Steden en globalisering - v456

Steden en globalisering - v456

Introductie

Al vanaf 400 jaar voor Christus bestonden er steden, maar tot in de negentiende eeuw woonde maar een klein deel van de wereldbevolking in de steden. Daarna heeft een grote trek van platteland naar stedelijk gebied plaatsgehad en die gaat nog steeds door.

Waarom werd het vanaf de negentiende eeuw aantrekkelijk voor mensen om in een stad te (gaan) wonen? Welke rol speelt de globalisering bij dit proces van verstedelijking? Hoe draagt verstedelijking op zijn beurt bij aan verdergaande globalisering? Zal de globalisering almaar verder gaan in de komende jaren? Dat is allerminst zeker omdat er steeds meer verzet is gerezen tegen globalisering en de gevolgen hiervan.

Hoe verstedelijking en globalisering elkaar versterken, bekijk je in deze opdracht.

 

Colofon

Het arrangement Steden en globalisering - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-28 15:05:33
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Steden en globalisering" besproken. Grote steden met meer dan tien miljoen inwoners, genaamd megasteden, zijn wereldwijd te vinden. Een megalopool, zoals BosWash aan de oostkust van de VS, omvat nabijgelegen grote steden. Mensen zijn naar steden getrokken door afnemende kansen op het platteland door modernisatie, droogte of landdegradatie. Nu woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden en dit zal naar verwachting verder groeien. Globalisering heeft steden doen groeien door vrijere handel en betere communicatie en transport. Steden fungeren als economische, culturele en politieke centra, wat wereldsteden of metropolen creëert. Deze metropolen werken samen, versterken globalisering en vormen een stedelijk netwerk. Verstedelijking zal doorgaan, maar er is verdeeldheid over globalisering. In 1999 was er protest tegen globalisering tijdens een WTO-bijeenkomst in Seattle, met gewelddadige conflicten tussen demonstranten en politie. Voorbeelden van dit verzet zijn Brexit en America First.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte; Ruimtelijke ontwikkeling;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, america first, arrangeerbaar, boswash, brexit, globalisering, megalopool, stercollectie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

VO-content Aardrijkskunde. (z.d.).

Template opdracht - v456

https://maken.wikiwijs.nl/141201/Template_opdracht___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open