Digitale Geletterdheid

Digitale Geletterdheid

Inleiding

Deze beschrijving van een curriculum Digitale Geletterdheid is voortgekomen uit de wens van meerdere scholen om leerlingen bewuster, efficiënter en effectiever met digitale middelen om te leren gaan. Het is dan ook een beschrijving geworden die niet specifiek is voor één bepaalde school. Het is een verzameling van best practises, waaraan elke school haar eigen invulling kan geven.

Zo gaat deze beschrijving ervan uit dat Digitale Geletterdheid niet iets is alleen voor leerlingen, maar ook voor docenten én ouders. Ouders gaan thuis maar ook als zij op school komen op een bepaalde manier met digitale middelen om, zoals het maken van foto’s en filmpjes en het gebruik van een mobiele telefoon en sociale media. Als dat haaks staat op de uitgangspunten van de school betreffende het omgaan met digitale middelen, dan heeft dat een averechtse uitstraling op de leerlingen. Hetzelfde geldt uiteraard voor de docenten. Een totaalaanpak blijkt het meeste effect te hebben.

Elke school kan in de volgende hoofdstukken die zaken aanpassen, eruit halen of juist toevoegen of anders indelen, zoals de school dat wil. Dit is vaak afhankelijk van het stadium waarin de school zich bevindt m.b.t. het invoeren van digitale leermiddelen. Is het nu nog een pilot in een enkele klas of is de invoering al breder ingezet? Worden digitale leermiddelen in een paar vakken gebruikt of is ook hier sprake van een brede inzet?

Zo zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. In dit document geven we aandachtspunten en succesfactoren. Maak daarin bewuste keuzes. Kijk uit voor onderschatting van het belang van onze voorstellen: ze zijn niet voor niets opgenomen in dit curriculum!

Colofon

Het arrangement Digitale Geletterdheid is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2019-11-19 21:58:43
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit is de docentenbeschrijving van Digitale Geletterdheid
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
curriculum, digitale, geletterdheid, mediawijsheid
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open