Pluriforme samenleving

Pluriforme samenleving

Welkom bij de les

Wat gaan we vandaag doen?

Deze les pakken we het iets anders aan. Alle informatie die je nodig hebt om de opdrachten te maken vind je in deze digitale leeromgeving. Hierdoor kun je alle belangrijke informatie leren, jezelf tussendoor toetsen én jezelf trainen om nog beter zelfstandig te werken.

Aan de linkerkant van de pagina vind je het menu. Bij ieder kopje krijg je uitleg over het onderwerp dat te maken heeft met pluriforme samenleving. Soms wordt de uitleg ondersteund door een korte video en/of een opdracht. Houd dus je koptelefoon bij de hand!

Intro

Tijdens je opvoeding krijg je verschillende waarden, normen en gewoonten mee van je ouders, familie, vrienden, leraren en misschien wel trainers. In iedere groep zijn deze waarden, normen en gewoonten verschillend, maar soms lopen deze ook door elkaar. Tijdens deze digitale les kom je meer te weten over de verschillende cultuurgroepen in Nederland en hoe die met elkaar omgaan.

Lesplan

Nadat je de onderstaande lesdoelen hebt doorgenomen, ga je aan de slag. De begrippen die worden besproken zijn dominatie cultuur, subcultuur, allochtoon/autochtoon, vijf redenen om te verhuizen naar een ander land en asielzoeker/vluchteling. Vervolgens wordt je kennis getest en maak je aan de hand van de uitslag de bijbehorende opdracht. Hierna volgt de eindtoets en tot slot vraag ik je vriendelijk om de digitale evaluatie in te vullen.

Leerdoelen

Aan het einde van deze les;

  • Kun je in eigen woorden uitleggen wat een pluriforme samenleving is;
  • Kun je twee voorbeelden geven van de dominante cultuur en subculturen in Nederland;
  • Kun je aangeven op welke vier gebieden discriminatie plaatsvindt;
  • Kun je het begrip tolerantie in eigen woorden uitleggen en een voorbeeld geven;
  • Kun je het begrip respect in eigen woorden uitleggen en een voorbeeld geven.

Zo veel mensen, zo veel wensen

Een pluriforme samenleving. Wat is dat?

In Nederland leven mensen met verschillende culturen en leefstijlen door elkaar. Je kunt eigenlijk zeggen dat er een mix van culturen is. Op school zie je dit ook, in iedere klas zitten leerlingen met verschillende culturen en leefstijlen door elkaar. Als je met elkaar omgaat kan je dit merken en kan je zelfs van elkaar leren.

Niet alleen tussen Nederlanders en Nederlanders met een andere achtergrond zijn er verschillen. Ook tussen Nederlanders onderling zijn er verschillen in cultuur en leefstijl. Zo zal een meisje uit de stad zich anders gedragen dan een jongen uit een dorp. En iemand van 15 jaar zal zich anders gedragen dan iemand van 31 jaar. Deze verschillen gelden bijvoorbeeld ook binnen groepen Turken, Chinezen en Marokkaanse Nederlanders.

Omdat in Nederland mensen leven met verschillende culturen en leefstijlen, noemen we Nederland een pluriforme samenleving.

Al deze verschillende groepen mensen hebben hun eigen interesses en eigen behoeften, daarom is de uitspraak "Zo veel mensen, zo veel wensen" goed van toepassing bij het begrip pluriforme samenleving.

 

Bekijk de onderstaande kennisclip.

 

 

Cultuur

Cultuur

Zonder dat je het misschien doorhebt, gedraag je je naar de cultuur van de samenleving waarin je opgroeit. Je pakt bijvoorbeeld gemakkelijk de fiets, eet oliebollen rond oud en nieuw en je viert christelijke feestdagen zoals Pasen en Kerstmis, ookal ben je misschien niet christelijk opgevoed.

Cultuur is de verzamelnaam voor alle normen, waarden en gewoonten die mensen in een bepaalde groep of samenleving met elkaar delen.

Dominante cultuur

Onder de dominante cultuur verstaan we de gewoonten van de meeste mensen in een land. Voor Nederlanders is het normaal om rond zes uur 's avonds warm te eten, om te klagen over het weer en om Sinterklaas te vieren. Dit zijn kenmerken van de Nederlandse dominante cultuur die simpel te herkennen zijn. Andere kenmerken zijn vrijheid van meningsuiting, gelijke behandeling van mannen en vrouwen en het verbod te discrimineren op geslacht, afkomst en leeftijd.

Subcultuur

Naast de dominante cultuur, zijn er ook verschillende subculturen in Nederland. Een subcultuur is de cultuur van een kleine groep mensen in de samenleving. Het zijn eigenlijk verschillende kleine cultuurgroepen binnen de dominante cultuur. Iedereen, ook jij, behoort tot verschillende subculturen.

Je kunt tegelijkertijd dol zijn op voetballen, christelijk zijn, leren voor kapper en van tekenen houden. Binnen al deze groepen gedraag je je volgens de waarden en normen die er gelden.

