Weet jij wat lekker lezen is? Ben jij vroeger veel voorgelezen? Vind je lezen lastig? En wat doe je dan? In deze Quest ga jij antwoord zoeken op de vraag: hoe lees ik? Dat is handig, omdat niet elke tekst dezelfde aanpak vraagt. Ook kom je erachter hoe je beter wordt in lezen. Je reflecteert op jouw eigen leeservaring, wat je laat zien in de Show.
Je kijkt naar hoe teksten in elkaar zitten en wat jou aanspreekt. Daarnaast start je met het lezen van je eerste leesboek voor Nederlands dit jaar. Je werkt aan hoofdstukken uit Studyflow, een digitaal oefenprogramma. Hierin oefen je met teksten, woordenschat en spelling. Hoe je dit doet, hoor je nog van mevr. Sigmond tijdens de introductieles.
TIP: Bekijk eerst de complete Quest, zodat je weet wat er komt!
Tijdbesteding
Begeleiding
Mevrouw Sigmond vindt Nederlands geweldig. Kom je er niet uit met je medeleerlingen? Dan helpt ze je graag verder. Hier vind je haar meestal:
- maandagochtend: Studio/Focus room
- dinsdagochtend en woensdagmiddag: Library (+ Maker space, Explore room)
Dit is een gecontroleerde quest. Je bepaalt zelf waar en wanneer je deze quest doet. Het onderwerp, de opdracht en de uitwerking zijn bepaald door de docent. Wel kun je keuzes maken in je uitwerking van de show.
Leerspier
In deze Quest gebruik je je verbeelding en bouw je voort op eerder gedane ervaringen. Ook reflecteer je op jouw ervaring met teksten en verhalen. Daarnaast leer je doorzetten bij het lezen van lastigere teksten. Je werkt hiermee vooral aan de leerspieren Reflectie, Vindingrijkheid en Veerkracht.
Tijdens deze quest 'blog' je over de volgende onderdelen:
Seesaw: licht je gekozen pijler van de motivatiemotor toe
Seesaw: week 1. opdracht 1, leesopdracht artikelen. Dit mag in Pages of Keynote. Zorg ervoor dat het gelezen artikel erbij staat!
Seesaw: week 2: opdracht 1 en 2. Over jouw 'niveautest' (wat voor lezer jij bent) en het boek dat jou aanspreekt.
Seesaw: SHOWHoe lees ik?! leesautobiografie.
Seesaw: terugkijker
Daarnaast maak je de opgegeven hoofdstukken uit Studyflow. In de reisblog zie je elke week aan welk hoofdstuk je werkt.
Motivatiemotor
Passie uitoefenen
Naar een doel streven
Nieuwsgierigheid
Iets totaal nieuws leren
Bijvoorbeeld: "Ik lees het liefst de hele vakantie door, ook 's nachts, tot ik het boek uit heb!"
'Ik zou alle delen van Harry Potter nog wel een keer willen lezen."
Bijvoorbeeld: "Ik vind lezen soms lastig, maar ik houd wel van verhalen in films en series. Nu wil ik een boek vinden dat bij mij past."
Bijvoorbeeld: "Wat voor lezer ben ik zelf eigenlijk?"
"Zou ik het leuk vinden om de krant te lezen?"
"Zou het me lukken om een dik boek uit te krijgen?"
Bijvoorbeeld: "Ik wil mijn woordenschat uitbreiden, omdat ik dan teksten bij andere vakken ook beter snap."
Zet in Seesaw welke van deze vier pijlers jou het meest motiveert om deze Quest tot een goed einde te brengen en waarom.
Verderkijker
LEKKER LEZEN?!
Wat ben jij eigenlijk voor lezer? Houd je bijvoorbeeld van korte tekstjes op een nieuwssite over jouw favoriete sport? Ben je gek op spannende boeken? Hoe pak jij een tekst aan? Haak je af als je een moeilijk woord tegenkomt?
Noteer jouw antwoord op deze vragen in een document in Pages. Je hebt er straks wat aan als je je Show gaat maken!
Om over na te denken...
Wat heb je eigenlijk aan lezen?
Welke manieren van lezen zijn er eigenlijk?
Wat doe je als je een woord in de tekst niet kent?
1 In het eerste filmpje zie je waarom het eigenlijk handig is om te lezen. Wat heb je eraan? Denk ook eens aan welke leerspieren je ermee ontwikkelt!
2 In het tweede filmpje wordt uitgelegd welke verschillende manieren van lezen er zijn. In de oefeningen in Studyflow zul je hier meer over leren.
3 Wat doe je als je leest en een woord tegenkomt dat je niet kent? Dat zie je in het derde filmpje. Je hoeft niet alles te onthouden uit het filmpje, het is vast een opwarmertje voor je oefeningen in Studyflow.
