiewijzer in SOMtoday of een andere digitale lesplanner om de taken voor de leerlingen te plannen. De studiewijzer/lesplanner is online beschikbaar voor de leerlingen, is direct aanpasbaar en zorgt voor leerlingen voor een overzichtelijk geheel.
  • Zorg dat studiewijzers in SOMtoday door docenten gedeeld worden op locatieniveau zodat eventueel zaken kunnen worden overgenomen.
  • Werk met duidelijke taken met een deadline.
  • Houd het normale rooster zoveel mogelijk overeind, voor persoonlijk contact maar ook bijvoorbeeld voor inlevermomenten (zie verder)

Persoonlijk contact

  • Zorg voor manieren om persoonlijk contact met je leerlingen te hebben. Plan dit ook uit in de tijd (houd bijvoorbeeld tijden van het normale rooster aan) en organiseer live 'webinars' of skypesessies om in contact te blijven.
  • Zorg dat leerlingen je ook op andere tijdstippen kunnen bereiken via bijvoorbeeld Skype of een ander chatprogramma.

Motivatie

  • Het is voor leerlingen ongetwijfeld lastig om gemotiveerd mee te doen aan afstandsleren. Vraag ouders om hun kinderen te stimuleren en te helpen.
  • Organiseer iets ludieks: een langlopende wedstrijd, een leuk project, iets 'out of the box' om de moed erin te houden.

Uitleg/theorie

  • Zoek naar instructiefilmpjes voor de stof die je wilt behandelen. Zijn er geen instructiefilmpjes voorhanden maak ze dan, samen met je sectiegenoten om dubbel werk te voorkomen.
  • Organiseer een webinar (zie ook 'persoonlijk contact'). Bedenk daarbij dat er ook leerlingen achter zullen raken doordat zij tijdelijk uitvallen: zorg dus altijd ook voor instructie die beschikbaar blijft of neem je webinar op.
  • Leerlingen hebben uiteraard hun (digitale) boeken waarin zij de stof kunnen naslaan.

Opdrachten en voortgang

  • Maak gebruik van het digitale (LiFo)materiaal, met name van de interactieve oefeningen. Als docent heb je daardoor zicht op de voortgang. Het geeft mogelijk ook aanleiding om extra uitleg in SOMtoday te plaatsen rond bepaalde onderwerpen.
  • Bekijk het resultaat van de digitale oefeningen goed en geef indien van toepassing feedback aan de leerlingen, schriftelijk, of tijdens een skypesessie.
  • Denk voor de bovenbouw aan het gebruik van eindexamensite om eindexamens te oefenen. Maak je als docent een account aan dan geeft dat je de mogelijkheid de voortgang van je leerlingen te volgen. Het geeft je als docent inzicht in wat de klas ervan heeft gemaakt en je kunt feedback geven.
  • Via Quayn heb je (als je al een licentie hebt) de mogelijkheid om digitaal te toetsen. Weliswaar kun je de omgeving thuis niet afsluiten, maar je kunt de toets wel formatief inzetten.
  • Werk je met Noordhoff-materiaal? Dan heb je ook toegang tot de digitale hoofdstuktoetsen van Noordhoff. Ook hier geldt dat je deze toetsen goed formatief kunt inzetten.
  • Zorg voor open opdrachten die leerlingen moeten inleveren en waarop je feedback kunt geven. Bij vakken als wiskunde kun je leerlingen ook foto's laten maken van hun uitwerkingen en die laten inleveren. Gebruik SOMtoday hiervoor of indien al van toepassing Peppels.
  • Denk ook aan samenwerkingsopdrachten voor de leerlingen. Via Office365 kan gemakkelijk aan hetzelfde document worden gewerkt. Leerlingen kunnen onderling ook skype-contact houden.

 

Contact met je lesgroep via Teams

Vanuit Carmel-ICT is hard gewerkt aan een Carmelbrede mogelijkheid om rechtstreeks chat- en video-contact te kunnen onderhouden met je klas.

Dat kan via Microsoft Teams, aangevuld met Stream

Inmiddels zijn voor alle lesgroepen van ZuidWest, TBL, Mondriaan, Stadion en Heesch Teams aangemaakt.

Het is aan jou of je hiervan gebruik wilt maken, maar op deze manier is iedereen in ieder geval zo goed mogelijk toegerust voor leren op afstand.

Je krijgt in deze periode een aantal uitnodigingen (voor iedere lesgroep één) voor de nieuw aangemaakt Teams.

Wil je ze gaan gebruiken, dan moet je daarvoor nog enkele handelingen verrichten.

Klik hier voor de handleiding 'starten met Microsoft Teams voor je lesgroep'

 

Andere handige links over het inzetten van Teams:

 

Je studiewijzer invullen

Het is van belang dat alle uitleg, alle taken die de leerling moet doen inclusief deadlines op een overzichtelijke manier voor de leerling inzichtelijk zijn.

Tips:

  • Denk vanuit de LEERLING niet vanuit je eigen vak. Wanneer ieder vak een eigen invulling kiest organiseer je voor de leerling geen overzicht. Houd daarom één lijn aan.
  • Zorg ervoor dat de leerling vragen kan stellen als er iets niet duidelijk is aan de opgegeven taken.
  • Houd er rekening mee dat sommige leerlingen de deadline niet zullen kunnen halen omdat zij uitvallen door ziekte. Zorg er daarom voor dat overschrijding van de deadline mogelijk is.
  • Zorg ervoor dat alle docenten toegang hebben tot de studiewijzers/planners. Je zult ook rekening moeten houden met uitvallende docenten.
  • Zorg ervoor dat de ouders kunnen meekijken in de studiewijzers zodat zij hun kind kunnen steunen.

PowerPoint werking Studiewijzer 2019-2020

Alle handleidingen m.b.t. de Studiewijzer vind je hier:

Handleidingen studiewijzer SOMtoday

Open opdrachten klaarzetten

Het is van belang open opdrachten extra goed uit te werken. Je bent immers niet direct beschikbaar om uitleg te geven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Werk met niet te moeilijke of ingewikkelde taken. Op afstand heb je minder controle over de acties van je leerlingen of mogelijkheden om ze aan te sporten effectief deel te nemen. Is een taak te ingewikkeld of te moeilijk, dan geven ze gemakkelijk op. Zitten je leerlingen in de klas, dan kun je zien wanneer ze zijn afgeleid en je kunt het opnieuw uitleggen. Beide zaken zijn op afstand moeilijker.
  • Gebruik een onderscheidende titel (een titel als 'opdracht 3' valt in een studiewijzer niet erg op)
  • Maak duidelijk wat de leerling moet doen. Welk materiaal moet gebruikt worden? Hoeveel bronnen moeten geraadpleegd worden? Of is de leerling daar vrij in? Vermeld dat dan ook.
  • Maak duidelijk wat de leerling moet gaan inleveren. Een document? Een spreadsheet? Een foto van zijn kunstwerk?
  • Maak duidelijk aan welke eisen de het in te leveren werk moet voldoen. Werk dit bijvoorbeeld uit in een rubric.
  • Geef duidelijk aan hoe en wanneer de opdracht moet worden ingeleverd.
  • Geef duidelijk aan hoe en wanneer de opdracht beoordeeld wordt.

Hieronder vind je de link naar de handleiding van SOMtoday voor het klaarzetten en opzoeken van open opdrachten.

Klaarzetten opdrachten in SOMtoday

Inleverperiodes

Achtergrondinformatie

 

Learning in times of Corona (Harry Fletcher-Wood)

Je digitale methode gebruiken

Veel docenten/leerlingen hebben naast het boek ook de beschikking over digitaal materiaal bij hun methode. Dit materiaal kan op afstand van grote betekenis zijn, met name doordat het materiaal voorzien is van digitale oefeningen. De leerling die de vragen serieus doorloopt ziet op die manier direct of hij/zij de stof heeft begrepen. Bovendien is het materiaal voorzien van een volgsysteem zodat je als docent de vorderingen van de leerling kunt zien.

