Wie heeft het voor het zeggen? - v456

Wie heeft het voor het zeggen? - v456

Introductie

In deze opdracht bekijken jullie diverse aspecten van politieke globalisering. De centrale vraag is: ‘Wie heeft het voor het zeggen?’ Is dat de soevereine staat? Zijn dat supranationale organisaties? Of zijn het de multinationale ondernemingen?

Jullie onderzoeken wie (het meest) van de globalisering profiteert. Daarbij is er ook aandacht voor mensen die de globalisering helemaal geen goed idee vinden.

Colofon

Het arrangement Wie heeft het voor het zeggen? - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-21 17:18:26
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Wie heeft het voor het zeggen?" besproken. De wereld is sterk verbonden via handel, kapitaalstromen, informatie, sociale interacties en politiek. Globalisering heeft geleid tot een geïntegreerde wereld, waarin landen met elkaar samenwerken in verschillende mate. De mate van globalisering wordt gemeten door de KOF Globalisation Index, waarbij naar economische, sociale en politieke eigenschappen van een land worden gekeken. Nederland, Zwitserland en andere EU-landen zijn sterk geglobaliseerd, wat leidt tot meer productiviteit, banen en culturele uitwisseling. Grote organisaties hebben hier veel macht en mno's kunnen gebruik maken van het belastingsparadijs in deze landen. In deze landen veranderd ook de rol van de staat en komt er meer regionaal en lokaal beleid. Hierbij vinden ook internationale samenwerkingen plaats zowel als blokvorming zoals de EU. Maar er is ook een beweging tegen het globalisme; anti-Europees en anti-globalisme, wat wordt gekenmerkt door verlangen naar regionalisme en behoud van de eigen identiteit. De andersglobaliseringsbeweging komt op tegen de negatieve aspecten van globalisering, met protesten tegen topconferenties van industrielanden en zorgen over armoede, milieu, mensenrechten en vrede.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, andersglobalisten, anti-globalisten, arrangeerbaar, belastingsparadijs, globalisering, mno's, stercollectie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open