Stabiele democratieën? - v456

Stabiele democratieën? - v456

Introductie

Overal ter wereld wordt er strijd gevoerd over het beheer en bestuur van het land. De landen in Zuid-Amerika zijn hierop geen uitzondering. Grof gezegd gaat het om de tegenstelling tussen concentratie van de macht bij regeringen of spreiding van de macht waarbij bijvoorbeeld regionale en lokale bestuurders en ook burgers meer te zeggen krijgen.

In Zuid-Amerika heeft het na de dekolonisatie aanvankelijk veel autoritaire regimes opgeleverd. Bijna al deze regimes maakten vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw plaats voor min of meer democratische vormen van bestuur, waarbij ook burgers vaak een actieve rol speelden.

Het leidde tot de voorspelling van ‘het einde van de geschiedenis’, de wereld zou eindigen in een wereldwijde liberale democratie. Maar lang niet overal heeft een stabiel en democratisch bestuur wortel geschoten. Bovendien zijn enkele democratische regeringsleiders autoritaire trekjes gaan vertonen.

In deze opdracht gaat het om het vraagstuk van de macht of beter, van de verdeling van macht.

Colofon

Het arrangement Stabiele democratieën? - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-29 16:42:23
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Zuid-Amerika" wordt het thema ''Stabiele democratieën?" besproken. In Zuid-Amerika wordt vaak kritiek geuit op autoritair gedrag, belemmering van oppositie en wijdverbreide corruptie, wat wijst op een tekort aan goed bestuur dat effectief, transparant, inclusief en verantwoordelijk zou moeten zijn. De kolonisatie van Zuid-Amerika bracht verschillende Europese machten met eigen bestuurders. Opstanden in de 18e eeuw leidden tot dekolonisatie, waarbij nieuwe landen ontstonden. Deze landen kenden inkomensongelijkheid en sociale problemen, stimuleerden industrialisatie en bescherming van eigen industrie. Sociale ongelijkheid zorgde voor opkomst van socialistische en communistische bewegingen, en de VS intervenieerden in verschillende landen om invloed te behouden en revoluties te voorkomen. In Zuid-Amerika waren er vervelende gevallen van onderdrukking en marteling van oppositie door dictators. Vanaf de jaren 80 vond een golf van democratisering plaats, bekend als de democratische transitie, waarbij dictaturen plaatsmaakten voor democratische regeringen. Tijdens en na deze transitie was er actieve bevolkingsparticipatie en werden problemen zoals corruptie, inkomensverschillen en economisch beleid aangepakt, waarbij verschillende landen verschillende benaderingen kozen.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, dekolonisatie, democratie, dictators, economie, industrialisatie, stercollectie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content Aardrijkskunde. (z.d.).

Template opdracht - v456

https://maken.wikiwijs.nl/141201/Template_opdracht___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open