Het leven op het platteland - h45

Het leven op het platteland - h45

Introductie

Suikerriet speelt een grote rol in het leven op
het platteland van Brazilië. Suikerrietproducten
zijn al heel lang belangrijk voor de export van
Brazilië
.

Vanaf het begin van de kolonisatie van Brazilië is er sprake geweest van ongelijke verdeling van het bezit van land over plattelandsbewoners. Die ongelijke verdeling bepaalt nog steeds mede de verdeling van de welvaart, ook al woont minder dan een vijfde van de bevolking op het platteland.

Waarom is er al die tijd sprake geweest van zo’n scheve verdeling van landbezit; aan de ene kant de grootgrondbezitters en aan het andere uiteinde de landlozen.
Wat is er gedaan om tot een eerlijker verdeling van het landbezit te komen en hoeveel succes heeft men daar tot nu toe mee gehad?

Colofon

Het arrangement Het leven op het platteland - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-15 11:09:18
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Ontwikkelingsland" wordt het thema ''Het leven op het platteland" besproken. In de 16e eeuw begon de kolonisatie van de kustgebieden van Brazilië, waar Europese kolonisten suikerrietplantages oprichtten en de inheemse bevolking verdreven of dwongen te werken. In de daaropvolgende twee eeuwen koloniseerde Portugal de rest van Brazilië, wat leidde tot grootgrondbezit en de vervanging van de inheemse bevolking door Afrikaanse slaven. Na de afschaffing van de slavernij bleef landbezit geconcentreerd bij grootgrondbezitters, inclusief buitenlandse ondernemingen, die voornamelijk suiker en koffie voor export verbouwden. Kleine boeren hadden het zwaar door mechanisatie en gebrek aan overheidssteun. In 1929 veroorzaakte de Grote Depressie wereldwijde economische crisis, wat leidde tot een sterke daling van de koffieprijzen op de wereldmarkt. Rond 1950 beseften Braziliaanse politici dat naast een sterke industrie ook een sterke landbouwsector nodig was voor een krachtige economie, vooral met het oog op voedselproductie voor groeiende steden en voor de voedselverwerkende industrie. De regering trachtte braakliggend land dat niet werd benut door grootgrondbezitters te verdelen onder boeren. In 1970 werd het INCRA opgericht, het Nationaal Instituut voor Kolonisatie en Landhervorming, dat doorging met onteigening en herverdeling van land ondanks verzet van eigenaren. Vanaf 2000 is er een toenemende competitie om land in Brazilië door diverse belangengroepen.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Burgerschap; Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, brazilie, havo45, incra, kolonie, ontwikkelingsland, platteland, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open