Een veranderende economie en beroepsbevolking - v456

Een veranderende economie en beroepsbevolking - v456

Introductie

Landen in Europa en Noord-Amerika veranderden in de 19e eeuw van agrarische samenlevingen met een kleine nijverheidssector in industriële samenlevingen. Werkte een groot deel van de bevolking eerst in de landbouw, de ontwikkelingen daar maakten het mogelijk veel arbeidskrachten vrij te maken voor de opkomende fabrieken. De industrie zorgde een periode lang voor het grootste deel van het BBP en voor de meeste werkgelegenheid. Daarna kwam de dienstensector sterk op en neemt het grootste deel van het BBP voor haar rekening.

Rond 1900 had Zuid-Amerika een agrarische samenleving: een grote landbouwsector en een kleinere nijverheidssector. In deze opdracht gaat het om de vraag of in deze regio dezelfde veranderingen in economie en werkgelegenheid hebben plaatsgehad als in Europa en Noord-Amerika. Of heeft Zuid-Amerika zich op een andere manier ontwikkeld?
Als dat het geval is geweest, hoe is dat verschil tussen Europa en Noord-Amerika enerzijds en Zuid-Amerika anderzijds dan te verklaren?

Colofon

Het arrangement Een veranderende economie en beroepsbevolking - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-29 16:50:04
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Zuid-Amerika" wordt het thema ''Een veranderende economie en beroepsbevolking" besproken. Vroeger was Zuid-Amerika vooral afhankelijk van landbouw, waarbij ze gewassen verbouwden voor handel (cash crops) en voeding (food crops). Nadat ze onafhankelijk werden, richtten ze zich nog steeds op export met hulp van andere landen. Later begonnen ze met industrie en nu groeit de rol van diensten in hun economie. Tussen 1930 en de jaren 80 groeide de industrie dankzij grotere schaal en machines, wat arbeidsproductiviteit verhoogde. Hierdoor hadden industriële bedrijven minder werknemers nodig voor dezelfde productie. Ook verplaatsten enkele grote bedrijven delen van hun werk naar landen met lagere lonen wat uitschuiving wordt genoemd. In Zuid-Amerika begon de intersectorale verschuiving rond 1900, later dan in Europa en Noord-Amerika. Terwijl de industrie in die regio's zowel goederen als zware industrie en halffabricaten voortbracht, kreeg Zuid-Amerika te maken met meer concurrentie door globalisering en liberalisering. De informele sector speelt een grotere rol in de Zuid-Amerikaanse economie dan in Noord-Amerika en Europa.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, beroepsbevolking, cash crops, food crops, globalisering, halffabricaten, stercollectie, uitschuiving, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

VO-content Aardrijkskunde. (z.d.).

Template opdracht - v456

https://maken.wikiwijs.nl/141201/Template_opdracht___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open