Demografische ontwikkeling in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië - v456

Demografische ontwikkeling in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië - v456

Introductie

In Zuid-Amerika is na een periode van snelle groei de bevolking minder snel gaan groeien. Dat is ook het geval geweest in Zuidoost-Azië. In beide gebieden werd snelle groei van de bevolking gevolgd door een groei die in snelheid meer en meer afnam. Maar kijkend naar het verloop zijn er ook verschillen te zien.

Over die verschillen gaat deze opdracht en jullie brengen ze in kaart. Vervolgens gaan jullie na hoe de bevolking in beide regio’s zich verder zal ontwikkelen en wat dat betekent voor het beleid dat regeringen van de landen in beide regio’s moeten voeren om doelmatig op deze toekomstige ontwikkeling in te spelen.

Colofon

Het arrangement Demografische ontwikkeling in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-29 15:19:56
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Zuid-Amerika" wordt het thema ''Demografische ontwikkeling in Zuid-Amerika" besproken. In Zuid-Amerika zijn veel mensen rooms-katholiek, maar toch gebruikt ruim 70% van de vrouwen tussen 14-49 jaar voorbehoedsmiddelen, ondanks het verbod van de kerk, dit heeft invloed op de bevolkingsopbouw van de Zuid-Amerikaanse landen. Bevolkingsdruk verwijst naar hoeveel druk de omvang van de bevolking uitoefent op natuurlijke hulpbronnen, leefbaarheid en beschikbare ruimte in een gebied. Het wordt beïnvloed door de totale bevolking en de bevolkingsdichtheid. Factoren zoals werkgelegenheid spelen ook een rol. Als landbouw minder werk biedt door modernisering, kan de bevolkingsdruk toenemen. Wanneer steden meer banen hebben, trekken plattelandsbewoners naar de stad, wat de bevolkingsdruk daar kan vergroten. Dit gebeurt vooral als er meer mensen naar de stad gaan dan de stad kan absorberen. Volgens het demografische transitie model is de bevolking van een gebied stabiel in fase 1 en 4, groeit in fase 2 en 3, en kan stabiel blijven of krimpen in fase 5. Maar er zijn uitzonderingen. In Zuid-Amerika zijn twee landen geweest waar de bevolking in fase 2 of 3 kromp, en in Zuidoost-Azië waren er ook twee landen waar dit gebeurde.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, bevolkingsdruk, demografische ontwikkeling, stercollectie, voorbehoedsmiddelen, vwo456, zuid-amerika

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

VO-content Aardrijkskunde. (z.d.).

Template opdracht - v456

https://maken.wikiwijs.nl/141201/Template_opdracht___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open