Allemaal even rijk? - v456

Allemaal even rijk? - v456

Introductie

Inkomens- en vermogensverschillen zijn van alle tijden en zijn overal ter wereld te vinden, dus ook in Zuid-Amerika. Toch proberen regeringen en diverse organisaties iets aan die verschillen te doen en armoede uit te bannen. Het zal er wel niet van komen dat iedereen evenveel verdient maar het lijkt wel haalbaar dat iedereen rond kan komen en toegang heeft tot zaken waar niemand buiten kan zoals gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting en voldoende goed voedsel. Dus eigenlijk zou de titel van deze opdracht ‘Allemaal rijk genoeg?’ moeten zijn.

Aan het einde van deze opdracht gaan jullie de regeringen van de landen in Zuid-Amerika adviseren hoe ze de bestaande inkomensverschillen in hun land kunnen verkleinen. Voor minder doen we het niet deze keer.

Colofon

Het arrangement Allemaal even rijk? - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-23 15:23:15
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Zuid-Amerika" wordt het thema ''Allemaal even rijk" besproken. De Gini-coëfficiënt meet hoeveel inkomensongelijkheid er is in een samenleving. In Zuid-Amerika is er een duidelijke scheiding tussen rijke elites en mensen met minder inkomen, en de Gini-coëfficiënt helpt om dit verschil te begrijpen. Om armoede en inkomensongelijkheid aan te pakken, kunnen regeringen zorgen voor een eerlijker verdeling van het inkomen of economische groei stimuleren. In veel Zuid-Amerikaanse landen hebben progressieve regeringen via betere verdeling, economische groei en infrastructuurverbeteringen succesvol armoede aangepakt en meer welvaart gecreëerd. De economie in Zuid-Amerika is in de afgelopen decennia gegroeid, maar recente uitdagingen zoals de coronapandemie hebben de economische groei beïnvloed, wat resulteert in toenemende armoede en werkloosheid. Ondanks groeiende werkgelegenheid en welvaart dankzij bedrijvigheid, sluizen buitenlandse bedrijven vaak hun winsten weg naar belastingvriendelijke locaties. Het BBP per hoofd van de bevolking verschilt tussen landen en regio's, en deze gegevens geven een inzicht in de welvaart. Tot 1930 sloten landarbeiders in Zuid-Amerika zich aan bij vakbonden voor betere arbeidsvoorwaarden, en na opkomst van de industrie en dienstensector na 1930 werden ook vakbonden in die sectoren actief. NGO's, zowel binnenlands als internationaal, werken aan het verminderen van armoede en werkloosheid via onderwijs- en werkgelegenheidsprojecten. De informele sector, bestaande uit activiteiten zoals straathandel en ambachtelijke arbeid, vormt een verborgen bron van inkomsten voor mensen in armoede, aangezien deze activiteiten buiten belasting- en sociale premiestelsels vallen en vaak niet worden meegenomen in economische statistieken.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Arm en rijk; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, economie, gini-coëfficiënt, informele sector, ngo, stercollectie, vakbonden, vwo456, zuid-amerika

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

VO-content Aardrijkskunde. (z.d.).

Template opdracht - v456

https://maken.wikiwijs.nl/141201/Template_opdracht___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open