Een eigen onderzoek naar WO2 Havo/VWO

Een eigen onderzoek naar WO2 Havo/VWO

Introductie

Introductie

Je gaat een onderzoek doen naar de Tweede Wereldoorlog. Ik hoop dat je iets hebt geleerd van de gastspreker en dat je na dit gesprek met vragen zit, vragen waar je antwoorden op wilt hebben. Deze antwoorden krijg je niet zomaar, je gaat hier een historisch onderzoek naar doen en met dit onderzoek je eigen virtuele museum inrichten!

Begeleiding

Meneer Ombre helpt je graag bij het uitvoeren van deze geschiedenis quest.

 

 

 

 

Tijdbesteding

2 x 3 uur= 6 uur.

Vrijheid

Dit is een gestructureerde quest. Je bepaalt zelf wanneer en waar je deze quest doet. Het onderwerp, de vraagstelling en de uitwerking zijn bepaald door de docent.

Motivatiemotor

Passie uitoefenen

Naar een doel streven

Nieuwsgierigheid

Iets totaal nieuws leren

"Ik hou van het verleden en heden, ik wil hier meer en meer van weten." "Ik wil een historisch onderzoek kunnen doen." "Ik ben nieuwsgierig naar hoe dingen ontstaan en wil hier meer over te weten komen." "Ik wil het verleden leren onderzoek door middel van historsiche vaardigheden in te zetten."

 

Verderkijker

 

 

 

 

 

Open bestand Keynote verderkijker

Plaats een afbeelding van je ingevulde verderkijker Keynote in Seesaw mapje geschiedenis.

Routeplanner

De quest van geschiedenis is verdeeld over twee weken. Deze weken moeten elkaar opvolgen. 

 

Opdracht Tweede Wereldoorlog en jodenvervolging

Lees de paragraaf (5.3)  over de Tweede Wereldoorlog en jodenvervolging en maak de opdrachten.

 

Paragraaf 5.3  Klik hier voor de leestekst.

Opdrachten 5.3 Klik hier voor de opdrachten. Lever je opdrachten in Seesaw mapje geschiedenis!

Opdracht Nederland bezet.

Lees de paragraaf (5.4)  over Nederland bezet en maak de opdrachten.

 

Paragraaf 5.4  Klik hier voor de leestekst.

Opdrachten 5.4 Klik hier voor de opdrachten. Lever je opdrachten in Seesaw mapje geschiedenis!

Historisch onderzoek naar WO2

Je kunt je alleen een goed beeld krijgen van het verleden als je aan dat verleden vragen stelt, historische vragen. Historische vragen zijn vragen waarin je op zoek gaat naar verklaringen voor gebeurtenissen en ontwikkelingen, naar de gevolgen van gebeurtenissen. Vragen ook waarin je onderzoekt wat er in de loop van de tijd is veranderd en wat hetzelfde is gebleven. Maar ook vragen naar waarom mensen gedaan hebben wat ze gedaan hebben.


Het antwoord op de al deze vragen vind je in historische bronnen, in brieven, dagboeken en verslagen, verhalen (zoals onze gastsprekers) maar ook in gebouwen, foto's, tekeningen of in grafieken en tabellen.Waar ben jij benieuwd naar? Je gaat nu onderzoek doen naar een onderwerp dat je interesse heeft. En je gebruikt hiervoor historische bronnen.

 

Je kunt kiezen uit de volgende onderwerpen:

Verzet

D-Day

Jodenvervolging

Onderduiken


 

De onderzoeksvraag

Historische vragen

Als je informatie gaat verzamelen over het verleden moet je weten wat je zoekt. Je zoekt een antwoord op een vraag. Je kunt met 3 soorten historische vragen aan het werk.

  • Beschrijvende vragen gebruik je als je wilt weten hoe een situatie in het verleden was, bijvoorbeeld: hoe was het leven in de eerste dorpen in Nederland? Wat veranderde in het leven van de mensen?
  • Waarderende vragen gebruik je om te onderzoeken wat jij ergens van vindt, bijvoorbeeld: was het fijn om in een prehistorisch dorp te leven? Bij zo’n vraag geef je dus je mening.
  • Verklarende vragen gebruik je als je wilt uitleggen waardoor dingen zijn gebeurd, bijvoorbeeld: waarom zijn in Drenthe hunebedden gebouwd? Welke gevolgen had het ontstaan van de landbouw voor de manier van leven?

