Mens en water - v456

Mens en water - v456

Introductie

In het Middellandse Zeegebied is tot halverwege de 20e eeuw voldoende water voorhanden geweest om in de behoefte van landbouw, bedrijfsleven en huishoudens te voorzien ondanks het feit dat droge en natte jaren elkaar afwisselden. Toen was het verbruik van water in de regio in balans met de regenval, de verdamping van water uit de bodem en uit beschikbare ondergrondse voorraden. Niet alleen was er voldoende water voor iedereen, maar ook voldoende veilig drinkwater. Daarna is die balans steeds verder verstoord geraakt. De gevolgen zijn vooral watertekorten en een belangenstrijd tussen groepen die in hun behoefte aan water proberen te voorzien.

Hoe is die groeiende onbalans te verklaren? Draagt de opwarming van de aarde als gevolg van het versterkte broeikaseffect bij aan dit groeiende waterprobleem? Hoe wordt geprobeerd om die onbalans aan te pakken en om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de behoefte aan water van alle groepen gebruikers?

Colofon

Het arrangement Mens en water - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-16 14:55:57
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Aarde" wordt het thema ''Mens en water" besproken. Vóór ongeveer 1950 was de waterbalans in het Middellandse Zeegebied in evenwicht, met voldoende regen voor landbouw en externe aanvoer via de Nijl. Water werd ook opgeslagen in meren, zoals die in Italië. Rivieren behouden een min of meer gelijkmatig debiet ondanks neerslagvariaties door het jaar heen. Bovendien bevindt zich water onder het oppervlak, inclusief in aquifers, en een deel verdwijnt door evapotranspiratie. Watertekort vormt een groot probleem; in Spanje worden zelfs illegale waterputten geslagen, wat gevaarlijke situaties en zelfs dodelijke incidenten heeft veroorzaakt. Om watertekorten te voorkomen is duurzaam waterbeheer essentieel, en er kan zoet water gewonnen worden via methoden zoals ontzilting.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Landschappen (en menselijke activiteit); Water; Aardrijkskunde; Duurzaamheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, aquifers, arrangeerbaar, duurzaam watergebruik, evapotranspiratie, ontzilting, stercollectie, vwo456, water tekort, wateropslag

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open