Colofon
Het arrangement Banen in de maakindustrie terug in eigen land, kan dat? - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2022-02-16 16:35:07
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Banen in de maakindustrie terug in eigen land, kan dat?" besproken. Vanaf het einde van de achttiende eeuw begon de industriële revolutie in Groot-Brittannië en verspreidde zich later naar andere Europese landen, Noord-Amerika, Japan, Zuid-Korea, Taiwan en andere landen in Oost- en Zuidoost-Azië, die samen de "nieuwe industrielanden" worden genoemd. Deze gebieden, namelijk Noord-Amerika, West-Europa en Oost- en Zuidoost-Azië, vormen de "Triade" en fungeren als de drijvende krachten achter de wereldeconomie. Vanaf de jaren '60 begonnen veel multinationale bedrijven een deel van hun productie naar lageloonlanden te verplaatsen, wat bekend staat als "outsourcing". Dit heeft geleid tot een nieuwe internationale arbeidsverdeling. Soms brengen multinationale ondernemingen hun productie weer terug naar landen in de Triade of zelfs naar het land waar hun hoofdkantoor gevestigd is, zoals in de VS en Nederland. Dit staat bekend als "reshoring". Deze verschuivingen worden gedreven door de toenemende implementatie van robots en informatietechnologie, waardoor productie met minder arbeidskrachten kan plaatsvinden.
- Leerniveau
- VWO 6; VWO 4; VWO 5;
- Leerinhoud en doelen
- Globalisering; Aardrijkskunde;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 6 uur en 0 minuten
- Trefwoorden
- aardrijkskunde, arrangeerbaar, industriële revolutie, nieuwe industriele landen, outsourcing, stercollectie, triade, vwo456
Gebruikte Wikiwijs Arrangementen
VO-content - Kennisbanken. (2019).
Kennisbank Aardrijkskunde - v456
https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456
VO-content Aardrijkskunde. (z.d.).
Template opdracht - v456