In dit eerste gedeelte van het project ga je werken aan een groter bouwproject dan in de vorige jaren. Je krijgt te maken met een kinderdagverblijf (utliliteitsbouw). Jij krijgt de opdracht om dit gebouw te analyseren en te modeleren in Revit.
Je krijgt hiervoor 4 weken de tijd. De eerste opdracht bestaat uit het analyseren van het gebouw. Je wilt namelijk weten wat voor materialen er zijn toegepast en aan welke voorschriften deze moeten voldoen. Hiervoor heb je de beschikking over de tekeningen en het bestek van het kinderdagverblijf
Deze opdracht bereid je voor op het examen in klas 4. Alle opdrachten die je dan dient uit te voeren zitten ook in deze opdracht verwerkt. Tijdens deze opdracht werk je in groepen. Bij de samenstelling van de groepen wordt gekeken naar de ervaring die elk teamlid heeft opgedaan tijdens de stages. Tijdens het gehele proces krijgt ieder teamlid, op basis van zijn ervaring, de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van een onderdeel. De aansturing van het team wordt beoordeleeld als onderdeel van je examen.
Beoordeling en portfolio
Tijdens dit project werk je volgens de systemathiek zoals die ook wordt gehanteerd tijdens je examen. Voor dit examen moet je bewijsstukken aanleveren voor de 12 werkprocessen afkomstig uit het kwalificatiedossier. De eerste periode werk je aan de Kerntaak Werkt B&U-ontwerpen uit. Hieronder vallen twee werkprocessen
De opdrachten die je maakt komen overeen met de opdrachten die je maakt voor je examenportfolio. Ook voor deze opdrachten werken we daarom met een portfolio. Dit is een digitalemap die je deelt met de docenten
Omdat je bij je examen ook alle onderdelen voldoende moet afronden geldt ook hier dat alle opdrachten voldoende moeten worden afgerond
Het overzicht van je vorderingen wordt bijgehouden door je projectbegeleider.
Kader ‘Middenkaderfunctionaris (25104)
Beroepsspecifieke onderdelen
B1-K1 Verzamelt, verwerkt en integreert projectinformatie
B1-K1-W1 Verzamelt , registreert en beheert projectinformatie
B1-K1-W2 Integreert projectinformatie
P1-K1 Werkt B&U-ontwerpen uit
P1-K1-W1P1-K1-W1: Werkt ontwerp uit
P1-K1-W2: Maakt ontwerp gereed voor aanvraag omgevingsvergunning en aanbesteding
P1-K2: Voert werkvoorbereiding voor de B&U uit
P1-K2-W1: Maakt (deel) begroting en afspraken met leveranciers
P1-K2-W2: Maakt uitvoeringsplan
P1-K2-W3: Maakt werktekeningen
P1-K2-W4: Maakt onderhoudsplan
P1-K3-W1: Begeleidt bouwwerkzaamheden
P1-K3-W2: Bewaakt tijd en kosten van de bouw werkzaamheden
P1-K3-W3: Controleert de maatvoering
P1-K3-W4: Voert kwaliteitscontroles uit
Staalbouw is voor de meeste studenten nieuw, onder bouwen met staal kun je heel veel informatie vinden over profielen, dimensies, brand, geluid en detailering
Zoals je bij de intro hebt kunnen lezen ga je de komende weken aan de slag met het analyseren en tekenen van een bestaand gebouw.
Deze week start je daarom met een analyse van het gebouw. Je gaat de verschillende ruimtes in kaart brengen qua oppervlakte, materialen, hoogtes etc. Daarna ga je kijken wat de voorschriften zijn voor deze ruimtes aan de hand van het bouwbesluit.
Deze week wordt ook gestart met het opzetten van het bestaande gebouw in Revit. Hiervoor heb je drie weken de tijd. Tijdens vaktekenen en gedurende de projecturen wordt aangegeven wat, wanneer en hoe je dit moet doen. Onder het tabblad vaktekenen vind je meer informatie hierover
Analyse gebouw
Voor deze eerste opdracht ga je met behulp van de tekeningen en het bestek de bestaande situatie in beeld brengen. Je maakt daarbij gebruik van de volgende materiaalstaat. Je werkt hierbij samen met je andere teamleden
De eerste fase van de analyse is het benoemen van de ruimtes, invullen materiaalstaat bestaand en bepalen van de afmetingen
Je werkt met deze opdracht aan werkproces B1-K1-W1. Dit is het verzamelen, registereren en beheren van projectinformatie.
Bouwvoorschriften
In het tweede gedeelte van je analyse ga je aan het gebouw verder verkennen. De ruimtes die je hebt gedefinieerd dienen aan voorschriften te voldoen zoals die staan omschreven in het bouwbesluit. Werk samen met de andere leden van je team het overzichtsblad verder uit. Vul de technische voorschriften in.
Je vindt de voorschriften onder de volgende hoofdstukken van het bouwbesluit:
Week 2 24-2 t/m 28-2 Modeleren en materialen analyseren
Deze week staat in het teken van het modelleren van het gebouw in Revit en het verder analyseren van de gegevens.
