(On)zichtbaar Nederland - v456

(On)zichtbaar Nederland - v456

Introductie

In 1858 had Jacob van Niftrik bijna anderhalve dag nodig om een afstand van iets meer dan 150 kilometer hemelsbreed af te leggen. Nu kun je diezelfde afstand in iets meer dan twee uur afleggen.

In deze opdracht onderzoek je hoe het kan dat we steeds minder tijd nodig hebben voor het afleggen van dezelfde afstand. Welke technologische ontwikkelingen zijn daarbij van invloed geweest?

Centraal begrip in deze opdracht is: ‘tijdruimtecompressie’.

Colofon

Het arrangement (On)zichtbaar Nederland - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-15 17:21:22
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''(On)zichtbaar Nederland" besproken. Dit onderdeel behandelt het concept van tijdruimtecompressie. Doordat gebieden steeds meer met elkaar in verbinding komen te staan, kan de relatieve afstand afnemen, terwijl de absolute afstand, gemeten in kilometers, altijd gelijk blijft. Er zijn ook begrippen als absolute ligging en relatieve ligging. Absolute ligging wordt gemeten in geografische breedte en lengte, terwijl relatieve ligging beschreven kan worden in relatie tot de omgeving. Door de wereldwijde ontwikkelingen neemt de relatieve afstand af; er ontstaan betere wegen, snellere vervoersmiddelen en dankzij moderne apparatuur en het internet staan we makkelijker met elkaar in contact. Het feit dat het minder tijd kost om dezelfde afstand af te leggen wordt tijdruimtecompressie genoemd. Hierdoor kan het afstandsverval verminderen, wat verwijst naar de afnemende invloed of interactie naarmate de afstand tussen twee locaties groter wordt.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, absolute afstand, absolute ligging, afstandsverval, arrangeerbaar, relatieve afstand, relatieve ligging, stercollectie, tijdruimtecompressie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open