Het leven op het platteland - v456

Het leven op het platteland - v456

Introductie

Zuid-Amerika is het meest verstedelijkte continent ter wereld, maar desondanks wonen er miljoenen mensen op het platteland. Hoe is het met hen gesteld? Waar wonen en werken ze en wat drijft hen?
Het is aan jullie om dat te onderzoeken.

Colofon

Het arrangement Het leven op het platteland - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-23 16:30:59
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Zuid-Amerika" wordt het thema ''Het leven op het platteland" besproken. Tijdens de kolonisatie van Brazilië vervingen Europese kolonisten de inheemse bevolking en creëerden grootgrondbezit. Na de slavernij bleven grote en kleine boerderijen (latifundios en minifundios) bestaan, met de armere bevolking op de laatste. De overgang naar export van niet-traditionele gewassen vergrootte de kloof tussen grootgrondbezitters en arme boeren, wat verergerde door landversnippering en landloze boeren die op grote boerderijen werkten.'In Zuid-Amerika strijden de landloze boeren van de Beweging van Landarbeiders zonder eigen grond (MST) tegen ongelijke landbezitting. MST is opgericht in 1984 en heeft meer dan 2500 bezettingen georganiseerd, waarbij ze ongebruikte grond claimen. De beweging streeft naar eerlijkere grondverdeling, maar wordt soms met geweld geconfronteerd door grootgrondbezitters en politie, ondanks hun geweldloze aanpak. Landbouwexperts helpen boeren om duurzame en productieve methoden te gebruiken, terwijl ze strijden voor naleving van de wet door de regering. In Zuid-Amerika worden niet alleen landloze boeren, maar ook inheemse bevolkingsgroepen, die in het tropisch regenwoud leven, getroffen door grootgrondbezitters en ontbossing. Het Departement voor Indiaanse Zaken (FUNAI) en organisaties proberen reservaten op te zetten om inheemse stammen te beschermen, maar economische druk, zoals mijnbouwplannen in waardevolle gebieden, bedreigen deze inspanningen.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte; Ruimtelijke ontwikkeling;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, boeren, export en import, grootgrondbezitters, latifundios, minifundios, oorspronkelijke bevolking, stercollectie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Aardrijkskunde. (z.d.).

Template opdracht - v456

https://maken.wikiwijs.nl/141201/Template_opdracht___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open