Digitale oefeningen methode

Op welke manier precies en in welke mate is van uitgever tot uitgever en ook van methode tot methode verschillend. Ook de manier waarop de vragen zich gedragen (kan een leerling een vraag nogmaals beantwoorden of niet), de wijze waarop punten worden geteld (wordt een vraag die door een leerling zelf is goedgerekend meegenomen in de puntentelling of niet) en of er (enige) adaptiviteit is ingebouwd kan behoorlijk verschillen.

Wat in ieder geval bij alle methodes overeenkomt is dat zowel leerling als docent hun voortgang kunnen volgen.

Waarin onderscheidt het digitale materiaal van een methode zich?

Ondanks de verschillen tussen het materiaal van de uitgevers zijn er ook zaken die overeenkomen.

  • onderdeel van de methode of het ís de methode
  • volgsysteem
  • leerlingen melden aan bij het materiaal, meestal via het schoolaccount
  • inzicht voor de leerling zelf in de vorderingen via interactieve oefeningen en de D-toets.
  • inzicht voor de docent via interactieve oefeningen en de D-toets.

Daarnaast kennen verschillende methodes adaptieve onderdelen waarbij een leerling die goed scoort andere vragen krijgt aangeboden dan een leerling die nog moeite heeft met de stof.

Handleidingen

Mocht je nog niet met het digitale materiaal gewerkt hebben, dan vind je hieronder de handleidingen naar de Wikiwijs 'start schooljaar'. Daarin staat  hoe het klassen aanmaken werkt, en hoe je als docent je digitale leermateriaal voor jezelf kunt klaarzetten.

Digitaal leermateriaal leerling en docent

Check

  • Hebben alle leerlingen toegang tot het digitale materiaal?
  • Zijn alle leerlingen in de juiste klas geplaatst? Jij moet alle leerlingen in het volgsysteem bij je methode kunnen zien.

Actuele storingsoverzichten

Zeker wanneer meerdere leerlingen klagen dat zij niet in SOM kunnen of niet bij het digitale materiaal van hun methode kunnen komen, is het handig om eerst even te kijken of de betreffende leverancier een actuele storing heeft gemeld. Niet alle leveranciers hebben een storingspagina, maar de grote jongens hebben dit wel. Daarnaast hebben we onze eigen Hooghuis-pagina.

Leverancier

Link

Opmerkingen

Het Hooghuis https://hulp.hethooghuis.nl/ Je vindt hier mededelingen, meldingen over eventuele storingen en een schat aan handleidingen

SOMtoday

https://som.today/status/

 

 

Malmberg

https://www.malmberg.nl/voortgezet-onderwijs/klantenservice-voortgezet-onderwijs/storingen-en-onderhoud.htm

 

Op deze site kun je eventueel ook direct een storing melden

Noordhoff

https://status.noordhoff.nl/

Op deze sites kun je je desgewenst abonneren op statusupdates via de mail

ThiemeMeulenhoff

https://www.thiememeulenhoff.nl/contact/storingen-en-onderhoud

Op deze site kun je eventueel ook direct een storing melden

Kennisnet

https://support.kennisnet.org/News/List

Dit is handig om te bekijken als er problemen zijn met het schoolaccount (tussen SOMtoday en het uitgevers-materiaal) en bij problemen met Wikiwijs.

Contactgegevens grote leveranciers

Leverancier

Contact helpdesk

Opmerkingen

SOMtoday

0570 76 81 12

 

Meldingen SOMtoday gaan altijd via de CD / Joost en Elif

Malmberg

073 62 88 766

 

 

Noordhoff

Carmel: 088 522 68 82

 

Algemene helpdesk: 088 522 68 88

 

Er is een apart helpdesknummer voor Carmelscholen. Dit is voor ons het beste ingangspunt.

ThiemeMeulenhoff

088 800 2015

 

 

Kennisnet

0800 32 12 233

Kennisnet regelt het schoolaccount en is de leverancier van Wikiwijs

Peppels

020 494 27 00

 

 

De Rode planeet

0594 50 16 60

Dit is de leverancier van Quayn.

 

JIJ toetsplatform

088 556 98 00

Dit is de leverancier van de digitale voortgangstoetsen in de onderbouw.

 

Woots

026 352 12 22

 

Dit is de leverancier van de kijk- en luistertoetsen van het Cito.

Veelgestelde vragen uitgeversmateriaal

Kennisbank Malmberg

Veelgestelde vragen ThiemeMeulenhoff

Veelgestelde vragen Noordhoff

Wat kun je zelf checken/oplossen?

Leerling bereikt het materiaal niet

Andere leerlingen bereiken het leermateriaal normaal, echter één leerling ziet de link wel staan, maar bij klikken wordt het materiaal niet bereikt.

Mogelijke oorzaak: soms zijn er ongewenste 'cookies' blijven hangen en/of staat de elo al te lang open.

Laat de leerling daarom eerst het volgende doen:

  • de browser afsluiten met de knop rechtsboven (kruisje)
  • opnieuw de browser openen en weer aanmelden bij de elo
  • opnieuw klikken op de link naar het lesmateriaal

Leerlingmateriaal werkt niet goed

De leerlingen kunnen het materiaal wel bereiken, maar bij het gebruik ontstaan problemen (pagina's verschijnen niet, resultaten worden niet opgeslagen, antwoorden kloppen niet, ontbrekende onderdelen, lang laden van pagina's met 404-melding o.i.d., het kan van alles zijn....)

Check via:  Actuele storingen of er bij de betreffende uitgever een storing is. Is dit het geval, dan is in ieder geval de oorzaak bekend en kan de voortgang worden gevolgd.

Tip: is er geen actuele storing in het spel? Vraag de leerling dan om aan te melden via een andere browser. Sommige methodes hebben in hun systeemeisen specifiek opgenomen welke browsers worden ondersteund.

Docent ziet niet het juiste 'boek'

Alle uitgevers gaan hier op een iets andere manier mee om. In het algemeen is er een knop 'instellingen' of een onderdeel van 'profiel' waarin het gewenste leermateriaal kan worden geselecteerd.

Docent ziet in het volgsysteem niet alle leerlingen

Hoogstwaarschijnlijk hebben de leerlingen / alle leerlingen zich nog niet in een klas geplaatst. Alle uitgevers volgen een verschillende procedure voor leerlingen om zich in een klas te plaatsen.

Laat de leerling daarom eerst het volgende doen:

  • Check (meestal bij het profiel) of de leerling de juiste school heeft geselecteerd

  • Soms dient een leerling zich zelf in een klas aan te melden. Soms moet een boek worden gekoppeld aan een klas (Noordhoff), soms moet een klascode worden ingevoerd (Malmberg). Check of de leerling de juiste procedure heeft gevolgd. Tip: bij Noordhoff materiaal is het voor een leerling gemakkelijk om het boek te koppelen aan een foutieve klas (bijv. aan 'science' in plaats van 'wiskunde'). De leerling kan dan gewoon werken, maar de docent 'kijkt' naar de klas 'wiskunde' en de leerling ontbreekt daar. De leerling moet dan alsnog het materiaal ook aan de juiste klas koppelen).

 

 

Kant-en-klare video's zoeken

Algemeen

Wanneer de docent ineens minder beschikbaar is voor uitleg of om een boeiend verhaal te vertellen kan het enorm helpen om voor leerlingen video's beschikbaar te stellen. Dit kunnen zelfgemaakte video's zijn, maar dat hoeft lang niet altijd. Er is al heel veel videomateriaal beschikbaar. Het zelf maken van een video is tijdrovend: is er al kant-en-klaar materiaal te vinden, dan is dat winst!

Schooltv beeldbank

NPO Focus
Het educatieve online platform NPO Focus geeft antwoord op vragen over wetenschap, geschiedenis, politiek, economie en cultuur met unieke video's van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), foto's en verhelderende verhalen. Officieel gericht op informeel leren door volwassenen.

Interactieve videotours Schooltv
Voor het VO: soort interactieve ontdekplaten en één tijdlijn met links naar passend filmmateriaal.

Filmpjes inclusief 'kijkvragen' van Schooltv
Met gratis lesmateriaal en/of kijkvragen

Video.scholieren.com
Verzameling handige uitlegvideo's voor allerlei vakken, o.a. doorzoekbaar op niveau en lengte.

