De bedreiging van het Amazone-regenwoud - v456

De bedreiging van het Amazone-regenwoud - v456

Introductie

De Transamazônica is een snelweg dwars door het Braziliaanse deel van het Amazone-regenwoud. Het doel was om het noorden van Brazilië belangrijker te maken.
De aanleg van de snelweg had echter onbedoelde gevolgen. Welke?
Dat is het onderwerp van deze opdracht.

 

 

 

Colofon

Het arrangement De bedreiging van het Amazone-regenwoud - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-29 17:18:56
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Zuid-Amerika" wordt het thema ''De bedreiging van het Amazone-regenwoud" besproken. In de jaren zestig legde de Braziliaanse regering de Transamazônica-snelweg (BR-230) aan om het noordoosten van het land beter te verbinden. De snelweg zou 5200 km lang worden, maar is vooral onverhard. Ongeveer 200 km is geasfalteerd. Dit veroorzaakt problemen zoals vastlopen in modder en schade door kuilen. De snelweg had onbedoelde gevolgen voor het milieu en de inheemse volkeren in het Amazonegebied. Na de opening van de Transamazônica-snelweg trokken werkloze arbeiders het Amazonegebied in op zoek naar land. Veehouders en houthakkers kapten bossen, wat leidde tot conflicten met rubbertappers en inheemse volkeren. Ontbossing versnelde sterk, maar maatregelen na moord op activist Chico Mendes verminderden het. Toch blijft geweld tegen inheemse bevolking en milieuactivisten bestaan. Natuurorganisaties zijn bezorgd over plannen van de huidige Braziliaanse president voor het Amazoneregenwoud. In het Braziliaanse regenwoud zijn waardevolle delfstoffen zoals goud en koper te vinden. Dit trekt gelukzoekers aan, maar goudwinning is slecht voor het milieu en gebruikt giftige stoffen. De overheid wilde een groot reservaat openstellen voor mijnbouw, wat gevaarlijk is voor inheemse bevolking en milieu. Illegale mijnen en landingsbanen zijn er al. Ondanks protesten ging de regering in beroep. Mijnbouw bedreigt het hele gebied en de mensen die er wonen, zowel legaal als illegaal. Het Amazoneregenwoud wordt bedreigd door ontbossing, landroof, en de bouw van waterkrachtcentrales. De Braziliaanse regering wilde groeien en bouwde grote dammen, zoals de Belo Monte in de Xingurivier. Deze dam veroorzaakt problemen, zoals verstoorde waterafvoer en verplaatsing van inheemse volken. Het waterpeil daalt en vissen zijn schaars, terwijl de dam minder stroom produceert dan verwacht. Ontbossing en klimaatverandering dragen bij aan de problemen, en het herstel van het regenwoud duurt lang.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Landschappen (en menselijke activiteit); Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte; Duurzaamheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, amazone, arrangeerbaar, grondstoffen, mijnbouw, ontbossing, regenwoud, stercollectie, vwo456, waterkrachtcentrales

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open