Subculturen bestaan op verschillende gebieden, hieronder enkele voorbeelden:

Geloof: joods, moslim, christelijk

Muziek: hiphop, rock, k-pop, klassiek

Werk: stratenmaker, docent, sportcoach

Politiek: socialisten, liberalen, christen-democraten

Woonplaats: Rotterdam, Leeuwarden, Eindhoven (carnaval)

Land van herkomst: Marokkaans, Turks, Antilliaans (dit zijn etnische subculturen).

Bekijk het onderstaande filmpje en maak vervolgens de bijbehorende opdracht. Deze staat op de volgende pagina (gebruik de pijltjes onderaan deze pagina).

 

 

 

Opdrachten

Omgaan met anderen

Discriminatie

Ieder mens is anders. Mensen hebben verschillende culturele achtergronden en verschillende dingen meegemaakt in hun leven. Daarom is het belangrijk dat je niet oordeelt over iemand voordat je hem of haar kent. Een gevolg van over iemand oordelen die je nog helemaal niet kent is discriminatie. Discriminatie komt voor wanneer mensen in dezelfde situatie anders worden behandeld.

Discriminatie komt voor op verschillende gebieden, hieronder wordt aangegeven op welke gebieden en bij ieder gebied wordt er een voorbeeld gegeven.

Culturele achtergrond: als sollicitant word je afgewezen vanwege je Arabische achternaam. Discriminatie op basis van culturele achtergrond noemen we racisme.

Uiterlijk: een klasgenoot wordt gepest doordat hij of zij een een beugel en een bril heeft.

Sekse: man of vrouw zijn, of je seksuele geaardheid. Een jongen wordt uitgescholden omdat hij homoseksueel is. Er wordt gesproken van seksisme wanneer mensen worden gediscrimineerd op grond van hun geslacht. Bijvoorbeeld als vrouwen minder betaald krijgen dan mannen, terwijl ze hetzelfde beroep uitoefenen.

Leeftijd: iemand met een leeftijd boven de vijftig jaar wordt niet zo snel aangenomen als een bedrijf alleen jong personeel wil.

Tolerantie

Discriminatie is in Nederland verboden. Dit is opgenomen in ons wetboek. Om discriminatie te voorkomen moeten mensen een tolerante houding aannemen tegenover anderen. Tolerant zijn betekent dat je er geen probleem mee hebt dat mensen anders zijn of andere normen en waarden hebben dan jij.

Dus ook wanneer je het niet volledig eens bent met de waarden en normen van de ander, heb je altijd de keuze om deze wel te begrijpen.

Respect

Naast tolerantie, bestaat ook respect. Respect hebben betekent dat je de ander in zijn of haar waarde laat. Iemand die een andere religie dan jij aanhangt scheld je niet uit, maar laat je zijn geloof uitoefenen. "Leven en laten leven", wordt er ook wel eens gezegd.

Bekijk het onderstaande filmpje en maak vervolgens de bijbehorende opdracht. Deze staat op de volgende pagina (gebruik de pijltjes onderaan deze pagina).

 

Opdracht

Test je kennis

Bij een score van 7 punten of hoger, ga je door naar de verdiepende opdracht. Bij een score lager dan zeven punten maak je de extra oefening. Succes!

https://forms.office.com/Pages/ShareFormPage.aspx?id=zrpvyrp8U02GgaBihPf_RgYAdobnb6VMojc8kOPWV59UOTlMTUlKRlVYWDZZMU85UDBBUkpSNDFXVS4u&sharetoken=c4VKCX9FQk237oVHEuTK

 

Extra oefening

Verdiepend: Rotterdam in cijfers

Begrippenlijst

Hieronder vind je de begrippenlijst met bijbehorende definitie. Deze kun je doornemen voordat je aan de eindtoets begint.

Pluriforme samenleving: Een samenleving van mensen met verschillende culturen en leefstijlen.

Dominante cultuur: De normen, waarden en gewoonten van de meeste ensen in een land.

Subcultuur: De cultuur van een kleine groep mensen binnen de samenleving.

Discriminatie: Mensen in dezelfde situatie anders behandelen.

Tolerantie: Er geen probleem mee hebben dat mensen anders zijn of andere normen en waarden hebben dan jij.

Respect: De ander in zin of haar waarde laten.

 

Eindtoets

Het is tijd voor de eindtoets! Lees de vragen goed en beantwoord de vragen. Heel veel succes!

 

 

Bronnen

Van den Broeke, J., Middelkoop J., Rinkel, G., Vermeulen, J., Rijpkema, T., Schuurman, T. (2016). Thema's Maatschappijleer vmbo KGT. Wormerveer: Essener.

 

Video's

Omgaan met anderen:

https://schooltv.nl/video/tolerantie-leven-en-laten-leven/#q=tolerantie

 

Cultuur:

https://schooltv.nl/video/dominante-cultuur-en-subculturen-iedereen-heeft-zijn-eigen-gewoontes/#q=cultuur

 

Externe bronnen

Rotterdam in cijfers:

https://onderzoek010.nl/jive?cat_open=Beleidsthema%27s/Demografie