Import en export - v456

Import en export - v456

Introductie

Vanaf ongeveer 1500 hebben Europese ontdekkingsreizigers Zuid-Amerika verkend en in kaart gebracht. Gaandeweg werd duidelijk dat het werelddeel rijk is aan delfstoffen en volop gelegenheid biedt om er landbouw te bedrijven. Dat is de reden voor het ontstaan van kolonies, vooral gesticht door Spanjaarden en Portugezen. Ze moesten vooral waardevolle producten leveren aan het moederland.

Ook nadat de kolonies zelfstandige landen waren geworden, bleven ze hun producten uitvoeren, niet meer alleen naar hun voormalige kolonisatoren, maar ook naar de Verenigde Staten en andere rijke industrielanden. De uitvoer van Zuid-Amerikaanse landen bestond vooral uit onbewerkte grondstoffen en hun economieën draaiden grotendeels op de opbrengsten daarvan.
Vanaf 1930 kwam er verandering in het exportbeleid van de voormalige kolonies en was het streven gericht op grotere onafhankelijkheid van de grondstoffenmarkt.

Hoe pakten de Zuid-Amerikaanse naties dat aan en met hoeveel succes? Hadden ze er allemaal evenveel succes mee? En hoe zijn de vooruitzichten in de komende jaren?

Colofon

Het arrangement Import en export - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-30 09:20:31
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Zuid-Amerika" wordt het thema ''Import en export" besproken. In de zestiende eeuw ontwikkelde Zuid-Amerika een economie gebaseerd op landbouw, nijverheid en mijnbouw. Terwijl boeren rondom steden vooral gewassen voor zelfvoorziening en verkoop verbouwden (cash crops op individueel niveau), waren mijnbouwgebieden en grote plantages gericht op uitvoer van delfstoffen en gewassen als cash crops op nationaal niveau, wat vaak meer opbrengsten opleverde voor eigenaren dan voor arbeiders. Vanaf 1930 voerden Zuid-Amerikaanse landen zoals Argentinië, Chili, Brazilië en Uruguay importsubstitutiebeleid in de vorm van handelsbarrières en industriestimulering, wat resulteerde in groei van de industrie en werkgelegenheid, maar ook nadelen met zich meebracht. Na het mislukken van importsubstitutiebeleid liberaliseerden landen als Argentinië en Brazilië hun economieën, moedigden buitenlandse investeringen aan en bevorderden exportvalorisatie, wat leidde tot welvaartsgroei en BBP-stijging. Multinationals en ook Chinese bedrijven spelen een rol, waarbij de eersten lokale arbeid in dienst nemen en de laatsten vaak eigen personeel inzetten en meer gericht zijn op infrastructuur en grondstoffen.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, cash crops, delfstoffen, exportvalorisatie, importsubstitutie, multinationals, plantages, stercollectie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open