Weet je ook al welk boek je zou willen lezen? De volgende filmpjes brengen je misschien op een idee! Misschien inspireren ze je ook wel voor je Show.
Je hebt nu een idee gekregen van wat je gaat doen in de komende periode!
Deze week liggen er veel kranten voor jullie in de Library. Je gaat een paar artikelen zelf lezen. Je krijgt een blad met vaste leesvragen. Niet gekregen? Je vindt ze in de Library.
OPDRACHTEN
1) Kies twee artikelen uit en lees die individueel. Dit mag uit de kranten uit de Library, maar ook uit: https://www.sevendays.nl of bijvoorbeeld https://www.volkskrant.nl. Beantwoord de leesvragen van het werkblad en noteer de antwoorden in een document in Pages. Je mag de artikelen uitknippen en/of maak daar een foto van. Bij een website bewaar je het linkje naar het artikel bij je antwoorden. Bewaar je document in je mapje LEESPORTFOLIO in Pages.
Studyflow: bestudeer de theorie en maak de opdrachten van hoofdstuk Lez.1 (1F) Leesstrategieën:
1.1Voorkennis gebruiken
1.2 Voorspellen
1.3 Visualiseren
1.4 Vragen stellen
1.5 Ik begrijp de tekst niet
Download de Taalkaart!
week 2
Hoe kies jij een lekker leesboek?
Ben jij zo iemand die boeken verslindt? Of vind je het lastig om iets te kiezen? Stop je ergens middenin? Dit jaar ga je drie boeken lezen voor Nederlands. Lezen wordt leuk als je iets kiest wat bij je past. Dat ga je deze week uitzoeken!
OPDRACHTEN
1) Ga naarhttps://niveautest.12-15.jeugdbibliotheek.nlen kom erachter wat jij voor lezer bent! Noteer de uitslag van de tekst, Je hebt deze informatie ook nodig voor je Show straks, dus doe dit zorgvuldig. Dat bespaart je straks tijd!
2) Bekijk onderstaande sites en kies hier 1 boektitel uit die jou aanspreekt. Beargumenteer dit en schrijf dit duidelijk op, bijvoorbeeld zo: 'Ik denk dat Drama Queen van Derk Visser iets voor mij kan zijn, omdat ik wel op de hoofdpersoon lijk. Angel heeft een grote mond, net als ik. Ook ben ik benieuwd naar Kayleigh, haar nieuwe vriendin.'
3) Kies een boek uit dat jij in de komende periode kunt uitlezen (je hebt tot de eerste week na de kerstvakantie). Je krijgt hiervoor ook leestijd in de komende weken! Het mag een boek zijn van thuis, uit de bieb, de Library of de mediatheek op school. Na de kerstvakantie krijg je hier een verwerkingsopdracht bij. Heb je je Quest al af en ben je klaar voor deze opdracht? Laat het mij weten!
Seesaw: opdracht 1 en 2 van deze week. Zet de tekst van de uitslag van jouw 'niveautest' in Seesaw. Reflecteer hierop: verrast de uitslag je? Of is het precies wat jij al dacht? Wat vind je van deze uitslag? Daarnaast noteer je jouw antwoord van opdracht 2. Door hierover na te denken, ben je ook al bezig met het voorbereiden van je Show!
week 3
Leesautobiografie: wat is jouw 'leesgeschiedenis'?
Vorige week heb je bedacht welk boek jou aanspreekt en wat voor soort lezer je bent. Wat weet jij zelf nog meer over jouw 'leesgeschiedenis'? Werd jij vroeger voorgelezen? Wat was jouw favoriete boek? Wat is het laatste boek dat jij hebt gelezen? Met welke hoofdpersoon kon jij goed meeleven?
Deze week schrijf je die informatie op, als een kladversie van jouw 'leesautobiografie', (letterlijk: een verhaal over wat en hoe jij in je leven hebt gelezen). Je krijgt hiervoor een informatieblad, met voorbeeldvragen. Deze leesautobiografie wordt uiteindelijk je show. Deze week bereid je die dus al grotendeels voor!
1) Schrijf jouw eerste opzet van je leesautobiografie uit. Hiervoor krijg je een werkblad, met vragen die jou helpen de tekst te schrijven. Dit blad kun je ook downloaden, aan het einde van deze Quest. Schrijf je opzet in Pages en bewaar het in je LEESPORTFOLIO. Je hebt de informatie nodig voor je Show, dus doe het zorgvuldig!
Studyflow: bestudeer de theorie en maak de opdrachten van hoofdstuk Lez.2 Leesmanieren (1F):
2.5 Kritisch lezen
2.4 Genietend lezen
Leestijd: lees lekker verder in je leesboek!
week 4
Wat als ik lees en een woord niet ken? Oefeningen.
