Wie heeft de macht? - v456

Wie heeft de macht? - v456

Introductie

Latijns-Amerika lijkt een zwak te hebben voor krachtige leiders. Populisten in Latijns-Amerika lijken van alle tijden te zijn en worden nog steeds bewonderd. Niet allemaal worden ze democratisch gekozen. Er is geen werelddeel dat zo veel staatsgrepen en dictators heeft gekend als Latijns-Amerika.

Bewondering van populisten en afkeer van dictators, zijn dat twee kanten van dezelfde medaille of toch niet?

Colofon

Het arrangement Wie heeft de macht? - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-30 09:18:44
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Zuid-Amerika" wordt het thema ''Wie heeft de macht?" besproken. In de 19e eeuw werden caudillos, ofwel krijgsheren, belangrijk in Latijns-Amerika nadat de landen onafhankelijk werden. Ze trokken vaak de macht naar zich toe en hadden sterke aanhang. Juan Perón en Evita in Argentinië stonden voor het "peronisme," waarin niet-gekozen groepen macht hadden. Simón Bolívar, ook wel "El Libertador" genoemd, was cruciaal bij de onafhankelijkheid van meerdere landen. Na 1875 verminderde de macht van caudillos door modernisering van legers en infrastructuur. Desondanks bleef politieke onrust met talloze grondwetten, staatsgrepen en ongekozen presidenten tot 1980. Dictators uit de elite heersten vaak, profiteerden zelf, maar brachten armoede en onderdrukking voor de bevolking. Populisme is een politieke stroming die beweert op te komen voor het gewone volk tegenover de elite, en is zowel in het Westen als in Latijns-Amerika te vinden. In het Westen zijn de meeste populisten rechtse politici, terwijl in Latijns-Amerika vaak linkse regeringsleiders als nuevo populismo worden gezien.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Burgerschap; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, infrastructuur, peronisme, populisme, simon bolivar, stercollectie, vwo456, zuid-amerika
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open