Goed bestuur in Brazilië? - h45

Goed bestuur in Brazilië? - h45

Introductie

Tijdens zijn presidentschap (1956-1961) liet Juscelino
Kubitschek (1902-1976) Brasília bouwen, de nieuwe
hoofdstad en de regeringszetel van Brazilië. Tot dan toe
was Rio de Janeiro de hoofdstad en de regeringszetel.
Brasília ligt in centraal Brazilië.

Brazilië heeft na de dekolonisatie in 1822 afwisselend een min of meer democratisch en een min of meer autoritair landsbestuur gehad. Sinds 1988 is er algemeen kiesrecht en is het land een democratie met een parlement en een gekozen president. Ook de deelstaten van het land hebben een democratisch bestuur en hetzelfde geldt voor gemeenten en andere kleinere eenheden.

Maar hoe democratisch en solide is het bestuur eigenlijk? Voldoet het bestuur aan alle eisen die je aan het bestuur mag stellen? Zo niet, wat schort eraan en wat valt eraan te doen?

Deze vragen krijg je voorgelegd, nadat je in deze opdracht hebt gezien hoe het bestuur in Brazilië vanaf 1822 heeft gewerkt.

 

 

Colofon

Het arrangement Goed bestuur in Brazilië? - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-15 11:12:56
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Ontwikkelingsland" wordt het thema ''Goed bestuur in Brazilië?" besproken. In dit onderdeel wordt de geschiedenis van Brazilië en zijn bestuur besproken. Nadat Brazilië onafhankelijk werd van Portugal, kreeg het zijn eerste staatshoofd en tevens keizer. Vóór 1930 waren arbeiders, middenstanders en kleine boeren of landlozen ontevreden over het regeringsbeleid. In 1930 maakte de politicus Getúlio Vargas gebruik van deze ontevredenheid en introduceerde cliëntelisme in de Braziliaanse politiek. Vargas en zijn opvolgers probeerden met nieuw beleid de economie van Brazilië te versterken, maar de hoge uitgaven leidden tot toenemende leningen en schulden, wat uiteindelijk resulteerde in inflatie en bezuinigingen op overheidsuitgaven. In 1979 begon de democratisering in Brazilië onder president Figueiredo, waarbij burgers meer rechten en inspraak kregen in het landsbestuur. Vervolgens wordt de corruptie in Brazilië en de rol van Lula hierin besproken. Ondanks beschuldigingen van corruptie en een veroordeling is Lula da Silva nog steeds populair onder een groot deel van de Braziliaanse bevolking vanwege zijn inzet om sociale ongelijkheid te verminderen en de economie te laten groeien.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Burgerschap; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, figueiredo, havo45, lula da silva, ontwikkelingsland, politiek, portugal, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open