Ontwikkelingspsychologie MZ

Ontwikkelingspsychologie MZ

Cliënten met psychiatrische stoornissen

Ook deze periode wordt er gebruik gemaakt van het specialisatieboek: Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen.

 

Thema 3: Cliënten met psychiatrische stoornissen.

Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen kun je te maken krijgen met allerlei verschillende cliënten. Een belangrijke groep zijn de mensen met een psychiatrische stoornis. In dit thema staan we stil bij twee vormen van psychiatrische stoornis. In dit thema staan we stil bij twee vormen van psychiatrische aandoeningen: verschillende soorten persoonlijkheidsstoornissen en verslaving.

Om goede zorg te verlenen is het belangrijk je bewust te worden van de beeldvorming over mensen met een psychische aandoening. In de begeleiding van cliënten met een persoonlijkheidsstoornis en/of verslaving speelt de geestelijke gezondheidszorg (ggz) een centrale rol. Je leert hoe je de uitgangspunten van de ggz omzet naar een gepaste begeleiding en behandeling van cliënten. Welke accenten worden daarbij gelegd? Welke zorgvarianten zijn er? Hoe stel je de juiste diagnose? En wat voor gevolgen ondervinden cliënten van hun aandoening in het dagelijks leven?

 

Op basis van de WMO en Participatiewet is het streven bij het behandelen van alle mensen met een zorgbehoefte, dus ook die met psychische problematiek en of een verslaving, om hen weer zo veel mogelijk te alten deelnamen aan het alledaagse leven.

Colofon

Het arrangement Ontwikkelingspsychologie MZ is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Marjolein Rottine Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-04-07 10:53:43
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open