Profeten en tovenaars - v456

Profeten en tovenaars - v456

Introductie

In 2019 had de aarde een bevolking van ongeveer 7,7 miljard. Volgens de Verenigde Naties groeit de wereldbevolking voorlopig nog met 1,1% per jaar. In dat tempo komen er jaarlijks meer dan 80 miljoen mensen bij. Hoewel het groeitempo zal dalen, zal volgens de VN de wereldbevolking in 2055 zijn gegroeid tot 10 miljard en in 2087 mogelijk tot 11 miljard.

Ondertussen gaat steeds meer landbouwgrond in kwaliteit achteruit of zelfs verloren. Sommige deskundigen zien hierin het bewijs dat we niet eindeloos de productie van voedsel kunnen opvoeren omdat de natuurlijke hulpbronnen niet alleen eindig zijn, maar spoedig uitgeput zullen raken. Dit zou onherroepelijk leiden tot ondervoeding en honger onder de wereldbevolking. Deze groep deskundigen noemen we in deze opdracht ‘profeten’.

Andere deskundigen, in deze opdracht ‘tovenaars’, menen dat de ramp die de profeten voorzien, kan worden afgewend door herstel van landbouwgrond en andere technische ingrepen. Daardoor zou het mogelijk zijn om voor de groeiende wereldbevolking voldoende voedsel te produceren.

De vraag is dus wie er op den duur gelijk krijgen, de profeten of de tovenaars.
Aan jullie voorlopig het antwoord.

Colofon

Het arrangement Profeten en tovenaars - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-16 11:48:34
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Aarde" wordt het thema ''Profeten en tovenaars" besproken. Om landschappen te behouden, is het belangrijk dat we zorgvuldig met de natuur omgaan. In de Sahel wordt geprobeerd woestijnvorming te bestrijden door bossen aan te leggen langs de Sahara. Overal ter wereld is landbouwgrond aangetast door landdegradatie en vervuiling, wat de voedselproductie bedreigt. Daarbij maken zorgen over de groeiende wereldbevolking en de beschikbaarheid van hulpbronnen voor landbouw de situatie complexer. Duurzame landbouw wint aan belang, waarbij diverse benaderingen zoals biologische landbouw, precisielandbouw, verticale landbouw en hydroponische landbouw worden toegepast. Bovendien neemt ook het gebruik van genetische modificatie toe om aan de groeiende wereldwijde voedselbehoeften te voldoen.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Landschappen (en menselijke activiteit); Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, biologische landbouw, duurzame landbouw, genetische modificatie, hydroponische landbouw, precisielandbouw, stercollectie, verticale landbouw, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open