Video's in Wikiwijs
Video's voor het VO

Aardrijkskunde

Aardrijkskunde filmpjes schooltv
Zoek op categrorie door aan de linkerzijde de juiste vakjes aan te klikken.

Aardrijkskunde voor de tweede fase
Bron: NTR

Geoclips voor de leerling
Geoclips gaat over aardrijkskunde in de breedste zin van het woord.

Videolessen aardrijkskunde
Samenvatting per module van de beschikbare videolessen van verschillende docenten aardrijkskunde

Gratis leerpaden 'Movies that matter'
Movies that Matter biedt gratis leerpaden met korte films of filmfragmenten. Makkelijk te projecteren op digiboard of met de beamer. Het is ook mogelijk een leerpad als huiswerk mee te geven, indien gewenst ontvangt u de antwoorden per e-mail. Je moet wel een account aanmaken, maar dat is gratis. Bel 020 7733624 of mail educatie@moviesthatmatter.nl voor meer informatie of voor het (kosteloos) lenen van films en lesmateriaal.

Biologie

Filmpjes van 10 minuten jaar 1-6 (biobits)

Bio-bits vmbo

Bio-bits bovenbouw

Beeldbank biologie
heel veel filmpjes bijeengebracht

Uitlegfilmpjes biologieacademie

Crash course biology (Engelstalig)

Duits

Filmpjes schooltv Duits

Economie

Verbredende filmpjes / achtergrond

Algemeen: Schooltv-filmpjes economie
De filmpjes die vindbaar zijn via Schooltv. Zowel voor VMBO als voor HAVO/VWO. Verfijn je zoekopdracht binnen de website van Schooltv.

2e Fase: Dossier economie
Een serie van voor het merendeel zeer korte filmpjes op Schooltv voor de bovenbouw van havo/vwo

VMBO: Economie voor het vmbo (schooltv)
Een serie filmpjes over diverse onderwerpen uit de economie van voor het VMBO van 15 minuten lengte. Verfijn je zoekopdracht verder binnen de website van Schooltv.

2e Fase: Economie in beeld (bovenbouw h/v)
Een serie filmpjes rond onderwerpen uit de economie. Omschreven als filmpjes voor de tweede fase, maar deels ook bruikbaar voor jongere leerlingen. Verfijn je zoekopdracht binnen de website van Schooltv.

Algemeen: Serie filmpjes van het CBS over allerlei verschillende onderwerpen
Deels bruikbaar als korte 'smaakmaker', deels uitlegfilmpjes of achtergrondmateriaal. Ook de lengte van de filmpjes is zeer wisselend.

Algemeen: Nibud.
Grote verzameling, vooral films

Uitlegfilmpjes

2e Fase: Uitlegfilmpjes economie academy
Meer dan 100 uitlegfilmpjes voor de 2e fase inclusief de bespreking van eindexamenvragen.

2e Fase: Afspeellijsten van de economie academy
Wéér de filmpjes van de economieacademie, maar nu als afspeellijsten, geordend op onderwerp. Gemakkelijker om te vinden wat je nodig hebt.

2e Fase: Uitlegfilmpjes t.b.v. eindexamen havo en vwo
Bron: docenteco. Filmpjes wisselende lengte, waarin steeds een begrip wordt uitgelegd.

2e Fase: Uitleg economie en M&O
Bron: OSacademie. Je vindt hier de afspeellijsten die al geordend zijn op onderwerp. Naast economie ook M&O.

2e Fase: Economieklas: Jeroen legt uit
Serie van 14 filmpjes waarin onderwerpen uit de economie voor de 2e fase worden uitgelegd.

Engels

Meester Gijs
Uitlegvideo's over grammatica

Learn English through story
Voorgelezen boeken met Engelse tekst

Filmpjes schooltv Engels

Filosofie

Durf te denken: 12 filosofen
Animatie uit het HUMAN-programma 'Durf te Denken' door Sverre Fredriksen en Leander Huizinga op basis van tekst van Eveline van Dijck en verteld door Hadewych Minis. In 'Durf te Denken' maak je in 12 afleveringen kennis met 12 filosofen.

Levensbeschouwing.net: filosofie

Frans

Frans leren met dialogen
Eenvoudige Franse dialogen.

Geschiedenis

Crash course met Nederlandse ondertiteling
Ondertiteld door leerlingen van VWO 6

Canonclips allemaal op een rijtje
Alle canonclips op een rijtje: stukje informatief, daarna vragen beantwoord door leerlingen.

Histoclips: filmpjes voor vmbo 1-2

Uitlegfilmpjes Jort geschiedenis

Uitlegfilmpjes Jelmer Evers
Bovenbouw havo en vwo

Zaggeschiedenis
Nederlandstalig youtubekanaal met uitlegvideo's over geschiedenis voor het eindexamen havo en vwo. Inclusief drie video's waarin een compleet examen wordt besproken.

Dossier geschiedenis (NTR)

Kunstvakken

Arttube: video's kunst/design van de musea in Nederland
Filmpjes en series

Filmpjes schooltv Kunst

Levensbeschouwing

Schooltv: Geloof

Levensbeschouwing.net: videokanaal

Maatschappijleer

http://www.spons.nl/moviesthatmatter
Movies that Matter biedt gratis leerpaden met korte films of filmfragmenten. Makkelijk te projecteren op digiboard of met de beamer. Het is ook mogelijk een leerpad als huiswerk mee te geven, indien gewenst ontvangt u de antwoorden per e-mail. Je moet wel even een account aanmaken maar dat is gratis. Bel 020 7733624 of mail educatie@moviesthatmatter.nl voor meer informatie of voor het (kosteloos) lenen van films en lesmateriaal.

Schooltv: maatschappijleer

Schooltv: dossier maatschappijleer bovenbouw havo/vwo

Schooltv: Focus op de maatschappij vmbo 3-4

Management en organisatie

Uitlegfilmpjes Bedrijfseconomie - M&O (OS academie)
Uitlegfilmpjes economie, bedrijfseconomie, M&O

Natuurkunde

Natuurkunde.nl uitlegfilmpjes
Voor bovenbouw havo en vwo

Schooltv: natuurkunde

Schooltv: de kennis van nu in de klas

Schooltv: Labyrint voor de tweede fase

Filmpjes met uitleg: serie physical science Derek Owen
uitgebreide serie instructiefilmpjes in he Engels

Khanacademy: Physics
Een initiatief dat inmiddels 'groot' is in Amerika: duizenden instructiefilmpjes. Eén en ander is gestart voor wiskunde, maar inmiddels ook beschikbaar voor een aantal andere vakken waaronder natuurkunde. Voor wiskunde is ook oefenmateriaal en een leerlingvolgsysteem beschikbaar, voor andere vakken momenteel nog niet. Op dit moment nog alleen in het Engels. Via de Khanacademy worden vrijwilligers gevraagd (kun je online doen) om het materiaal in diverse talen te ondertitelen. Inmiddels is er een Nederlandse Khanacademie verschenen. Deze richt zich momenteel nog alleen op wiskunde, maar wil dit gaan uitbreiden

Nederlands

Schooltv: Nederlandse literatuur

Schooltv: schrijfvaardigheid

Schooltv: Nederlands: taal

Schooltv: waarom verandert onze spelling

Uitlegfilmpjes Nederlands NederlandsAcademie

Werkwoordspelling Arnoud Kuijpers

Uitlegfilmpjes Nederlands Arnoud Kuijpers

Uitlegfilmpjes DeDigitaleDocent
VWO

Uitlegfimpjes grammatica brugklas Marlieke Vink

Scheikunde

Uitlegfilmpjes Scheikundelessen
Alle scheikunde theorie voor het VMBO, HAVO en VWO in korte filmpjes van maximaal 15 minuten.

Crash couse chemistry (Engelstalig)

Schooltv: scheikunde

Science h/v

Filmpjes Kernpunt: natuurkunde/scheikunde hv 1-2

Techniek

Schooltv: techniek

Schooltv: Techno-bits

Verzorging

Schooltv: verzorging

Wiskunde

Wiskundeacademie Uitlegvideo's
Heel veel uitlegvideo's voor havo en vwo. Ook TTO

Filmpjes over statistiek van het CBS

Schooltv: Diverse wiskundige vraagstukken op film

Khanacademy (amerikaans)
Een schat aan instructiefilms EN OEFENINGEN voorzien van een systeem om de persoonlijke voortgang of die van je klas te meten.

