Dichterbij elkaar en steeds nader tot elkaar - h45

Dichterbij elkaar en steeds nader tot elkaar - h45

Introductie

Als kolonie van Groot-Brittannië speelde India een ondergeschikte rol in de wereldeconomie. Wat er in India gebeurde op economisch gebied werd vooral in Londen bepaald. Naarmate er steeds betere en snellere transportmiddelen beschikbaar kwamen en ook steeds betere communicatiemiddelen, werd de greep van de regering in Londen op India almaar krachtiger.

Nadat India in 1947 een zelfstandig land was geworden, bleef het land een ondergeschikte rol spelen in de wereldeconomie. Nog steeds maakte Groot-Brittannië er de dienst uit, nu samen met andere rijke landen.
Maar daar kwam verandering in, ook weer door de komst van steeds betere transport- en communicatiemiddelen, en ook doordat de internationale handel steeds meer werd ontdaan van invoertarieven en andere belemmeringen.

Dat heeft ingrijpende gevolgen gehad voor de economieën van Groot-Brittannië en India. Een van de gevolgen, en niet de minste, was een stijging van de welvaart in beide landen. Een ander gevolg was een steeds belangrijker rol van India als speler in de wereldeconomie.

Wat schieten de Britten en Indiërs ermee op?
Profiteren ze allemaal van deze ontwikkelingen of zijn er Britten en Indiërs die er slechter vanaf komen?
Het is aan jullie om dat uit te zoeken aan het einde van deze opdracht.

 

Colofon

Het arrangement Dichterbij elkaar en steeds nader tot elkaar - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-02 09:18:41
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Wereld'' wordt het thema ''Dichter bij elkaar en steeds nader tot elkaar'' besproken. Globalisering heeft ervoor gezorgd dat tijd en afstand minder belangrijk zijn geworden. Dit komt door de vooruitgang in transporttechnologie. Sinds 1858, en vooral vanaf de jaren 1970, heeft dit geleid tot economische globalisering. Landen over de hele wereld zijn steeds meer met elkaar verbonden op economisch gebied. Dit is mede mogelijk geworden doordat vervoer goedkoper is geworden. Daarnaast heeft de vooruitgang in communicatietechnologie ook bijgedragen aan de afname van tijd en ruimte. Sinds 1858 is het steeds makkelijker geworden om informatie over te brengen, zoals tussen Groot-Brittannië en India. Telegrafie, telefonie en het internet hebben ervoor gezorgd dat mensen gemakkelijk kunnen communiceren, ongeacht de afstand tussen hen. Dankzij deze ontwikkelingen zijn landen wereldwijd meer afhankelijk van elkaar geworden en zijn economisch nauwer met elkaar verbonden. Internationale handel, investeringen en samenwerking zijn toegenomen. Dit heeft geleid tot een wereldwijde economische integratie en heeft bedrijven de mogelijkheid gegeven om wereldwijd actief te zijn.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijskunde, arrangeerbaar, globalisering, handel, hv45, stercollectie, tijd-ruimte compressie, transporttechnologie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open