De hegemoniale staat - v456

De hegemoniale staat - v456

Introductie

In deze opdracht bekijken we de veranderende positie van landen in de wereld, met de opkomst van het kolonialisme (en de rol van de tijdruimtecompressie daarbij) tot aan de afronding van het dekolonisatieproces in de jaren 70 van de vorige eeuw, waarmee de hegemonie van Europese mogendheden tot zijn einde kwam.

Colofon

Het arrangement De hegemoniale staat - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-21 17:15:23
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''De hegemoniale staten" besproken. Als een staat gedurende een bepaalde periode domineert op economisch, militair, financieel en cultureel gebied spreken we van een hegemoniale staat, de wereld heeft over de laatste eeuwen heen veel hegemoniale staten gekend, vooral onder de leiding van Europese landen. Door de industriële revolutie die rond 1880 op gang kwam nam de vraag naar grondstoffen toe. Voorheen waren er in veel Europa nog maar relatief weinig Europese mogendheden; het bleef beperkt gebleven tot verschillende handelsposten en het sluiten van verdragen met lokale machthebbers. Door de industriële revolutie kwam er behoefte aan een gegarandeerde aanvoer van grondstoffen, met name rubber, koper en olie. Bovendien zagen bepaalde Europese mogendheden in Afrika veel kansen voor nieuwe afzetmarkten en zo ontstond er een ware wedloop om Afrika. Met deze opdeling van Afrika brak er een nieuwe fase van kolonialisme aan. Het streven naar gebiedsuitbreiding om de eigen macht te vergroten, noemen we het imperialisme. Met de europeanisering werden Europese normen, gewoonten en technieken naar een ontwikkelingsland gebracht. Vaak ging dat ten koste van de plaatselijke cultuur, gewoonten en religie. In 1776 maakte de eerste kolonie zich los van het moederland, dit was Amerika en dit proces wordt dekolonisatie genoemd. In 1960 namen de VN een verklaring aan over dekolonisatie en in de jaren zeventig werden veel landen politiek onafhankelijk.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, gebiedsuitbreiding, hegemoniale staten, kolonie, ontwikkelingslanden, stercollectie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Aardrijkskunde. (z.d.).

Template opdracht - v456

https://maken.wikiwijs.nl/141201/Template_opdracht___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open