Wat en waarom wiskunde

Wiskunde voor de brugklas: schooltv

Wiskunde voor de sectoren (schooltv)

wiskunde voor de tweede fase (schooltv)

Wiskunde vóór de profielen (schooltv)

Zelf een instructievideo maken

Je PowerPoint gebruiken

Vaak maak je in de les al gebruik van PowerPoint-presentaties. Het is dan supermakkelijk om bij de verschillende dia's commentaar in te spreken en er vervolgens een filmpje van te maken.

Via de knop hieronder vind je een instructie om geluid toe te voegen aan een PowerPoint.

Gesproken tekst opnemen bij jet powerpoint presentatie

Via het filmpje zie je hoe je hier vervolgens simpel een video van maakt.

Een filmpje maken van je PowerPoint-presentatie

Je scherm opnemen

Om een instructiefilmpje te maken is het in veel gevallen nuttig om je scherm te kunnen opnemen. Dat kan bijvoorbeeld met het (gratis) Screencast-o-matic.

Reisgidsdigitaalleermateriaal: Screencast-o-matic

Kickstarter Screencast-o-matic

Screencast-o-matic inclusief handleidingen

Je film monteren

Als je zelf een filmpje maakt is de kans groot dat het niet in één keer goed is en dat je wat zult moeten knippen en plakken. Er zijn meerdere programma's waar dat mee kan.

bijvoorbeeld

Microsoft Foto's

Open Shot video editor

Tips instructievideo maken

 

Een goede instructievideo maken

(Leerlingen laten) samenwerken in Office365

Delen in Office365

Bestanden of mappen delen in (Carmel) OneDrive

Aanmelden

  • Ga vanuit de website van het Hooghuis naar ‘Office365’ en meld je aan
  • Kies voor de tegel met ‘OneDrive’

Delen Word, Excel, PowerPoint

In principe kun je allerlei bestanden en links uploaden in OneDrive en ook delen met anderen. Bij het delen kan ervoor worden gekozen om bewerken mogelijk te maken. Deze optie werkt alleen bij Office-bestanden: Worddocumenten, Excelsheets en PowerPointpresentaties die in OneDrive zijn opgenomen kun je online wijzigen.
We concentreren ons hier op het delen van Word, Excel en PowerPointbestanden.
De optie ‘delen’ is op allerlei plaatsen in OneDrive beschikbaar.

  • In het overzicht selecteer je een bestand of map en klikt erop met de rechtermuisknop. Er verschijnt een uitklaplijstje met de optie ‘delen’.
  • In een document zie je in weergavemodus rechtsboven een knopje ‘delen’.
  • In een document zie in bewerkmodus rechtsboven een grote blauwe/groene/bruine knop met ‘delen’.

Mogelijkheden bij het delen van een Word, Excel of PowerPointbestand

  • Bij het delen van bestanden kan je ervoor kiezen om die bestanden alleen in weergavemodus te delen of ook bewerkrechten toe te staan.
  • Je hebt daarbij de keuze om een koppeling op te halen. Deze koppeling kan je via de mail aan iedereen toesturen: bij bestanden óók aan personen zonder Carmel-mailadres.
  • Daarnaast kun je ervoor kiezen om specifieke personen uit te nodigen om met een specifiek document of specifieke map mee te kijken of te bewerken.
  • Bij het uitnodigen van personen kun je ervoor kiezen automatisch een mail met een uitnodiging te laten verzenden.
  • Ook kun je instellen of personen moeten zijn aangemeld als zij het document openen.

Het maakt niet uit vanuit welke plek je op de knop ‘delen’ klikt: je krijgt dezelfde opties te zien:
Bestanden of mappen delen in (Carmel) OneDrive

  • Uitnodigen. Ten eerste kun je aan de linkerkant kiezen om personen uit te nodigen. Typ de juiste mailadressen in. Dit hoeven geen Carmel-mailadressen te zijn. Op het moment dat ‘aanmelding vereist’ op ‘ja’ staat, wordt aan deze personen wel gevraagd om zich aan te melden met een persoonlijk Microsoft account of met een OneDrive account voor bedrijven (zoals het Carmel heeft)
  • Gedeeld met. Via het knopje ‘gedeeld met’ aan de linkerkant kun je opvragen met wie je het betreffende document gedeeld hebt.
  • Je kunt dan ook iedereen met wie je het betreffende document gedeeld hebt, direct een mail sturen.
  • Een koppeling krijgen. Klik je op ‘een koppeling krijgen’ dan wordt een link zichtbaar die je kunt kopiëren en naar degenen mailen die het bestand mogen zien of bewerken.

Mogelijkheden bij het delen van een map

Als je kiest voor het delen van een map, gelden de rechten die je toekent voor alle (Office)bestanden die in die map aanwezig zijn.

  • Personen uitnodigen. Je kunt hier personen uitnodigen van binnen  de organisatie.
  • Je kunt instellen dat aanmelding vereist is. Onder ‘opties weergeven’ zit de mogelijkheid om een uitnodiging per mail te versturen
  • Een koppeling krijgen. Klik je op ‘een koppeling krijgen’ dan kun je kiezen uit verschillende opties, waarvoor allemaal een Carmelaccount nodig is.

Wat ziet de ontvanger?

Als de ontvanger persoonlijk is uitgenodigd en het vinkje ‘emailuitnodiging verzenden’ staat aan, dan wordt een mail verzonden die er ongeveer zo uitziet als hieronder

  • De ontvanger klikt op de grote tekst om naar de gedeelde map of bestand te gaan.
  • Afhankelijk van de instellingen wordt van de ontvanger gevraagd om zich aan te melden met zijn Microsoftaccount of OneDrive bedrijven account.
  • Dan wordt (indien van toepassing) het aanmeldscherm getoond en dient de ontvanger zich aan te melden.
  • De ontvanger meldt aan met het juiste account.

Daarna ziet de ontvanger het document of de map.

  • Deel je binnen Carmel, dan vindt de ontvanger het gedeelde document of de gedeelde map terug in de map ‘gedeeld met mij’


Wat kunnen de personen waarmee je de map gedeeld hebt nu doen?

Als de personen bewerkrechten hebben kunnen zij:

  • Zelf een document aanmaken binnen de map.
  • Met meerdere personen tegelijk in één van de documenten binnen de map werken.
  • Het werk van een ander binnen de map ongedaan maken
  • Een document uit de map verwijderen

Samenwerken

Samenwerken en wijzigingen zien in (Carmel) OneDrive

Aanmelden

  • Ga vanuit de website van het Hooghuis naar ‘Office365’ en meld je aan
  • Kies voor de tegel met ‘OneDrive’ Online samenwerken in Word, Excel of PowerPoint
  • Ga naar het Officebestand (Word, Excel, PowerPoint) waarin je gaat samenwerken. Dit moet een document zijn dat is gedeeld met anderen. Heb je gekozen voor ‘aanmelding vereist’, dan zie je straks de namen van degenen die aan het bestand werken.
  • Open het document en kies voor ‘bewerken’ ‘in browser’.
  • Verschillende personen kunnen tegelijk in het document aan het werk zijn. Dit zie je aan verschillend gekleurde cursors. Ga je met je muis over zo’n cursor heen, dan verschijnt de naam van degene die aan het bewerken is, in beeld.

Bewerkingen weergeven
Het is mogelijk, de bewerkingen die tijdens het online samenwerken worden uitgevoerd, zichtbaar te maken. Let op: zodra je het document afsluit, verdwijnen ook de bewerkingen uit beeld. Deze worden NIET in detail opgeslagen.

  • Klik in de grijze balk op ‘controleren’
  • Klik vervolgens op ‘bewerking weergeven’
  • Aan de rechterkant verschijnt nu een soort ‘logboek’ met wijzigingen, voorzien van de naam van degene die die wijzigingen heeft doorgevoerd.
  • Bij klikken op de tekst aan de rechterkant, wordt in het document de betreffende tekst grijs getoond.

