De ideale stad - v456

De ideale stad - v456

Introductie

Je gaat een nieuwe stad in de Verenigde Staten ontwerpen, een stad waarin iedereen zich prettig en veilig voelt. Niemand zou er overlast en gevaar ondervinden van vervuiling en extreme weersomstandigheden. Het wordt een stad waar de inwoners gelijke kansen op de arbeidsmarkt hebben en waar ze zonder angst voor armoede kunnen leven.

Je gaat dit ontwerp maken aan de hand van wat je weet over New York, Washington en Los Angeles. Daarin gebruik je ook je eigen opvattingen en eisen die je stelt aan de kwaliteit van leven in de stad.

Succes!

 

Colofon

Het arrangement De ideale stad - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-08-09 10:25:51
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''De ideale stad" besproken. Voordat je jouw ideale stad gaat ontwerpen, moet je bepalen waar deze het beste gebouwd kan worden. Dit hangt af van de locatie (site) en de positie ten opzichte van andere gebieden (situation). De site heeft te maken met de fysieke kenmerken van de plek, zoals nabijheid zeeën, rivieren, of wegen en spoorlijnen voor verbinding. De situation gaat over de relatie van de stad met omliggende gebieden en laat zien hoe groot en dichtbevolkt het achterland van de stad is. Hierna volgt de uitleg hoe je een stad kan opstarten. 1. Aanbevelingen opstellen: Werk in groepen met verschillende onderwerpen zoals woonomgeving, ordehandhaving, huisvesting, economie, infrastructuur en klimaatbestendigheid. Gebruik bronnen en eigen verwachtingen om stadontwerp aanbevelingen te formuleren. Stadsontwerp maken: Combineer groepsresultaten tot één ontwerp op papier of digitaal. Laat medeleerlingen meekijken en beoordeel het ontwerp op doelvoltooiing en evenwichtige belangenintegratie.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte; Ruimtelijke ontwikkeling;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, de ideale stad, site and situation, stad bouwen, stercollectie, vwo456, wereld
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open