De uitvinding van de eeuw - v456

De uitvinding van de eeuw - v456

Introductie

Het NRC Handelsblad en de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen hielden in 2014 een essaywedstrijd over de vraag: “Wat is de beste uitvinding van de laatste honderd jaar en waarom?”

De winnaar was Bart Kuiper, econoom aan de Erasmus Universiteit en verbonden aan het Havenkenniscentrum Smart Port, met het essay “Ja, de container is de uitvinding van de eeuw.”
Waarom won hij deze wedstrijd?
Dat gaan jullie ontdekken in deze opdracht ‘De uitvinding van de eeuw’.

Colofon

Het arrangement De uitvinding van de eeuw - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-16 14:45:56
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''De uitvinding van de eeuw" besproken. Internationale handel kent een lange geschiedenis en speelde een cruciale rol in de welvaart van Nederland tijdens de Gouden Eeuw. Vóór de industriële revolutie was het transport van goederen arbeidsintensief en complex, met diverse regels voor afmetingen en gewicht van vrachtwagens en treinen. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw werden containers geïntroduceerd als een efficiëntere transportmethode, dankzij het baanbrekende idee van Malcolm McLean om opleggers op schepen te plaatsen voor zeetransport, wat leidde tot de opkomst van het containerschip. De standaardmaat van een containerschip werd vastgesteld op 20x8x8,6 voet, wat één TEU vertegenwoordigt. De Rotterdamse haven ontwikkelde snel de eerste gespecialiseerde containerhaven, de Europe Container Terminus (ECT). De containerrevolutie stimuleerde wereldwijde handelsgroei en bevorderde de globalisering, waarbij nu 90% van de wereldhandel via containerschepen verloopt en een uitgebreid transportnetwerk van containerterminals wereldwijd bestaat. Nederland blijft een belangrijke exporteur van stukgoederen. De containerrevolutie bracht diverse voordelen van globalisering met zich mee, zoals efficiënt internationaal transport en verwerking van goederen, lagere transportkosten en toegankelijkheid van goedkope producten voor westerse consumenten, de opkomst van de Aziatische maakindustrie en economische groei, evenals positieve effecten op de Nederlandse economie, distributie en hoogwaardige technologie en diensten. Echter, de dominante rol van de container in de globalisering heeft ook nadelen, zoals CO2-emissies en broeikasgassen door containervervoer, inefficiënte benutting van vervoerscapaciteit met lege containers, trage doorlooptijden in de logistieke keten, streven naar goedkopere productie met verplaatsing van fabrieken en concurrentie tussen leveranciers. Dit heeft geleid tot de opkomst van een tegenbeweging voor lokale, biologische producten en heeft ook banenverlies veroorzaakt in Nederland, voornamelijk onder laagopgeleide werknemers in de haven.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Transport en vervoer; Globalisering; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, de uitvinding van de eeuw, ect, industriële revolutie, stercollectie, teu, transport, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open