De naam van degene die bewerkt, wordt bij ‘mouseover’ zichtbaar
Zonder mouseover: vlaggetje
Samenwerken en wijzigingen zien in (Carmel) OneDrive
Blz. 2
 Rechtsbovenin zie je wie er allemaal in het document aan het werk is.
Chatten
Als je gezamenlijk aan een document werkt, maar je zit niet bij elkaar aan tafel dan kan het erg handig zijn wanneer je toch met elkaar kunt overleggen. Tijdens het online samenwerken kun je ook chatten.
 Klik in het document rechtsboven op ‘chatten’
 Helemaal rechts zie je een chatvenster. Degenen die het bestand delen en online zijn kunnen hier chatten. De chatberichten zijn vluchtig: ze worden niet opgeslagen bij het document.
Versiegeschiedenis weergeven
Als het bestand gesloten is, is daarmee ook het gedetailleerde ‘logboek’ van de wijzigingen weg.
Bij klikken op de tekst wordt deze grijs getoond in het document
Chatberichten worden rechts getoond
Samenwerken en wijzigingen zien in (Carmel) OneDrive
Blz. 3
Maar ook achteraf kun je nog iets zien van de (mate waarin) de verschillende deelnemers hebben bijgedragen:
 Klik in het overzicht met de rechter muisknop op de naam van het bestand
 Klik op versiegeschiedenis
 Je ziet nu een opsomming van de versies van het Office-bestand:
 Je kunt nu zien WIE iets heeft gewijzigd, maar niet WAT
 Je kunt wel een vorige versie herstellen, maar dat overschrijft dan de laatste versie: die ben je dan kwijt. Wil je dit doen, maak dan eerst voor de zekerheid een kopie van het bestand

Samenwerken met collega's

Houd contact

  • Ruim frequent tijd  in voor contact met je naaste collega's. Plan een moment in de dag om met elkaar te chatten of te bellen.
  • Denk na over een manier om online besprekingen op te zetten met je team en met je vakgroep/-sectie om onderling af te stemmen hoe het gaat en eventueel de plannen bij te stellen.
  • Tip: alle vaksecties/-groepen hebben een SharePoint-omgeving. De eigenaar van de SharePoint-omgeving kan op basis hiervan een Team aanmaken zodat je gemakkelijk online contacten kunt opzetten.

Maak materialen online beschikbaar en deel ze

Zeker vanwege het feit dat je vooraf niet weet welke collega's aanwezig zijn, welke thuis zitten maar wel op afstand kunnen werken en welke tijdelijk zijn uitgevallen.

  • het is cruciaal om te zorgen dat alle van belang zijnde documenten vanaf iedere locatie, dus ook vanuit huis, bereikbaar zijn.
  • het is daarnaast belangrijk om materialen te delen. Zijn documenten (of lesmaterialen) maar voor één persoon inzichtelijk dan ben je zeer kwetsbaar bij uitval van die persoon.
  • Studiewijzers/planners dienen online beschikbaar te zijn en door meerdere personen te kunnen worden aangepast.
  • Verken vooraf de mogelijkheden van digitaal uitgeversmateriaal. Hoe kun je desgewenst meerdere docenten aan één klas koppelen?

Updaten

Windows updaten

Office updaten

Teams updaten

Minecraft

Hybride lesgeven

Vanaf 2 juni gaan we voorzichtig aan (gedeeltelijk) vanuit school lesgeven. Iedere locatie maakt hiervoor haar eigen plan. De ene situatie is immers de andere niet en ook het ene gebouw leent zich aanmerkelijk beter voor een '1,5 meter school' dan het andere. Maar praktisch op iedere locatie zal (of al in juni of na de zomervakantie) de situatie (soms) voorkomen dat een gedeelte van de klas fysiek aanwezig is en een gedeelte van de klas de les vanuit huis volgt. Lastig, want aan de ene kant wil je vanaf 2 juni zo gewoon mogelijk lesgeven, maar aan de andere kant wil je óók de leerlingen die thuis zitten niet kwijtraken.

In deze Wikiwijs hebben we geprobeerd een aantal scenario's uit te werken met de bijbehorende ICT-tools.

Docking stations

Eén ding is alvast zeker: op het moment dat je in een hybride situatie gebruik wilt maken van je digibord moet het mogelijk zijn om met je laptop verbinding te maken met het digibord. Daarom worden op die locaties waar nog vaste pc's aan het digibord zijn gekoppeld, deze z.s.m. vervangen door docking stations. De vaste pc's hebben immers geen camera of microfoon. Helaas hebben docking stations op dit moment een langere levertijd dan normaal. Dat betekent dat we het niet voor elkaar krijgen op per 2 juni alles vervangen te hebben. Lees verder voor meer details.

LET OP: heb je met je laptop nog niet eerder via een docking station gewerkt dan worden er eerst drivers gedownload. Gebruik je Windows 10 dan gaat dat automatisch. Anders moet je een handje helpen.

Verschillende types digiborden

De meeste docenten werken normaal gesproken in een beperkt aantal lokalen en (dus) ook met een beperkt aantal verschillende digiborden. Maar vanaf 2 juni zullen op veel locaties de leerlingen in het lokaal blijven zitten en wisselen de docenten. Dat betekent dat je mogelijk in een lokaal lesgeeft waar geen digibord maar een beamer aanwezig is. Of dat je in aanraking komt met andere modellen en merken digibord dan je gewend bent. Het kan daarom ook zijn dat het handig is om bepaalde drivers voor de digiborden vooraf op je laptop te installeren. Op dit moment zijn we dat nog aan het uitzoeken. Wordt vervolgd.

Servicepunten

Vanaf 2 juni zullen ook de servicepunten op de locaties weer worden opgestart. Meer informatie volgt.

(Alvast) bedankt!

Er zijn al verschillende collega's die hun inzichten en oplossingen hebben gedeeld, tips hebben gegeven en hebben getest. Heel erg fijn: zeer bedankt daarvoor!

Heb jij ook tips, aanvullingen of opmerkingen? Laat het weten.

 

Opstart: niet alles is tijdig klaar

Docking stations

Er zijn overal docking stations nodig om het digibord te kunnen gebruiken. Deze zijn besteld, maar voor veel hardware is de levertijd langer dan normaal. De docking stations vormen geen uitzondering. Inmiddels is op 5 juni eenderde van het bestelde aantal geleverd en geplaatst. Er is jammer genoeg dus nog steeds niet overal een docking stations aanwezig.

ICT heeft waar mogelijk docking stations vanaf docentenwerkplekken verhuisd  naar lokalen.

In sommige gevallen (bij de nieuwere digiborden) is het mogelijk de vaste pc los te koppelen en tijdelijk de laptop rechtstreeks via de hdmi-kabel aan te sluiten.

In dat geval kun je als je niet hybride werkt uiteraard welk gebruik maken van het gewone schrijfbord of met handschoenen aan gebruik maken van de vaste aansluiting van het digibord.

Werk je wél hybride dan zul je dat in de eerste week op dezelfde manier moeten doen als tot nu toe: vanaf je laptop.

Tekentablets

In een aantal gevallen is het voor een bèta- of kunstdocent van belang om te tekenen of formules/vergelijkingen te schrijven. Er is een aantal tekentablets in bestelling. De eerste lichting is op 9 juni binnengekomen en de meeste zijn al direct uitgeleverd.

Hulp en servicepunten

Hulp.hethooghuis

We proberen alle tips en weetjes die we verzamelen op hulp.hethooghuis.nl te vermelden.

 

Servicepunten

De servicepunten worden vanaf 2 juni weer opgestart. Maar ook op de servicepunten worden natuurlijk maatregelen genomen. Dat betekent dat docenten en leerlingen na 2 juni niet zonder afspraak terecht kunnen. Bovendien hebben we de afgelopen periode ervaren dat veel softwareproblemen ook zonder fysiek contact te verhelpen zijn.

Dus: neem contact op met het servicepunt (leerlingen nemen contact op via hun docent)

Indien mogelijk word je via telefoon of Teams verder geholpen

Betreft het een hardwarestoring dan wordt er een afspraak gemaakt.

