HC: Nederland 1948 - 2008

HC: Nederland 1948 - 2008

Nederland 1948 - 2008

In deze historische context over de Nederland 1948-2008 behandelen we de volgende vragen:

  1. Waardoor veranderden de maatschappelijke verhoudingen in Nederland van 1948 tot 1978?
  2. Waardoor veranderden de maatschappelijke verhoudingen in Nederland tussen 1978-2008?

Colofon

Het arrangement HC: Nederland 1948 - 2008 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-01-12 09:51:28
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. In deze historische context over Nederland staan twee vragen centraal: 1. Waardoor veranderden de maatschappelijke verhoudingen in Nederland van 1948 tot 1978? In de jaren 50 kwamen er veel mensen uit het buitenland, waaronder Indonesië en later ook Suriname. Ze kwamen in Nederland door dekolonisatie of als gastarbeider. Door onder andere de vondst van aardgas in Groningen, groeide de economie en industrialisatie; geleide loonpolitiek. Er kwam een gezamenlijke opbouw verzorgingsstaat door soc.-econ. driehoek. Het was een maakbare samenleving met gelijkheid. In 1956 kwam er een einde aan wettelijke handelingsonbekwaamheid van vrouwen en in 1957 de AOW. De jaren 60 was een tijd van loonstijging, consumptiemaatschappij, groei van welvaart, verstedelijking en mobiliteit. Er vond ontzuiling plaats en er ontstond meer kritiek en roep om inspraak. Er kwamen nieuwe politieke partijen en omroepen en er ontstonden jongerenbewegingen zoals nozems, provo's en hippies. Als laatst begon ook Tweede Feministische Golf met onderwerpen als Dolle Mina, MVM de anticonceptiepil. In de jaren 70 kwam er een einde aan economische groei en er ontstond een oliecrisis in 1973. 2. Waardoor veranderden de maatschappelijke verhoudingen in Nederland tussen 1978-2008? Nederland raakte in de jaren 80 in een economische crisis. Er kwam kritiek op de verzorgingsstaat. Kabinetten Lubbers zorgden voor bezuinigingen en het privatiseringen m.b.v. poldermodel. Door het Verdrag van Schengen was vrij verkeer van personen mogelijk, wat globalisering bevorderde. Dit zorgde ook voor mogelijkheden voor asielzoekers. Multiculturele samenleving breed omarmd. Gedurende deze jaren verbeterde de economie en burgers werden mondiger. Ook in deze tijd ontstonden er groepen die zich afzetten zoals de punk- en kraakbeweging tegen de woningnood. In de jaren 90 ontstonden er meer jeugdculturen zoals rap en gabber. In deze tijd zette het economisch herstel zich voort. Nederland profiteerde van de EU en de globalisering. In deze tijd werd het Verdrag van Maastricht getekend en de euro werd ingevoerd. De jaren 90 staat in het teken van de digitale revolutie waarbij de opkomst van het internet zorgde voor het ontstaan van een informatiesamenleving. Toch waren er grote sociale verschillen. Binnen de politiek waren onderwerpen als zelfredzaamheid, liberalisering en individualisering belangrijk, net als het Gedoogbeleid en Algemene Wet Gelijke Behandeling. In het eerste jaar van de nieuwe eeuw vond de terreuraanslag plaats in de VS. In Nederland werd de bevolking geschokt door de moord op Fortuyn in 2002. In 2008 was er opnieuw een economische crisis. Er was sprake van een toenemende polarisatie tussen burgers en politiek. Binnen de politiek waren onderwerpen over islam, migratie, integratie veel besproken.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
arrangeerbaar, digitale revolutie, economische crisis, geschiedenis, h45, jeugdculturen, multiculturele samenleving, nederland, stercollectie, verzorgingsstaat

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Geschiedenis. (2018).

HC: Duitsland 1871-1945

https://maken.wikiwijs.nl/102741/HC__Duitsland_1871_1945

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open