     

Deelvragen bedenken

Vaak is het heel handig om deelvragen te bedenken. Bij het onderwerp ridders kun je dan bijvoorbeeld denken aan:

  • Hoe ziet een ridder eruit?  
  • Hoe kon je ridder worden?
  • Wanneer leefden er ridders?  
  • Waar waren er ridders?
  • Waarom waren er eigenlijk ridders?  
  • Wat was de taak van ridders?
  • Was het leuk om ridder te zijn?

OPDRACHT!

Formuleer nu zelf je hoofdvraag en deelvragen in dit formuleer

Vragenmachientje

Haal je vraag eens kritisch door het vragenmachientje: 

Het onderzoek doen

Bronnenmappen

In iedere map staan aantal geselecteerde bronnen. Wanneer je er meer nodig hebt om je onderzoeksvraag te beantwoorden ga je op zoek naar andere bronnen.

Bronnenmap Verzet

13 in de oorlog deel 1 verzet.

13 in de oorlog deel 2 verzet

TweedeWereldoorlog.nl informatie over verzet.

Mevrouw Post doet haar verhaal op het HVX (2019)
Mevrouw Post doet haar verhaal op het HVX (2019)

Trijneke Post

Trijneke Post (Oosterhesselen, 1933) is een van de negen kinderen van verzetsman Johannes Post en Dina Post-Salomons.
Trijneke is zes jaar oud wanneer de oorlog uitbreekt. Vader is actief in het verzet. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat jongemannen en Joden op onderduikadressen worden ondergebracht. “Het was een komen en gaan bij ons en wij, als kinderen, hadden geleerd te zwijgen. Dan was er opeens een ‘zusje’ bij of iemand kwam met zwart haar en had de volgende dag rood haar.” Met zijn verzetsgroep pleegt vader overvallen op politiebureaus om aan wapens te komen, en op distributiekantoren om bonkaarten voor voedsel te bemachtigen.
In juli 1943 wordt vader na verraad opgepakt en opgesloten, maar met hulp van een politieagent lukt het hem te ontvluchten. Vanaf dat moment is het voor de overige gezinsleden te gevaarlijk om thuis te blijven en worden zij zelf allemaal onderduikers. Moeder voegt zich bij vader in het actieve verzet. Trijneke komt terecht bij een oom en tante in Zwartsluis. Hoewel ze daar veilig is voelt Trijneke zich erg ongelukkig.
In juli 1944 slaat het noodlot toe: na een mislukte poging om zijn vrienden te bevrijden uit de Weteringschansgevangenis in Amsterdam wordt vader opgepakt en doodgeschoten in de duinen bij Overveen. Voor Trijneke breekt een angstige en chaotische periode aan: ze wordt ernstig ziek en moet voor haar eigen veiligheid verschillende malen naar andere onderduikadressen. Na de bevrijding is iedereen blij elkaar weer terug te zien. Maar de oorlog laat diepe sporen na: vader is dood en moeder, broers en zussen zijn allemaal getekend door de oorlog.  “De bevrijding bracht mensen in jubelstemming, maar ik voelde niets meer. Kon niet blij zijn, er was te veel gebeurd.”
Johannes Post krijgt postuum een heldenstatus: vele scholen, monumenten en straatnamen zijn naar hem vernoemd. Hij is dood, maar de held leeft voort. Als kind van een nationale verzetsheld wordt Trijneke geacht trots te zijn, waardoor het persoonlijke verdriet om het gemis van vader weinig plaats krijgt.
Als gastspreker hoopt Trijneke Blom-Post dat leerlingen leren om onrecht te herkennen en waakzaam te zijn.

 

Illegale verzetskrant TROUW Let op de datum!
Illegale verzetskrant TROUW Let op de datum!

