Mensen breken landschappen af - v456

Mensen breken landschappen af - v456

Introductie

Als mensen ingrijpen in het landschap, bijvoorbeeld door hun omgeving te gebruiken voor landbouw, heeft dat soms onvoorziene gevolgen voor dat landschap. De opbrengsten van de landbouw kunnen geleidelijk gaan afnemen en het landschap kan zelfs ongeschikt worden voor landbouw. Het komt ook voor dat ingrijpen in een landschap gevolgen heeft voor de verre omgeving of zelfs wereldwijde gevolgen.

Wat gaat er dan mis en hoe is dat te verklaren aan de hand van de plaatselijke omstandigheden? In deze opdracht komt een aantal voorbeelden voorbij.

Colofon

Het arrangement Mensen breken landschappen af - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-16 11:32:21
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Aarde" wordt het thema ''Mensen breken landschap af" besproken. Menselijke ingrepen in landschappen voor landbouw kunnen leiden tot landdegradatie, waarbij bodemkwaliteit afneemt en landbouwopbrengsten verminderen. Verzilting, veroorzaakt door bijvoorbeeld overmatige irrigatie, kan deze degradatie versnellen door zoutophoping in de bodem, wat leidt tot afnemende biodiversiteit en uiteindelijk ongeschiktheid voor plantengroei. Een andere oorzaak van landdegradatie is verwoestijning. Dat is de uitbreiding van bestaande woestijnen en het ontstaan van nieuwe woestijngebieden. Bodemerosie, veroorzaakt door natuurlijke factoren en menselijk ingrijpen zoals ontbossing, kan leiden tot het wegnemen van voedingsstoffen uit de bodem en vermindering van landbouwgeschiktheid door het wegvoeren van bodemmateriaal door wind of water. Niet alle rampen die als "natuurrampen" worden beschouwd, zijn daadwerkelijk veroorzaakt door de natuur; sommige, zoals de breuk van een dam door menselijke activiteit, kunnen ook het gevolg zijn van menselijk handelen.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Landschappen (en menselijke activiteit); Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, bodemerosie, irrigratie, landdegradatie, natuurrampen, ontbossing, stercollectie, verwoestijning, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open