Verschillen tussen regio's - v456

Verschillen tussen regio's - v456

Introductie

Dat er verschillen in rijkdom en ontwikkeling bestaan tussen landen, dat is bekend. Maar binnen landen zijn er ook grote verschillen in welvaart, welzijn en rijkdom.

Landen worden vaak met elkaar vergeleken door middel van indicatoren die het landelijke gemiddelde aangeven. Ze verhullen ruimtelijke en sociale verschillen op een lagere ruimtelijke schaal – bijvoorbeeld de regio - binnen het land. 

In deze opdracht gaan we aan de slag met manieren om deze verschillen toch te kunnen meten en bekijken we de betrouwbaarheid en geschiktheid van die metingen.

Colofon

Het arrangement Verschillen tussen regio's - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-15 17:03:20
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Verschil tussen regio's" besproken. Niet iedereen binnen een land verdient evenveel. Landen met eenzelfde BBP (Bruto Binnenlands Product) kunnen een heel verschillende verdeling van de rijkdom over de bevolking hebben. Dit noemen we sociale ongelijkheid. De Lorenzcurve is een grafiek waarin je de inkomensverdeling binnen een bepaald gebied kunt laten zien. De GINI-coëfficiënt is afgeleid van de Lorenzcurve en levert een getal op tussen 0 en 1, hoe hoger de GINI-coëfficiënt hoe ongelijker het inkomen binnen een land is verdeeld. Het Bruto Regionaal Product (BRP) is een maatstaf voor de totale economische productie binnen een specifieke regio gedurende een jaar, inclusief de toegevoegde waarde van goederen en diensten. Europese regionale verschillen worden geanalyseerd aan de hand van deze BRP-cijfers om inzicht te krijgen in de economische welvaart en ongelijkheid tussen verschillende gebieden binnen Europa.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Arm en rijk; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, bbp, brp, gini-coëfficiënt, lorenzcurve, stercollectie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Aardrijkskunde. (z.d.).

Template opdracht - v456

https://maken.wikiwijs.nl/141201/Template_opdracht___v456

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Verschillen tussen regio's

GINI-coëfficiënt

Verschillen tussen regio's

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open