Scenario's

Er zijn allerlei manieren om te zorgen dat zowel leerlingen thuis als in de klas jouw les kunnen volgen. Hieronder de opties die verderop zijn uitgewerkt. Je zou ervoor kunnen kiezen om te gaan werken met een tweede camera, maar dat hoeft meestal niet. Immers: ook vanaf je laptop kun je je digibordscherm delen en als je je laptop dichterbij je digibord zet, bent je ook staand voor de klas nog verstaanbaar voor de leerlingen thuis.

Let op: op dit moment zijn we de verschillende mogelijkheden nog verder aan het uittesten. Dat betekent dat deze Wikiwijs de komende tijd in ontwikkeling zal zijn.

  Scenario Nodig:
1. Handhaven manier van lesgeven die je gebruikt bij 'les op afstand'. Laptop gebruiken. Teams-scherm delen.
2. Beamer/digibord gebruiken voor de leerlingen die aanwezig zijn, met bediening vanaf je laptop. Leerlingen die niet aanwezig zijn sluiten via Teams aan.

Laptop aansluiten op digibord via dockingstation.
Teams-scherm delen.

3. Digibord gebruiken voor de leerlingen die aanwezig zijn, bediening rechtstreeks op het bord voor de klas (dus niet vanachter de laptop). Leerlingen die niet aanwezig zijn sluiten via Teams aan. Laptop aansluiten op digibord via dockingstation.
Digibord moet hoofdscherm zijn.
Scherm delen via Teams.
Denk aan geluidskwaliteit.
4. Schrijven voor de klas op het digibord. Leerlingen die niet aanwezig zijn sluiten via Teams aan. Laptop aansluiten op digibord via dockingstation.
Digibord moet hoofdscherm zijn.
Gebruik digibordpen of vinger.
Evt. tweede webcam nodig.
Denk aan geluidskwaliteit.
5. Schrijven voor de klas via een tekentablet. Leerlingen die niet aanwezig zijn sluiten via Teams aan. Laptop aansluiten op beamer (of digibord) via dockingstation.
Digibord moet hoofdscherm zijn.
Tekentablet aansluiten.
Gebruik de pen van het tekentablet.
  Voor onderstaande scenario's is een tweede webcam nodig
6.

Digibord gebruiken voor de leerlingen die aanwezig zijn, bediening rechtstreeks op het bord voor de klas (dus niet vanachter de laptop). Leerlingen die niet aanwezig zijn sluiten via Teams aan.

Docent + digibord worden in beeld gebracht via een tweede camera.

Laptop aansluiten op digibord via dockingstation.
Digibord moet hoofdscherm zijn.
Scherm delen via Teams.
Tweede webcam nodig.

7.

Een klassikale proef doen. Leerlingen die niet aanwezig zijn sluiten via Teams aan.

De proefopstelling en de docent worden in beeld gebracht via een tweede camera.

Laptop gebruiken. Teams - scherm delen.
Tweede webcam nodig
8.

Een praktijkdemonstratie verzorgen. Leerlingen die niet aanwezig zijn sluiten via Teams aan.

De praktijksituatie en de docent worden in beeld gebracht via een tweede camera.

Laptop gebruiken.
Scherm delen via Teams
Tweede webcam nodig, statief nodig
Denk aan geluidskwaliteit.

 

Voorbeeld opzet hybride les

Kennisnet verzamelt informatie over hybride leren, praat met scholen, en werkt ook aan formats voor een hybride les. Zie:

https://vo.lesopafstand.nl/lesopafstand/thuis-en-op-school-de-juiste-onderwijsmix/een-hybride-les-geven-zo-doe-je-dat/

Tip: op 11 juni vindt een webinar plaats over hybride lesgeven. Aanrader! Geen gelegenheid? Het webinar heeft ook plaatsgevonden op 8 juni. Hier kun je het terugkijken:

https://www.academy4learning.nl/blogs/hybrideonderwijs/

 

 

Teams in de klas

Een deel van de klas is fysiek aanwezig. De rest van de klas haakt vanuit huis aan via Microsoft Teams. Als docent heb je ervoor gekozen de manier van lesgeven die je gebruikt bij het volledig op afstand leren, te handhaven.

 

Werkwijze

In feite trek je hier je werkwijze vanuit uitsluitend 'op afstand' lesgeven onverkort door naar de situatie na 2 juni.

  • Gebruik je eigen laptop.
  • Ook iedere leerling (in de klas en thuis) gebruikt de laptop. Hierbij staat het geluid van de laptop in de klas uit. (geluid is niet nodig en veroorzaakt met zoveel laptops bij elkaar gemakkelijk storing).
  • Geef je les zoals dit ook 'op afstand' gebeurt. Verschil is uiteraard wel dat een deel van de leerlingen de docent 'live' hoort praten en ook live kan reageren.
  • Een leerling die in de klas zit en reageert, zet wel de microfoon van de laptop aan. Zo kunnen medeleerlingen thuis goed meeluisteren.

Methodiek is inmiddels bekend.

Teams en het digibord

Een deel van de klas is fysiek aanwezig. De rest volgt de les vanuit thuis via Teams. Als docent heb je ervoor gekozen wel je beamer/digibord te gebruiken voor de leerlingen die aanwezig zijn,

De leerlingen thuis kunnen meekijken omdat je je digibord/beamerschem hebt gedeeld.

 

Hieronder een praktisch filmpje: hoe sluit je je laptop aan op het digibord

Onderstaande video gaat uit van de nodige instellingen om je leerlingen te laten meekijken

Handleiding als pdf

Werkwijze

  • Sluit de eigen laptop via het docking station aan op het digibord of de beamer.
  • Werk je via uitbreiden scherm (Windows-P) met twee schermen, zorg dan dat je digibord het hoofdscherm is.
  • Deel het scherm met je leerlingen. Dit kan uiteraard van alles zijn, van een PowerPoint presentatie tot digibordsoftware of filmpjes.
  • Tip: schakel 'systeemaudio opnemen' aan. Zo zorg je ervoor dat je leerlingen thuis het geluid van Youtube-filmpjes e.d. óók horen.
  • Leerlingen die zich in de klas bevinden kijken mee via het digibord of de beamer. Leerlingen die zich buiten de klas bevinden kijken mee via het eigen device.
  • Herhaal eventuele vragen van leerlingen binnen of buiten het lokaal als je die klassikaal wilt behandelen, zodat iedereen kan meeluisteren.
  • Bedien je je digibord staand voor de klas, plaats je laptop dan zo dicht mogelijk bij het digibord zodat het geluid voor je leerlingen thuis acceptabel blijft.
  • Denk er zelf aan om zo min mogelijk te praten als je met je gezicht naar het digibord staat, om de geluidskwaliteit niet negatief te beïnvloeden.
  • Laat je je leerlingen meekijken via het delen van je scherm, dan ben jij zelf niet in beeld. Gebruik je een tweede camera, dan wordt zowel jij als het digibord getoond.

Digibordsoftware

Werken met Microsoft Whiteboard

Via Office365 is het mogelijk om 'Whiteboard' te gebruiken en het scherm te delen met leerlingen. Whitebord kan (dus) ook op je digibord worden geprojecteerd. Vervolgens kun je op je digibord schrijven en kunnen je leerlingen meekijken.

Zie ook: 'hoe zorg ik dat leerlingen het Whiteboard niet overnemen'.

Werken met Prowise Presenter

 

Prowise Presenter staat iedereen gratis ter beschikking. Het werkt naadloos samen met de Prowise-digiborden die op veel locaties aanwezig zijn, maar is óók op andere types afspeelbaar/bruikbaar.

Prowise Presenter kent veel mogelijkheden.

Voor handleidingen zie ook deze link.

Werken met PowerPoint

Wanneer je een PowerPoint presentatie laat zien, kun je op die presentatie ook tekenen. Ga je tijdens het presenteren met je muis (of op je digibord je pen) over de dia, dan verschijnen links onderin verschillende knoppen. Eén van die knoppen is de pen. Vervolgens kun je een kleur kiezen en de pen gebruiken. Als je klaar bent en je presentatie wilt afsluiten vraagt PowerPoint of je je aantekeningen in inkt wilt bewaren of niet.