Bronnenmap D-DAY(operatie Overlord)

Dit boek is te vinden en te gebruiken in de Library, Zet hem na gebruik AUB terug.
Dit boek is te vinden en te gebruiken in de Library, Zet hem na gebruik AUB terug.

Bron D-Day

D-Day film 2

Bronnenmap Onderduiken en Jodenvervolging

Joden in WO2 13 in de oorlog. deel 1

Joden in WO2 13 in de oorlog. deel 2

Mevrouw Kats doet haar verhaal op het HVX (2019)
Mevrouw Kats doet haar verhaal op het HVX (2019)

Lies de Hond

Lies de Hond is op 16 april 1939 in Amsterdam geboren. Haar vader en moeder hebben een bontatelier waar ze beiden werken. Liesje is overdag meestal bij haar opa en oma. De familie krijgt in Amsterdam te maken met de anti-Joodse maatregelen. Liesje herinnert zich onder andere nog dat ze niet meer naar de speeltuin mocht.
In april 1943, een paar dagen voor Liesjes vierde verjaardag, worden haar moeder, grootouders en de rest van de familie van huis opgehaald en naar de Hollandsche Schouwburg gebracht. Liesje wordt door een vreemde opgepakt en naar de crèche aan de overkant van de straat gebracht. Zij komt op een grote slaapzaal en speelt er met de trapauto’s in de speelzaal.
In de hoek van de slaapzaal is een zitje. Als haar moeder en oma afscheid van haar komen nemen mag ze niet naar hen toe en huilt en gilt ze tegen haar moeder en oma dat zij niet weg mogen gaan. Na een aantal dagen wordt Liesje in een jutezak gestopt en zo de crèche uitgesmokkeld. Zij wordt naar Nora Koopmans, een vriendin van haar moeder, gebracht.
Elke avond geeft Liesje voor het slapen gaan haar moeders foto een kusje. Ze wist dat ze in een kamp zat dat Westerbork heette. Nora zegt tegen haar dat haar moeder weer terug zal komen. Na de bevrijding is dat inderdaad het geval. Voor de rest van de familie geldt dit niet. Haar grootouders en vele anderen van de familie zijn direct bij aankomst in de vernietigingskampen vermoord.
Lies Caransa-de Hond: "Ik wil kinderen iets meegeven over het verleden en hen laten nadenken over de gevolgen van antisemitisme en racisme."
Op de website https://cinecrowd.com/nl/sobibor-excavated-4-stages-deceit zijn 2 filmpjes te zien waarin Lies Caransa vertelt over haar herinneringen aan de Hollandsche Schouwburg en haar neefje David (Deddie) Zak die is vermoord in Sobibor:
- https://vimeo.com/223606322
- https://vimeo.com/215823256

 

Rozette Kats

Rozette Kats (1942) wordt in Amsterdam geboren. Kort na haar geboorte besluit het Joodse gezin Kats onder te duiken. Dit blijkt niet eenvoudig met een kleine baby. Via een aantal adressen komt Rozette terecht bij een echtpaar dat tot tweemaal toe kort na de geboorte hun eigen kindje heeft verloren. Ze is dan negen maanden oud en wordt gescheiden van haar ouders verder opgevoed. Om veiligheidsreden krijgt Rozette de naam Rita mee.  

Rozette maakt bij haar pleegfamilie de bevrijding mee. Haar ouders is dit niet gegund. Hun onderduikadres wordt verraden en Rozette’s vader en moeder worden via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd en vermoord. Na de oorlog blijken alleen een halfbroer en oom nog te leven.

Het leven van Rozette Kats verloopt als gevolg van de moeilijke start problematisch. De avond voor haar zesde verjaardag vertellen haar pleegouders dat zij hun kind niet is. Rozette lijkt voor de buitenwereld ogenschijnlijk als een normaal kind op te groeien, maar innerlijk heerst er een zwarte leegte. In 1992 neemt Rozette deel aan de conferentie Het Ondergedoken Kind in Amsterdam. Zij ontmoet daar lotgenoten en kan na bijna vijftig jaar eindelijk praten over haar diepste gevoelens. Nadien is ze gastlessen gaan geven namens de Vereniging Joodse OorlogsKinderen.

