Is Brazilië een smeltkroes? - h45

Is Brazilië een smeltkroes? - h45

Introductie

Brazilië was decennialang een immigratieland, vooral in de eerste helft van de vorige eeuw. De immigratiestromen hadden niet de omvang van die van de Verenigde Staten, Canada of Australië en de immigratievoorwaarden zijn sindsdien ook flink aangescherpt, waardoor de omvang van de immigratie is afgenomen.

Toch drukt de immigratie een enorm stempel op het land. Brazilië heeft nog maar een heel kleine oorspronkelijke bevolking, er leven minder dan een miljoen indianen op een bevolking van meer dan 200 miljoen. Vanaf de zestiende eeuw wonen er vooral Europeanen (Portugezen, Italianen, Duitsers), maar ook Aziaten (Chinezen, maar vooral veel Japanners) en Afrikanen (zo’n drie miljoen slaven zijn vanuit West en Zuidelijk Afrika naar Brazilië gebracht).

De samenstelling van de bevolking is in de loop van de eeuwen sterk veranderd. In deze opdracht is het de vraag of dat Brazilië tot een smeltkroes heeft gemaakt en tot een vermenging van culturen heeft geleid.

 

Colofon

Het arrangement Is Brazilië een smeltkroes? - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-14 11:31:52
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Ontwikkelingsland" wordt het thema ''Is brazilie een smeltkroes?" besproken. Brazilië kent een aanzienlijke etnische en culturele diversiteit, die haar oorsprong vindt in het koloniale verleden toen voornamelijk Portugezen naar het land migreerden, wat resulteerde in een proces van vermenging tussen verschillende bevolkingsgroepen, bekend als mestizering. In het hedendaagse Brazilië heeft huidskleur een aanzienlijke invloed op sociaaleconomische kansen, waarbij achtergestelde groepen zich vaak buitengesloten voelen; dit fenomeen wordt verder versterkt door de media.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Multiculturele samenleving; Burgerschap; Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, brazilie, havo45, koloniaal verleden, mestizering, ontwikkelingsland, smeltkroes, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - h45

https://maken.wikiwijs.nl/151069/Kennisbank_Aardrijkskunde___h45

VO-content Aardrijkskunde. (z.d.).

Template opdracht - h45

https://maken.wikiwijs.nl/141193/Template_opdracht___h45

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open