1.1.4 Doelgericht lezen

1.1.4 Doelgericht lezen

Introductie

Attention span by XKCD

Als student, maar ook in de rest van je leven, zul je veel lezen om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen, om goede oplossingen te kunnen ontwikkelen en up-to-date te blijven met recente ontwikkelingen. ICT is een erg snel veranderend vakgebied!. Je zult nog heel veel e-mails, forums, blogs, vakliteratuur, boeken en wetenschappelijke artikelen lezen in je leven, zowel professioneel als daar buiten. De hoeveelheid beschikbare informatie groeit met de dag!

Je weet pas of de tekst die je gevonden hebt inhoudelijk voor jou van belang is nadat je het hebt bekeken. Maar bekijken is nog iets anders dan lezen. Als je alles gaat lezen wat je vindt, zul je veel tijd besteden aan teksten die je helemaal niet gaat gebruiken. Een goede leesstrategie kan dit proces een stuk efficiënter maken.

In deze HBO-ICT bouwsteen voor Onderzoek in Onderwijs leer je een geschikte leesstrategie bestaande uit vijf stappen: predict (voorspellen), skim (afromen), scan (zoeken), understand (begrijpen) en review. Hiermee heb je de vaardigheden om niet meer tijd aan een stuk tekst te besteden dan absoluut noodzakelijk en haal je eruit wat je nodig hebt.

Bij opmerkingen of vragen over deze bouwsteen, kun je contact opnemen met Danny Plass (Saxion).

Colofon

Het arrangement 1.1.4 Doelgericht lezen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2020-09-23 18:34:28
Licentie
CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Als student, maar ook in de rest van je leven, zul je veel lezen om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen, zodat je de nodige informatie kunt opdoen om goede oplossingen te ontwikkelen en up-to-date blijft met recente ontwikkelingen. ICT is een erg snelveranderend vakgebied. In deze HBO-ICT bouwsteen voor Onderzoek in Onderwijs leer je de basisleesstrategieen voor doelgericht lezen (scannend en begrijpend lezen).
Leerniveau
HBO - Bachelor;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
bouwsteen, hbo ict oio, informatievaardigheden, leesstrategieen, lezen, onderzoek, onderzoek toepassen

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Saxion HBO-ICT. (2020).

1.1.1 Brainstormen

https://maken.wikiwijs.nl/156076/1_1_1_Brainstormen

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open