De positie van Brazilië in de wereld - h45

De positie van Brazilië in de wereld - h45

Introductie

In 2014 organiseerde Brazilië het eindtoernooi van de wereldkampioenschappen voetbal voor landenteams. Twee jaar later vonden in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro de Olympische Zomerspelen plaats. Door deze twee grote sportevenementen kreeg Brazilië wereldwijde aandacht. Het leek er op dat Brazilië zich kon scharen bij de grote machten van deze wereld. En inderdaad laat Brazilië zich op economisch en politiek gebied steeds meer gelden in de wereld.

Hoe is dit te verklaren? Zullen we Brazilië binnen afzienbare tijd in één adem gaan noemen met  de landen die nu als de machtigste gelden, namelijk China, de Verenigde Staten en de grote landen binnen de Europese Unie, met name Duitsland en Frankrijk?
Dat gaan jullie in deze opdracht na.

Colofon

Het arrangement De positie van Brazilië in de wereld - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-15 10:57:09
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Ontwikkelingsland" wordt het thema ''De positie van Brazilië in de wereld" besproken. In dit onderdeel wordt de economie van Brazilië besproken en hoe het land sterk afhankelijk is van export. Daarnaast wordt uitgelegd dat Brazilië een BRIC-land is, wat aangeeft dat het een sterk groeiende economie heeft. Het land heeft een geschiedenis als kolonie van Portugal en heeft te maken gehad met bemoeienis van andere landen. Sinds 2002 heeft de regering echter bewust gestreefd naar meer zelfredzaamheid en onafhankelijkheid, zowel op economisch als politiek vlak.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, brazilie, bric, economische groei, havo45, kolonie, ontwikkelingsland, portugal, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - h45

https://maken.wikiwijs.nl/151069/Kennisbank_Aardrijkskunde___h45

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open