Allemaal even rijk? - h45

Allemaal even rijk? - h45

Introductie

São Paulo

In Brazilië zijn er altijd mensen geweest die met vrijwel niets moeten zien rond te komen, mensen die ruim voldoende verdienen en mensen die een luxe leven kunnen leiden. Of anders gezegd: de inkomens onder de Braziliaanse bevolking zijn altijd ongelijk verdeeld geweest. Ook per deelstaat is er sprake van inkomensverschillen.

Vooral na de (her)invoering van de democratie in 1985 en in het bijzonder onder het bewind van president Lula da Silva heeft de Braziliaanse regering geprobeerd om die inkomensverschillen kleiner te maken met de bedoeling dat op den duur ook mensen met de laagste inkomens in al hun basisbehoeften kunnen voorzien.
Zover is het nog niet, maar zal het op den duur wel gebeuren?

 

Colofon

Het arrangement Allemaal even rijk? - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-15 10:31:31
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Ontwikkelingsland" wordt het thema ''Allemaal even rijk" besproken. In dit onderdeel wordt armoede in Brazilië besproken, waarbij de verdeling van welvaart binnen het land wordt gemeten met behulp van de Gini-coëfficiënt, berekend met de Lorenzcurve. Daarnaast worden de begrippen BBP (Bruto Binnenlands Product) en BRP (Bruto Regionaal Product) uitgelegd en het verschil ertussen toegelicht. Het economisch beleid van de Braziliaanse overheid heeft een aanzienlijke invloed gehad op de economische groei van het land. Dit beleid omvatte onder andere een industriebeleid en de implementatie van het sociale programma 'Bolsa Familia' om armoede te bestrijden. Gedurende de jaren 90 trokken steeds meer bedrijven naar Brazilië, wat heeft bijgedragen aan de economische groei, maar tegelijkertijd de inkomensongelijkheid vergrootte. Veel mensen zijn van het platteland naar de steden getrokken, maar vonden daar moeilijk werk, waardoor de informele sector aanzienlijk is gegroeid. Deze sector bestaat uit niet-geregistreerde banen en activiteiten die buiten de formele economie vallen. De groei van de informele sector is een reactie op de uitdagingen van het vinden van werk en het overleven in stedelijke gebieden. Al met al geeft deze context inzicht in de economische situatie in Brazilië en de uitdagingen waarmee het land te maken heeft bij het bevorderen van economische groei en het verminderen van armoede en inkomensongelijkheid.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Arm en rijk; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, bbp, bolsa familia, brazilie, economische groei, gini-coefficient, havo45, lorenzcurve, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - h45

https://maken.wikiwijs.nl/151069/Kennisbank_Aardrijkskunde___h45

VO-content Aardrijkskunde. (z.d.).

Template opdracht - h45

https://maken.wikiwijs.nl/141193/Template_opdracht___h45

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open