Tijdens de les bouwkunde gaan we in op de draagconstructie welke wordt toegepast. Maar we willen meer te weten komen over de verschillende materialen welke worden toegepast in het gebouw. Om hier een goed beeld van te krijgen ga je samen met je team een lijst van materialen opstellen welke worden toegepast. Hierbij hou je de volgorde van het bestek (stabu) aan. Vermeld naast het soort materiaal, ook eventuele gegevens van de fabrikant en de plek waar het wordt toegepast binnen het gebouw. Als een materiaal door het hele gebouw terugkomt dan mag je dit ook samenvatten.
Maak hierbij gebruik van de onderstaande excellijst. Tip als je meerdere regels binnen een cel wilt hebben van excel dan kun je dit doen door ALT+Enter te gebruiken. Dit maakt het wat overzichtelijker als je bijvoorbeeld een materiaal tegenkomt welke in meerdere ruimtes terugkomt.
Week 3 2-3 t/m 6-3 Modeleren, programma van eisen en schetsontwerp
Voorafgaande aan het ontwerpen van een gebouw, wordt er door een opdrachtgever in samenspraak met een ontwerper eerst gekeken naar de wensen en benodigheden waar een nieuw te vormen gebouw in moet voorzien. Dit wordt vervolgens omgezet in een programma van eisen. Met dit programma van eisen gaat de ontwerper vervolgens aan de slag om te komen tot een vlekkenplan en een schetsontwerp. Met je team stel je aan de hand van het definitieve ontwerp van het kinderdagverblijf een programma van eisen welke volgens jullie ten grondslag hebben gelegen aan dit ontwerp. Je gaat in dit geval dus andersom redeneren.
Individueel maak je een schetsontwerp van de buitenzijde van het gebouw. Dit doe je uiteraard op papier, maak hierbij ook gebruik van kleuren welke overeenkomen met het definitieve ontwerp. Zie voorbeeld hieronder
Week 5: 18-3 t/m 20-3
Opmaak Kinderdagverblijf in A1 blad.
Plaats je gevels, plattegronden en 1 doorsnede in een A1 blad. Zorg ervoor dat je plattegronden voorzien zijn van voldoende maatvoering en ruimtenummering. Gevels in zwartwit opgemaakt met hoogtemaatvoering en de doorsnede voorzien van hoogtemaatvoering en stramienen. Vergeet vooral ook de maaiveldlijn niet. Dit zijn de basisvaardigheden die je ook voor de basiswoning in klas 2 hebt gedaan. Let op dat alles compleet en verzorgt is.
Lever je bestand in op de gedeelde onderivemap voor 8:00 uur op maandag 23-03-2020 met de juiste bestandsbenaming (datum_kinderdagverblijf_eigenaam.RVT) Templates en andere creatieve bestandsnamen worden niet nagekeken.
Week 6 23-3 t/m 27-3
Details 01, 02 en 03 en 00 (voordeurdetail) in het project kinderdagverblijf.
Sla je hoofdproject op met juiste naam( datum_kd_details_eigennaam.RVT) en maak in dit bestand de 4 details op in een A3 blad. Je kunt op de wikisite van het project bij bronnen de voorbeelden van de 3 details zien. Let op dat de informatie in je Revitbladen minstens zo compleet is als de voorbeelden. Voor detail 00 de onderdorpel van de voordeur(ingang) kun je gebruik maken van 04 als voorbeeld maar let wel goed op de bouwbesluit eisen van 20 mm.
Pallisade seriematige woningbouw
Start woningblok Pallisade in Revit, Je krijgt een woningnummer van de nieuwbouw wijk Pallisade.Dit is een woonblok met in totaal 24 rijtjeshuizen. Vanuit een startbestand in Revit met een stramienen grid krijg je een plekje toegewezen waarin je je rijtjeshuis kunt uitwerken. Je model ga je gebruiken voor werkvoorbereidingsvaardigheden, plannen en onderhoud. Allerlei taken voor je examenjaar.
Week 7 30-3 t/m 4-4
Hout en staalconstructie van het kinderdagverblijf.
Sla je hoofdbestand op met de juiste naam ( datum_kd_constructie_eigennaam.rvt) Maak met behulp van de informatie op wikiwijs project en de Tips op bimvironment de constructie op van het kinderdagverblijf en presenteer deze zoals voorgesteld door dhr huising in de huiswerkagenda.
Je constructie presenteer je in een A1 blad met schedules(hoeveelheden)
Pallisade seriematige woningbouw
Je presenteert je plattegronden, 1 doorsnede en gevels in een A1 blad en levert deze in op de gedeelde onedrive map. Zorg ervoor dat je plattegronden voorzien zijn van voldoende maatvoering en ruimtenummering. Gevels in zwartwit opgemaakt met hoogtemaatvoering en de doorsnede voorzien van hoogtemaatvoering en stramienen. Vergeet vooral ook de maaiveldlijn niet. Dit zijn de basisvaardigheden die je ook voor de basiswoning in klas 2 hebt gedaan. Let op dat alles compleet en verzorgt is.
Lever je bestand in op de gedeelde onderivemap voor 8:00 uur op maandag 30-03-2020 met de juiste bestandsbenaming (datum_kinderdagverblijf_eigenaam.RVT) Templates en andere creatieve bestandsnamen worden niet nagekeken.
Week 8 7-4 t/m 11-4
Pallisade seriematige woningbouw
Uittrekstaten maken vanuit het Revit model. Je gaat vanuit je eigen model de werkvoorbereiding in, je gaat hoeveelheden verzamelen en presenteren in nette Excell lijsten.
Het arrangement Project ontwerp 3e jaar 2020 is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.