Bevolkingsgroei in Zuid-Amerika - v456

Bevolkingsgroei in Zuid-Amerika - v456

Introductie

Tussen 1950 en 2017 is de bevolking van Zuid-Amerika gegroeid van 113,7 miljoen tot 426,5 miljoen. Tegelijkertijd, en vooral vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw, is de jaarlijkse groei van de bevolking, in procenten gerekend, gedaald. Tussen 1950 en 1955 was de groei nog 2,65% per jaar, in 2017 is die nog maar 1,1% per jaar.
Men neemt aan dat die groei verder zal afnemen. Welke factoren spelen hierbij een rol? Zijn het dezelfde factoren die in de rest van de wereld de groeisnelheid van de bevolking bepalen of spelen ook andere factoren een rol die alleen kenmerkend zijn voor Zuid-Amerika?

Dit gaan jullie in deze opdracht onderzoeken en jullie maken op grond van dit onderzoek een met argumenten ondersteunde prognose voor de omvang van de bevolking van Zuid-Amerika in 2050.

Colofon

Het arrangement Bevolkingsgroei in Zuid-Amerika - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-23 14:06:23
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Zuid-Amerika" wordt het thema ''Bevolkingsgroei in Zuid-Amerika" besproken. In dit onderdeel wordt het demografisch transitie model uitgelegd en welke plek de landen in Zuid-Amerika daar in nemen. In een land verspreidt de bevolking zich op basis van bevolkingsdruk, als er meer mensen zijn dan wat het gebied aankan. Dingen zoals werk en eten kunnen dan schaars worden. Dit heeft te maken met hoeveel mensen er zijn en hoe dicht ze bij elkaar wonen. Als mensen van het platteland naar steden verhuizen, krijgen ze meestal minder kinderen, dus in landen waar veel mensen in steden wonen, zijn er vaak minder geboortes. In Zuid-Amerika wonen veel mensen in steden. Als mensen kunnen lezen en schrijven, begrijpen ze beter hoe ze hun gezin kunnen plannen en minder kinderen kunnen krijgen. Dit gebeurt vaak als mensen naar school gaan. Godsdienst en migratie zijn twee belangrijke factoren die de demografische ontwikkeling van Zuid-Amerika beïnvloeden. De acceptatie van abortus en voorbehoedsmiddelen neemt toe door stijgende welvaart en onderwijs, maar wordt beïnvloed door religieuze overtuigingen, vooral in het overwegend rooms-katholieke Zuid-Amerika. Migratie heeft ook invloed op de bevolkingsgroei, met historische migratiestromen van Europeanen en Afrikaanse slaven die de bevolking vormden en veranderden.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, bevolkingsdruk, demografisch transitiemodel, godsdienst, mirgatie, stercollectie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

VO-content Aardrijkskunde. (z.d.).

Template opdracht - v456

https://maken.wikiwijs.nl/141201/Template_opdracht___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open