Psychiatrie

Psychiatrie

Inleiding

Deze  les gaat over de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) en maak je kennis met de Psychiatrie rondom zwangerschap en kraambed.

In het van Dale woordenboek wordt psychiatrie omschreven als ‘De geneeskunde van de psychische ziekten’.  Het is een medische wetenschap die zich bezighoudt met onderzoek, diagnostiek en behandeling van psychische aandoeningen. Het hoofddoel is het verminderen van psychisch lijden.

Binnen de psychiatrie werken verschillende zorgverleners samen binnen verschillende zorgsettingen.  Of de zorg intramuraal, extramuraal of semi-muraal wordt verleend hang o.a. af van de zorgbehoefte van de patiënt. Maar er zijn ook andere factoren die dit mee bepalen, zoals de visie op zorg.

De komende weken ga je je verdiepen in verschillende aspecten van de GGZ. Je maakt kennis met verschillende psychiatrische  ziektebeelden, je leert om een rodeloper te maken voor een patiënt met een psychische aandoening, je gaat je verdiepen in het zorgproces binnen de GGZ en wat hierbij de rol is van de Verzorgende/kraamverzorgende is en je gaat je verdiepen in de visie op de GGZ.

Daartoe werk je zelfstandig met je subgroepje samen aan een gevarieerd aantal opdrachten, bijv. het uitwerken van casuïstiek, vragen beantwoorden n.a.v. de casus en filmpjes en het houden van een presentatie op 15 december.

Inspiratie

Wat zegt jou deze clip van Lauren Daigle "You Say" over Psychiatrie?

Les 1

Opdracht:
Verslag, presentatie en reflectieverslag

Centraal in verslag hoe het is om een psychische aandoening te hebben rondom zwangerschap en kraambed geef aan hoe je hier als kraamverzorgende mee om kan gaan. 

Onderwerpen en keuzemogelijkheden:
Je werkt in 2 tallen twee ziektebeelden uit, via de Rode loper en witte loper en verwerkt dit in jullie verslag wat je verder aanvult met informatie die je hebt opgezocht middels boeken/internetsites etc. Elk groepslid heeft een evenredig aandeel in de uitwerking en verslag.

De 2 twee onderwerpen ga je met je subgroepje presenteren op een originele manier, elk groepslid heeft een evenredig aandeel in de presentatie.

Na afloop van de presentaties maak je een individuele reflectie wat je aandeel was, wat je geleerd hebt van je eigen onderwerpen en samenwerking maar ook van de onderwerpen van de andere groepen.

Presentatie 15 december 2021

Presentatie van de onderwerpen per subgroepje, reflectie, eisen zie les 1

  • Het arrangement Psychiatrie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-10-01 18:11:37
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De komende 3 lessen gaan over de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) en maak je kennis met de psychiatrie. In het van Dale woordenboek wordt psychiatrie omschreven als ‘De geneeskunde van de psychische ziekten’. Het is een medische wetenschap die zich bezighoudt met onderzoek, diagnostiek en behandeling van psychische aandoeningen. Het hoofddoel is het verminderen van psychisch lijden. Binnen de psychiatrie werken verschillende zorgverleners samen binnen verschillende zorgsettingen. Of de zorg intramuraal, extramuraal of semi-muraal wordt verleend hang o.a. af van de zorgbehoefte van de patiënt. Maar er zijn ook andere factoren die dit mee bepalen, zoals de visie op zorg. De komende weken ga je je verdiepen in verschillende aspecten van de GGZ. Je maakt kennis met verschillende psychiatrische ziektebeelden, je leert om een rodeloper te maken voor een patiënt met een psychische aandoening, je gaat je verdiepen in het zorgproces binnen de GGZ en wat hierbij de rol is van de Verzorgende/kraamverzorgende is en je gaat je verdiepen in de visie op de GGZ. Daartoe werk je met je subgroepje samen aan een gevarieerd aantal opdrachten, bijv. het uitwerken van casuïstiek, vragen beantwoorden n.a.v. de casus en filmpjes en het houden van een presentatie.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Wat zegt jou deze clip van Lauren Daigle "You Say" over Psychiatrie?
    https://youtu.be/N8WK9HmF53w
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.