Werken met Geoenzo

Geoenzo is een merkonafhankelijke tool voor digiborden. Gericht op wiskunde.

Er bestaat zowel een webversie van Geoenzo als een versie die je op je eigen laptop kunt installeren.

Beschrijving + download Geoenzo

Ga naar de webversie van Geoenzo

Werken met Geogebra

Wat is GeoGebra?

GeoGebra is een dynamisch wiskundig softwareprogramma voor elk onderwijsniveau dat meetkunde, algebra, rekenblad, grafieken, statistiek en analyse calculus combineert in één gebruiksvriendelijk pakket. GeoGebra is een snel uitbreidende community van miljoenen gebruikers uit zowat alle landen. GeoGebra is wereldwijd uitgegroeid tot de nummer één in het aanbieden van dynamische wiskundige software, ondersteunt wetenschap, technologie, onderwijs in wiskunde en ingenieurswetenschappen (STEM) en onderwijsvernieuwingen wereldwijd.

Snelle feiten

  • Meetkunde, Algebra en rekenblad zijn verbonden en dynamisch
  • Gebruiksvriendelijk scherm, met vele krachtige kenmerken
  • Tool om interactief leermateriaal te creëren, zoals webpagina's
  • Beschikbaar in meer dan 50 talen voor miljoenen gebruikers wereldwijd.
  • Open source software gratis beschikbaar voor niet-commercieel gebruik

 

Ga naar de website van Geogebra

Wiki Geogebra

Schrijven/tekenen

Normaal gesproken werkt iedereen min of meer in vaste lokalen maar nu gaat iedereen rouleren. De kans is aanwezig dat je in een lokaal terecht komt waar bijvoorbeeld alleen een beamer hangt.

Voor veel vakken helemaal geen probleem. Het is het ook mogelijk om dat wat je zou willen delen, te typen. Via digibordsoftware of gewoon in Word. Je kunt dit gemakkelijk delen met je leerlingen. Maar wat nu als je een bèta- of een creatief vak geeft en 'live' formules of vergelijkingen wilt opstellen, schema's of tekeningen wilt maken? Typen is dan geen optie.

Er kunnen uiteraard ook andere redenen zijn om niet rechtstreeks op je digibord te schrijven. Bijvoorbeeld omdat je met je gezicht naar de klas wilt blijven kijken, of omdat een andere manier van schrijven voor jou fijner werkt.

Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden.

Schrijven op je digibord

Let op. Misschien ben je gewend op je digibord te schrijven zonder digibordsoftware te gebruiken. In een hybride situatie werkt dat niet, want je leerlingen thuis hebben dan niet de mogelijkheid om te zien wat je schrijft. Gebruik dus je digibordsoftware.

Schrijf niet met je vinger, alleen met de pen!

De Prowise- en Vidi touch borden mogen niet met ontsmettingsmiddel worden gereinigd. Het digibord wordt tijdens de les aangeraakt, vooral wanneer je met je vinger schrijft. We willen je vragen uitsluitend met de daarvoor bestemde pen te schrijven.

We willen vragen de digipen in het lokaal te laten (nadat de pen gereinigd is) zodat collega's niet misgrijpen.

Schrijven via je laptopscherm

Een deel van de klas is fysiek aanwezig. De rest van de klas haakt vanuit huis aan via Microsoft Teams. Als docent heb je ervoor gekozen met de hand te schrijven. Je hebt besloten niet via het digibord te schrijven óf je bent in een lokaal zonder digibord.

 

Sommige nieuwe docentenlaptops hebben een speciaal uitgevoerd touchscreen met bijbehorende pen. Heb je zo'n laptop dan kan je je digibordsoftware opstarten en rechtstreeks op je scherm schrijven.

Werkwijze

  • Start Teams op
  • Start de juiste digibordsoftware of ander programma op
  • Je kunt je scherm uitbreiden. Je moet dan wel zorgen dat de beamer als hoofdscherm staat ingesteld. Wat jij tekent wordt dan direct op het beamerscherm zichtbaar. Je kunt ook kiezen voor het dupliceren van je scherm. Je ziet nu op het scherm van je laptop wat je tekent. Hetzelfde wordt ook getoond op je digibord.
  • Schrijf met de speciale pen die bij je laptop hoort.
  • Deel je scherm via Teams met je leerlingen.

 

Een tekentablet gebruiken

Een deel van de klas is fysiek aanwezig. De rest van de klas haakt vanuit huis aan via Microsoft Teams. Als docent heb je ervoor gekozen met de hand te schrijven. Je hebt besloten niet via het digibord te schrijven óf je bent in een lokaal zonder digibord.

 

Eenvoudig tekentablet

Het is mogelijk een eenvoudig tekentablet aan je laptop te koppelen. Zo'n tablet kan je vergelijken met je touchpad. De bewegingen die je met een speciale stift maakt op het tekentablet zie je direct terug op je beeldscherm. Het tekentablet heeft (net als je touchpad) zelf geen scherm. Op die manier kan je vanachter je laptop tekenen of schrijven en het resultaat rechtstreeks projecteren op de beamer of het digibord.

Werkwijze

  • Start Teams op
  • Start de juiste digibordsoftware of ander programma op
  • Zorg dat je tekentablet is aangesloten.
  • Je kunt je scherm uitbreiden. Je moet dan wel zorgen dat de beamer/digibord als hoofdscherm staat ingesteld. Wat jij tekent wordt dan direct op het beamer/digibordscherm zichtbaar. Je kunt ook kiezen voor het dupliceren van je scherm. Je ziet nu op het scherm van je laptop wat je tekent. Hetzelfde wordt ook getoond op je digibord.
  • Deel je scherm via Teams met je leerlingen.

 

Werken met een tweede webcam

Het is mogelijk om met een tweede webcam te werken. Binnen Teams is het eenvoudig om van de ene naar de andere webcam over te schakelen. Het werken met een tweede webcam geeft je meer flexibiliteit. Bovendien maakt de tweede webcam het mogelijk dat jij én je digibord of tafel tegelijk in beeld zijn.

Aandachtspunt bij het in beeld brengen van je digibord is dat de kwaliteit van het beeld minder zal zijn dan wanneer je deelt via 'scherm delen'. Niet iedere webcam geeft een even goed resultaat. Momenteel zijn we aan het testen welk type webcam een acceptabel resultaat oplevert.

In ieder geval raden we af om met een stift op een gewoon whiteboard (zoals dat in sommige lokalen naast het digibord hangt) te schrijven en dat in beeld te brengen. Een whiteboard glimt meestal een beetje en de stiften zijn meestal niet erg 'sterk' van kleur. Zelfs met een hd-camera is het lastig om de letters goed zichtbaar in beeld te krijgen. Advies is dus: gebruik voor schrijven je digibord.

Een tweede webcam gebruiken

Een deel van de klas is fysiek aanwezig. De rest van de klas haakt vanuit huis aan via Microsoft Teams. Als docent heb je ervoor gekozen te werken met een tweede camera, bijvoorbeeld omdat je zelf ook in beeld wilt zijn tijdens een uitleg met het digibord. Of omdat je een proef wilt doen of een demo wilt geven.

Je leerlingen thuis kijken mee via een tweede camera die op jou en dat wat je aan het doen bent, gericht is.

 

Werkwijze

  • Gebruik je eigen laptop.
  • Verbind de tweede camera met je laptop via de usb-aansluiting
  • Richt de camera op de juiste plek, bijvoorbeeld je digibord of de tafel waarop je een proef wilt doen.
  • Start met je leerlingen die vanuit huis aansluiten een Teams-meeting en schakel op het moment dat dit actueel wordt over naar de tweede webcam.
  • Om van camera te wisselen doe je het volgende:
    • Ga met je muis over je scherm
    • Rechtsonderin het scherm zie je nu een klein icoontje met een camera erop.
    • Klik op het icoontje, en het beeld van de tweede camera wordt getoond.
    • Klik nogmaals en het beeld van de eerste camera wordt weer getoond.
  • Bedien je digibord of doe je proef terwijl je voor de klas staat. Leerlingen die vanuit huis meekijken zien de  het digibord/de proef én jou als docent.
  • Het geluid wordt opgenomen via de microfoon van de tweede camera.
  • Tip: praat zo weinig mogelijk als je met je gezicht naar het digibord staat om de geluidskwaliteit niet te verminderen.
  • Tip: schrijf je op het digibord, gebruik dan een donkergekleurde digipen. Schrijf in verband met de leesbaarheid voor de leerlingen thuis niet te klein.

