Koolhydraten zijn onmisbare bestandelen van een goede voeding en vormen samen met eiwiten en vetten de drie belangerijkste bouwstoffen van je lichaam. Ook zijn koolhydraten de belangerijkste energiedragers. Het is namelijk zo dat koolhydraten de directe energie leveren die het lichaam nodig heeft, zo kan het lichaam fuctioneren!
Koolhydraten in de vorm van glucose zijn direct beschikbaar als brandstof. rode bloedlichaampjes, de hersenen, en zenuwcellen. deze drie kunnen eigenlijk alleen maar glucose als energiebron gebruiken.
Fotosynthese formule: Koolstofdioxide + water + zonlicht = glucose + zuurstof. gebeurd in de bladgroenkorrels van een plant. Fotosynthese is een vorm van biosynthese waarbij lichtenergie wordt gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten, zoals glucose. Hier komt ook zuurstof bij vrij. dit proces komt voor in planten en sommige bacteriën.Voedingstoffen eiwitten, vetten en koolhydraten worden ook wel macrovoedingsstoffen of macronutriënten genoemd. Het lichaam heeft er veel van nodig: de hoeveelheden eiwitten, vet en koolhydraten worden dan ook gemeten in grammen. Deze voedingsstoffen zijn de brandstof voor het lichaam dat zonder deze energie niet kan werken. Koolzuurgas Koolstofdioxide, ook kooldioxide of koolzuurgas genoemd, is een anorganische verbinding van koolstof en zuurstof, met als brutoformule CO₂. In zuivere toestand is het een kleurloos en geurloos gas dat van nature in de aardatmosfeer voorkomt. Bladgroen Chlorofyl/bladgroen is het biologisch pigment in de blad cellen van planten, dat plantenbladeren de groene kleur geeft. Chlorofyl bevindt zich in chloroplasten van bladcellen. Chlorophyl vangt zonlicht op, en zet de energie daarvan om in chemische energie, die vervolgens wordt gebruikt voor fotosynthese. Fructose, ook levulose of vruchtensuiker, is een monosacharide. Fructose komt onder andere voor in zoete vruchten. In sacharose is fructose gebonden aan glucose. Lactose ook wel melksuiker genoemd, is een suiker die voorkomt in de melk van alle zoogdieren, koemelk bevat 4 tot 6 procent lactose. Lactose zit dus ook in de meeste zuivelproducten. Lactose komt ook voor in enkele tropische planten. Verder komt het niet voor in plantaardige producten. Zetmeel is een koolhydraat die in het lichaam wordt omgezet in glucose. Zetmeel zit voornamelijk in aardappelen en graanproducten. In de natuur dient zetmeel als voedsel opslag voor planten
Sacharide
Monosacharide Kleinst mogelijke koolhydraatmoleculen. Monosachariden zijn de eenvoudigste koolhydraten. suikers met één ringstructuur in het molecuul. Kleinst mogelijke koolhydraten glucose, fructose. Disacharide Opgebouwd uit twee met elkaar verbonden monosachariden. bijvoorbeeld glucose fructose vormt suiker, suiker is hier de disacharide. Ook lactose is een disacharide. Polysacharide Bestaat uit een groot aantal monosachariden Niet oplosbaar in water. zetmeel, glycogeen en voedingsvezels.
Waterstof is een chemisch element met symbool H. Het element komt als dusdanig niet in geïsoleerde vorm voor in normale omstandigheden. Oplosbaar in water pectine, insuline, guargom. Niet oplosbaar in water cellulose, hemiceluilose, lignine. Glucose is de bouwsteen van alle koolhydraten, dit kan ook niet door het lichaam worden aangemaakt. Wel is het lichaam instaat om uit sommige eiwitten kleine hoeveelheden glucose te halen, dit kan ook uit melkzuur en glycerol. Dit is echter wel te weining om op dagelijkse basis te kunnen leven. Echter kan een gebrek aan koolhydraten een verstoring van de stofwisseling veroorzaken. Het vrijmaken van energie uit glucose kan op twee manieren Oxidatieve omzetting van glucose Bij een oxidatieve (verbranding) van glucose ontstaan koolzuurgas en water, wanneer energie vrijkomt. Oxideren is het verbinden van een stof met zuurstof (latijns voor zuurstof is oxigenium) Inoxidatieve omzetting van glucose bij een inoxidatieve omzetting van glucose ontstaat melkzuur, ook hierbij komt energie vrij. Wel is dit minder dan bij oxidatieve omzetting.Een inoxidatieve omzetting van glucose en dus melkzuur merkt men vaak vermoeidheid en kramp, ook wel een soort spierpijn genoemd. Galactose is een van de twee monosacharide waaruit lactose bestaat. Deze word als enige suiker gevormd in de melkklier van mens en dier. Melkproducten zijn de enige bron van galactose, alleen zuigelingen zijn in staat lactose in het darmkanaal te splitsen door de aanwezigheid van grote hoeveelheden van het enzym lactase. Voedingsvezel. Dit zijn een verzameling stoffen die niet door de dunne darm kunnen worden verteerd. In de wetenschap is er een discussie over de definitie van voedingsvezel. We kunnen dit ook het best omschrijven als alle voor mensenlijke lichaam onverteerbare polysacharide. In vezelrichtlijn van gezondheidsraad worden de volgende stoffen als voedingsvezel aangemerkt: cellulose, hemicellulose, pectine, chitine, lignine, gommen, inuline, beta-glucanen, oligosacchriden en poly-dextrose