De stad van de toekomst - h45

De stad van de toekomst - h45

Introductie

In de Nederlandse wetgeving komt de term 'stad' niet voor; de Nederlandse wet kent alleen de begrippen 'gemeente' en 'bebouwde kom'. Toch kent iedereen de ‘stad’ en iedereen kent het verschil tussen ‘stad’ en ‘platteland’.

Sinds 2005 wonen er meer inwoners van Nederland in de stad dan op het platteland. De stad kent meer voorzieningen, meer werkgelegenheid, meer kunst en cultuur. Tegelijkertijd kent de stad ook meer problemen met mobiliteit, milieuvervuiling, criminaliteit en veiligheid.

Hoe houden we de steden leefbaar en veilig? Kunnen slimme technologie en innovaties daarbij helpen? Hoe ziet de stad van de toekomst, in het jaar 2100 bijvoorbeeld, er dan uit?

Colofon

Het arrangement De stad van de toekomst - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-08 09:43:33
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Leefomgeving" wordt het thema ''De stad van de toekomst" besproken.Een stad vervult verschillende functies en voorzieningen waar mensen wonen, werken, studeren of op bezoek komen. Binnen de stad kunnen belangen botsen, bijvoorbeeld bij het streven naar betaalbare woningen waarbij vastgoedbezitters profiteren, terwijl huurders het steeds moeilijker hebben. Ook het winkel- en uitgaanspubliek kan voor conflicten zorgen, zoals de behoefte aan sfeervol winkelen tegenover de overlast van verkeer en uitgaansdrukte. De groei van steden ging hand in hand met veranderingen in de arbeidsmarkt, waarbij de dienstensector een belangrijke rol speelt en de vraag naar kennis en hoogopgeleiden toeneemt. Dit heeft geleid tot een duale arbeidsmarkt met banen voor laag- en hoogopgeleiden. In de jaren tachtig en negentig vertrok veel industrie uit de steden, waardoor ruimte ontstond voor creatievere beroepen en zo ontstond het concept van de creatieve stad. In diezelfde periode kwam het concept van science parken overwaaien naar Nederland vanuit Amerika, en werd in 1984 het Leiden Bio Science Park opgericht. Om een stad goed te kunnen besturen, wordt er vaak gewerkt met publiek-private samenwerking (PPS), waarbij naar de inwoners van de stad wordt geluisterd en gebruik wordt gemaakt van hun kennis. In de afgelopen jaren heeft het concept van smart cities steeds meer aan populariteit gewonnen, waarbij slimme technologie en ruimtelijke inrichting samenkomen. Hierbij staan samenwerken, zuinig zijn en innoveren centraal. Tegelijkertijd wint ook het concept van de duurzame stad aan belang, waarbij gewerkt wordt met de drie P's: people, planet, profit. De focus ligt op het creëren van een stad die duurzaam en leefbaar is voor de huidige en toekomstige generaties.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte; Ruimtelijke ontwikkeling;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, duurzame stad, havo45, industrie, people planet profit, science park, smart cities, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open