OPDRACHTEN
Studyflow: bestudeer de theorie en maak de opdrachten van hoofdstuk WLS1.1 Belangrijke woorden herkennen (1F/2F)
1.1 Is het woord belangrijk?
Studyflow: bestudeer de theorie en maak de opdrachten van hoofdstuk WLS.2 (1F/2F) Woordbetekenis afleiden uit de context (1F/2F)
2.1 Uitleg door de schrijver
2.2 Synoniemen
2.3 Tegenstellingen
2.4 Voorbeelden geven
2.5 Plaatjes en beelden
Leestijd: lees lekker verder in je leesboek!
week 5 & 6
Lees maar lang en gelukkig...
Je hebt nu al veel gelezen. Ook heb je geoefend met hoe je teksten aanpakt en nagedacht over jouw eigen leeservaring. Deze week heb je de tijd om verder te lezen uit je boek. Misschien heb je het zelfs uit voor de vakantie! Je oefent spelling, want dat is belangrijk voor het schrijven van je leesautobiografie. Hiermee bereid je je Show verder voor. Week 6 is een uitloopweek, waarin je alles afmaakt wat je nog moet afronden.
OPDRACHT
1) Studyflow: bestudeer de theorie en maak de opdrachten van hoofdstuk W.1 Verschillende soorten werkwoorden (1F)
W1.1 Praten over werkwoorden
W1.2 De vorm van het werkwoord
W1.3 Welk soort werkwoord is het?
ALLEEN IN OVERLEG: De snelle route
2) Studyflow: bestudeer de theorie en maak de opdrachten van hoofdstuk W.2 De ik-vorm en de tegenwoordige tijd (1F)
2.1 Ik-vorm
2.2 De tegenwoordige tijd
ALLEEN IN OVERLEG: De snelle route
3) Studyflow: bestudeer de theorie en maak de opdrachten van hoofdstuk W3 De verleden en de voltooide tijd (1F)
3.1 De verleden tijd
3.2 De voltooide tijd
ALLEEN IN OVERLEG: De snelle route
4) Lees lekker verder in je leesboek! Zoek mevr. Sigmond deze week op en laat weten welke titel je aan het lezen bent.
5)Bereid je show verder voor. Bekijk de voorwaarden (zie Show!) en noteer wat je hiervoor (nog) moet doen.
In Egodact laat je je Show 'Hoe lees ik?!', de leesautobiografie zien. Lees hieronder goed wat de bedoeling is! Je hebt wat keuze in de vorm en inhoud, maar er zijn een aantal voorwaarden. Afhankelijk van het niveau dat je wilt behalen, moet het aan de volgende eisen voldoen:
Kader/mavo
Havo/vwo
Je kunt je eigen leeservaringen beschrijven in een informatief verhaal.
Je geschreven tekst van 250/300 woorden verwerk je met illustraties op een POSTER OF op een Keynote van 10 slides. Het is geschikt om te laten zien tijdens de expoweek.
Je verhaal heeft een duidelijke inleiding, middenstuk en slot.
Je tekst heeft een titel en je werk ziet er verzorgd uit (opmaak, evt. kleur, illustraties).
Je leesautobiografie is voorzien van minimaal 2 passende illustraties.
Je kunt je eigen leeservaringen beschrijven in een informatief verhaal.
Je geschreven tekst van 250/300 woorden verwerk je met illustraties op een POSTER OF op een Keynote van 10 slides. Het is geschikt om te laten zien tijdens de expoweek.
Je verhaal heeft een duidelijke inleiding, middenstuk en slot. Je tekst heeft samenhang door alinea's en verbindingswoorden.
Je gebruikt titels en kopjes en je werk ziet er verzorgd uit (opmaak, evt. kleur, illustraties).
Je varieert met passend woordgebruik.
Je leesautobiografie is voorzien van minimaal 3 passende illustraties.
Seesaw: Zet je show in het mapje Nederlands, zodat je het linkje in Egodact kunt zetten.
Het arrangement Hoe lees ik? (jaar 1) is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
In deze Quest komen verschillende tekstsoorten aan bod. Leesvaardigheid wordt geoefend op verschillende manieren. Met een leesautobiografie reflecteren leerlingen op wat ze hebben gelezen tot nu toe en wat ze willen lezen in de toekomst.
In deze Quest komen verschillende tekstsoorten aan bod. Leesvaardigheid wordt geoefend op verschillende manieren. Met een leesautobiografie reflecteren leerlingen op wat ze hebben gelezen tot nu toe en wat ze willen lezen in de toekomst.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.