Je telefoon als 2e webcam

Momenteel is de levertijd van camera's (en microfoons) behoorlijk lang. Begrijpelijk maar vervelend. Gelukkig is het ook mogelijk om je (Android) telefoon of je iPhone te gebruiken als (tweede) camera.

Hiervoor zijn verschillende applicaties beschikbaar. Bij de twee voorbeelden hieronder installeer je een app op je telefoon en download je een stukje software op je laptop. Vervolgens verbind je je telefoon en je laptop met elkaar.

We moeten nog goed testen of de eigen telefoon ook als microfoon kan functioneren. In de tools wordt deze mogelijkheid aangegeven, maar in reviews komt naar voren dat dit niet werkt. Wordt vervolgd.

Droidcam

https://www.clickx.be/windows/158318/gebruik-je-androidtelefoon-als-computerwebcam/

Iriun webcam

https://nl.hardware.info/artikel/9913/2/zo-gebruik-je-een-smartphone-als-webcam-installeren-en-verbinden

Omgaan met geluid

Omgaan met spraak

Voorlopig denken we niet te hoeven werken met losse microfoons. We denken dat dit kan worden opgelost op twee manieren. Beiden gaan uit van werken in Teams.

  • via scherm delen in Teams: zorgen dat de laptop en jezelf dicht genoeg bij elkaar zijn om voldoende geluidskwaliteit te kunnen bewerkstelligen
  • Via een losse camera met ingebouwde microfoon.

Mocht uit verdere tests blijken dat wél losse microfoons nodig zijn, dan maken we hiervoor een handleiding.

Er zijn collega's die momenteel al werken met bijv. een bluetooth 'oortje' met speaker en microfoon. Maar eigenlijk heb je op dat moment geen behoefte aan de speakerfunctie. Je kunt dat instellen via Teams:

  • Klik rechtsboven op je eigen foto/icoontje
  • Kies voor instellingen

  • Kies voor apparaten
  • Selecteer bij 'luidspreker' en bij 'microfoon' de juiste waarde. Bij 'microfoon' dus je hoofdtelefoon en bij 'luidspreker' bijv je laptop.

Omgaan met video-/audiogeluid

Wanneer je een digibord gebruikt met ingebouwde boxen zal in het algemeen bij bijvoorbeeld het afspelen van een video het geluid van de video via de boxen van je digibord worden afgespeeld. Fijn voor de leerlingen in je klas.

Maar je wilt uiteraard dat ook leerlingen thuis het geluid van het filmpje kunnen horen. Dit is als volgt in te stellen:

  • Zorg dat iedereen in dezelfde Teams-meeting is aangemeld.
  • Zorg dat bij 'scherm uitbreiden' het digibord het hoofdscherm is.
  • Kies in Teams voor 'scherm delen' en kies voor 'systeemaudio opnemen'.

Video en privacy

Als je les op afstand of hybride les geeft met behulp van video, krijg je te maken met aandachtspunten. Leerlingen kunnen livesessies bijvoorbeeld opnemen of bestaande filmpjes bewerken en die delen via sociale media. Er zijn voorbeelden van filmpjes bekend waar leerlingen:

  • een andere stem onder die van de leraar hebben gezet
  • de beelden zo hebben gemonteerd dat uitspraken van leraren uit hun verband worden getrokken
  • hun leraren woorden in de mond leggen die zij niet hebben gezegd

Afspraken met leerlingen

In feite zijn onderstaande afspraken toepassingen van zaken die al in de gedragscode van de school rond sociale meida staan. Maar het kan geen kwaad om hier nog eens goed bij stil te staan.

  • Maak geen opnames van video’s en chatgesprekken met leraren en medeleerlingen.
  • Leerlingen mogen door de leraar opgenomen filmpjes niet bewerken of delen (via sociale media of andere kanalen).

Afspraken met leraren

Het is het gemakkelijkst om afspraken te handhaven als filmpjes waar docenten en/of leerlingen in voorkomen worden gedeeld via het platform van de school: Stream in Microsoft Office 365.

AVG

Probeer misbruik van videomateriaal van leraren, bijvoorbeeld door leerlingen, zoveel mogelijk te voorkomen en op te lossen via gedragsregels en sancties. Gaat het toch mis, dan is het niet zozeer de AVG die een rol speelt, maar andere wetgeving, zoals het portretrecht.

Gamechangers

Je zou bijvoorbeeld met je leerlingen eens een spel kunnen spelen op de website  Gamechangers, een initiatief van de Politie. Op die manier zien leerlingen wat de gevolgen kunnen zijn van (ernstige) vergrijpen op internet.

Inzicht in aanwezigheid

Behoorlijk nieuw in Teams for education is het tabblad 'Insights'. Dit tabblad is niet zichtbaar voor je leerlingen. Via het tabblad Insights krijg je enig inzicht in de activiteit van je leerlingen binnen je Team. Zeker wanneer je 'hybride' werkt en niet altijd de gelegenheid hebt om bij te houden wie er nu online is en wie niet, kan dit tabblad je enigszins helpen.

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je Insights toevoegt en en wat het kan betekenen.

Liever lezen hoe het werkt? Met dank aan Paul W. hieronder een schriftelijke handleiding:

Handleiding Insights

Aanwezigheidslijst Microsoft Teams

Microsoft werkt aan een manier om een 'aanwezigheidslijst' te kunnen downloaden. Stap 1 zal zijn dat deze lijst tijdens de meeting kan worden aangevraagd. Deze mogelijkheid is beschikbaar. We hebben aan Carmel-ICT gevraagd of zij deze optie willen aanzetten. Dit is op 5-6 gebeurd, maar het werkt momenteel (8-6) nog niet. Hieronder vast een voorproefje:

aanwezigheidslijst teams vergadering downloaden

Daarna gaat Microsoft werken aan de mogelijkheid om ook achteraf zo'n lijst te kunnen uitdraaien. Zie hier: https://microsoftteams.uservoice.com/forums/555103-public/suggestions/33989875-view-or-export-a-list-of-users-who-attended-a-meet

Tips van collega's

Tips en best practices van collega's willen we hier verzamelen. Dat kan van alles zijn: ideeën over de situatie in het nieuwe schooljaar, tips voor de dagelijkse praktijk enzovoorts. Heb je zelf ideeën/tips die je wilt delen? Dat kan via deze link.

Tip  

Semi-flip

Stel dat we volgend schooljaar dit afstandsonderwijs nog lang moeten doen, dan zou 'semi-flip' een idee kunnen zijn. (semi flipping the class room)

Secties maken dan samen bijv. a.d.h.v. een PowerPoint uitleg en instructie filmpjes die leerlingen thuis moeten bekijken. In de les heb je dan tijd om met elke groep iets anders te doen waarbij fysieke aanwezighei nodig is. Bijvoorbeeld werken met de atlas in de onderbouw, proefjes, discussie  etc.

Mirko van Balgooy TBL

Kaart, grafiek etc. als 'ondergrond'

In PowerPoint kun je makkelijk een afbeelding klaarzetten. Vervolgens kun je tijdens het presenteren ook gemakkelijk een pen gebruiken in je PowerPointpresentatie. Speel je Powerpointpresentatie af en ga met je cursor helemaal naar linksonder. Je ziet nu (in lichtgrijs) besturingselementen:

Selecteer het element 'inkt' (het pennetje) en kies welke pen je wilt gebruiken.

Vervolgens kun je met je muis, maar ook met een digipen op je bord, tekentablet of touchscreen, aantekeningen maken. Aan het eind van de presentatie vraagt PowerPoint of je je aantekeningen wilt bewaren of verwijderen.

Lindie van Uden Mondriaan