Banen in de maakindustrie terug in eigen land, kan dat? - v456

Banen in de maakindustrie terug in eigen land, kan dat? - v456

Introductie

In Groot-Brittannië, Nederland, de Verenigde Staten en andere landen in het westen was de maakindustrie een belangrijke sector in de landelijke economie. Niet alleen kwam een groot deel van het Bruto Binnenlands Product voor rekening van die maakindustrie, ook was een groot deel van de beroepsbevolking erin werkzaam.

Maar vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw sloot de ene na de andere fabriek. De productie werd naar landen verplaatst waar de arbeidskrachten goedkoper waren. Uiteindelijk kwamen duizenden arbeiders op straat te staan. Die moesten maar zien ander werk te vinden en dat was lang niet altijd eenvoudig.

In deze opdracht zien jullie hoe het zover gekomen is en gaan jullie na in hoeverre het mogelijk is om, zoals sommige politici beloven, die industrie terug te halen om de werkgelegenheid te herstellen.

 

Colofon

Het arrangement Banen in de maakindustrie terug in eigen land, kan dat? - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-16 16:35:07
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Banen in de maakindustrie terug in eigen land, kan dat?" besproken. Vanaf het einde van de achttiende eeuw begon de industriële revolutie in Groot-Brittannië en verspreidde zich later naar andere Europese landen, Noord-Amerika, Japan, Zuid-Korea, Taiwan en andere landen in Oost- en Zuidoost-Azië, die samen de "nieuwe industrielanden" worden genoemd. Deze gebieden, namelijk Noord-Amerika, West-Europa en Oost- en Zuidoost-Azië, vormen de "Triade" en fungeren als de drijvende krachten achter de wereldeconomie. Vanaf de jaren '60 begonnen veel multinationale bedrijven een deel van hun productie naar lageloonlanden te verplaatsen, wat bekend staat als "outsourcing". Dit heeft geleid tot een nieuwe internationale arbeidsverdeling. Soms brengen multinationale ondernemingen hun productie weer terug naar landen in de Triade of zelfs naar het land waar hun hoofdkantoor gevestigd is, zoals in de VS en Nederland. Dit staat bekend als "reshoring". Deze verschuivingen worden gedreven door de toenemende implementatie van robots en informatietechnologie, waardoor productie met minder arbeidskrachten kan plaatsvinden.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, industriële revolutie, nieuwe industriele landen, outsourcing, stercollectie, triade, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

VO-content Aardrijkskunde. (z.d.).

Template opdracht - v456

https://maken.wikiwijs.nl/141201/Template_opdracht___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open