Suriname hv123

Suriname hv123

Intro

Na de gewelddadige dekolonisatie van Nederlands-Indië had Nederland nog twee kolonies over: Suriname en de Nederlandse Antillen. In Nederland besefte men dat ook deze kolonies zelfstandig moesten worden. Dat moest dan wel op vreedzame wijze en dat is ook gebeurd.
In deze opdracht laten we zien hoe Suriname zelfstandig werd.

Voordat we verder gaan, laten we je eerst kennismaken met Suriname. Bekijk de volgende video.
Hoe denk je dat het komt dat er zoveel verschillende culturen/geloven in Suriname zijn? Bespreek het met een klasgenoot.

 

Colofon

Het arrangement Suriname hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-08-19 15:39:14
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 3. Dit is tijdvak 10 met het onderwerp: Suriname. Suriname kwam in 1667 onder Nederlands koloniaal bestuur en werd een wingewest en bestemming voor slaven uit West-Afrika. In 1942 sprak koningin Wilhelmina over meer autonomie voor Suriname. Na de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië in 1949 kreeg Suriname voorbereidingen voor een overzees gebiedsdeel met autonomie. Het Statuut van het Koninkrijk, opgesteld in 1954, regelde de samenwerking tussen de landen van het Koninkrijk. Pleitbezorgers van onafhankelijkheid in Suriname waren Eddy Bruma en Fred Derby, die de Partij van de Nationalistische Republiek oprichtten. In 1975 werd Suriname onafhankelijk van Nederland, maar corruptie en conflicten tussen bevolkingsgroepen zorgden voor problemen. Suriname kreeg economische hulp van Nederland, maar bleef afhankelijk van buitenlandse steun. In 1980 pleegde het Surinaamse leger een staatsgreep onder leiding van Desi Bouterse, wat resulteerde in een onvrij en onveilig land. Na de Decembermoorden in 1982 werd de Nederlandse hulp opgeschort. Pas in 1991, na herstel van de democratie, werd de hulp hervat, maar de problemen in Suriname bleven bestaan.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, corruptie en conflicten, creolen, geschiedenis, hv123, koloniaal bestuur, onafhankelijkheidsbeweging, statuut koninkrijk, stercollectie, suriname

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open