Rozette Kats is sinds de start van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden (1999) gastspreker. Daarnaast is ze nog steeds lid van de Vereniging Joodse Oorlogskinderen en was ze jarenlang bestuurslid van de Stichting Sobibor. In die hoedanigheid speelde ze een belangrijke rol bij het proces tegen Demjanjuk.

Reisblog

Tijdens deze quest 'blog' je over de volgende onderdelen:

Tijdens deze quest en reis geef je antwoord op de volgende vragen:

Bekend: wat wist je al over het onderwerp?

Benieuwd: wat wil je ontdekken?

Bewaren: welke nieuwe inzichten heeft dit onderzoek je opgeleverd?

  • Seesaw: plaats dit bekend-benieuwd-bewaren in je seesaw map geschiedenis.

Show

Maak met de app AR MAKR  (dit is een augmented reality app die al op je Ipad staat) een virtueel . interactief museum waar jij een rondleiding in geeft. In jouw museum komen bronnen die het antwoord geven op je onderzoeksvraag.

Beoordelingscriteria:

 

  1. Je show wordt alleen beoordeeld wanneer je de andere stappen (zie routeplanner) ook hebt gedaan en hebt ingeleverd in je SEESAW mapje geschiedenis.
  2. Eisen: Kies een goede WO2 ondergrond voor je museum, dit houdt in waar je bronnen op komen te. staan.
  3. Gebruik 4 zelf gezochte bronnen in je museum, die echt met je onderzoek te maken hebben!
  4. Film je rondleiding door het museum.
  5. Geef door middel van tekst en voice-over een rondleiding.
  6. Lever deze show in via SEESAW--> de activity een eigen onderzoek naar WO2 Havo/VWO. Alleen als de show wordt ingeleverd. via de activity beoordeeld meneer Ombre de show.

 

 

Maar wat is augmented reality?

Augmented reality (AR) ofwel toegevoegde realiteit is een realtime en driedimensionaal interactief beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer; ofwel bij augmented reality wordt er dus een digitale laag over de werkelijkheid gelegd. Je ziet de wereld om je heen én op een scherm. Dit kan zijn op een smartphone of via een projectie op een prisma met een “slimme bril” kan je virtuele beelden voor je ogen zien zweven. Er wordt nieuwe informatie toegevoegd aan de werkelijkheid zoals we die kunnen waarnemen.

 

 

⭐️ ⭐️⭐️ ⭐️⭐️⭐️ ⭐️⭐️⭐️⭐️
Helaas pindakaas, ik heb geen show van je gevonden
  • Je vragen zijn nauwelijks uitgewerkt.
  • De gekozen bronnen in je museum sluiten niet aan op je vragen.
  • Je virtuele museum is saai en niet met zorg gemaakt.
  • Er mist originaliteit in je virtuele museum.
  • Je vragen zijn voldoende uitgewerkt.
  • De gekozen bronnen sluiten aan op je hoofdvraag.
  • Je virtuele museum is aantrekkelijk en met zorg gemaakt.
  • Je virtuele museum bevat een paar originele elementen.
  • Je vragen zijn uitstekend uitgewerkt en het is duidelijk dat je jezelf hebt uitgedaagd.
  • In je antwoorden vermeld je bronnen.
  • Je Museum heeft bronnen die goed aansluiten op je hoofdvraag.
  • Je virtuele museum is pakkend én met zorg gemaakt.
  • Je hebt zichtbaar je best gedaan om een origineel eindproduct te maken.

 

Terugkijker

Plaats in Seesaw een reflective journal met daarin antwoord op de volgende vragen:

  • Heeft je motivatiemotor gewerkt, waarom wel/niet?
  • Heb je gepresteerd op het niveau dat je voor ogen had?
  • Wat vond je moeilijk? Wat heb je toen gedaan?
  • Hoe is de show ontvangen, welke feedback heb je gekregen?

Lever je opdrachten in  Seesaw mapje geschiedenis!